A la foto es veu clarament el moment en què un casteller (a l’època se’l va anomenar individu) que està damunt de la pinya i que pujà per deixar-hi l’enxaneta, aguanta el terç del pilar just quan l’enxaneta ja està agafat al quart.

La tasca de recerca que van iniciar els castellers Laureà Inglada i Jaume Ventura dels Minyons de l’Arboç referida a tot el material gràfic de la seva colla des dels inicis, l’any 1958, fins a l’actualitat està donant els seus fruits.

Només amb l’elaboració de la base de dades dels Minyons de l’Arboç ja han trobat veritables joies: fotografies de la primera actuació de la colla (el setembre de 1958 quan encara no tenien camises), pel·lícules de súper 8 i una foto datada i escrita d’un dels pocs pilars de cinc aixecat per sota que va fer la colla arbocenca en la seva primera etapa i del qual cap dels antics castellers recorda haver fet. De retruc, aquest treball de recerca ha aportat la troballa de fotografies d’altres colles que tenen un gran valor casteller, com ara clixés de vidre amb castells antics a l’Arboç que s’estan analitzant per esbrinar a quina data poden correspondre.

Una d’aquestes descobertes és la foto d’un pilar de sis dels Nens del Vendrell l’any 1967 a la plaça Vella. Es tracta d’una instantània d’autor desconegut que pertany a la col·lecció del matrimoni arbocenc Auví-Vila.

Jaume Ventura, Pedro Osorio i Laureà Inglada amb la fotografia inèdita d’un intent de pilar de 6 dels Nens del Vendrell amb “l’individu” damunt de la pinya. (Foto: Anna Montoto)

Inglada i Ventura juntament amb Pedro Osorio, casteller veterà dels Minyons de l’Arboç que s’ha incorporat a l’equip de treball recentment, han estat debatent sobre la imatge del pilar vendrellenc. En un principi s’havia pensat que la foto podria correspondre al 12 de novembre de 1967, quan els Nens van carregar per primer cop a la seva història el pilar de sis. A la foto es veu clarament el moment en què un casteller (a l’època se’l va anomenar individu) que està damunt de la pinya i que pujà per deixar-hi l’enxaneta, aguanta el terç del pilar just quan l’enxaneta ja està agafat al quart.

Pere Ferrando “És l’única foto coneguda avui dia en la qual es veu el casteller damunt de la pinya que ajuda a pujar l’enxaneta al pilar de sis”

Arran d’una consulta feta a l’historiador casteller Pere Ferrando, aquest assegura que la foto no és del dia en què els vendrellencs van carregar per primer cop el pilar de sis, sinó que es podria tractar d’un dels intents que van fer el dia de la Fira de Santa Teresa o bé l’1 de novembre; sobre aquestes dues possibilitats, Ferrando es decanta per l’intent de la Fira pel nombre d’espectadors que hi ha al balcó. També destaca la importància d’aquesta imatge inèdita pel seu valor documental: “És l’única foto coneguda avui dia en la qual es veu el casteller damunt de la pinya que ajuda a pujar l’enxaneta al pilar de sis”.

A la premsa de l’època es va parlar molt del casteller que hi havia damunt de la pinya, però mai va aparèixer cap fotografia que ho demostrés. Ara ja n’hi ha una. L’equip que està elaborant la base de dades dels Minyons de l’Arboç aprofita l’ocasió fer una crida a tothom que tingui fotografies de castells de l’Arboç per tal que els ho faci saber.

Notícia relacionada
Als 50 anys del primer pilar de 6 carregat de l’època moderna pels Nens del Vendrell

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.