Dimecres, 3 juny 2020

Xicots,15 anys de Castells de 8

|


Gabi Cot

Aquest any els Xicots de Vilafranca estem de celebració; El pròxim 29 d’agost es compliran 15 anys d’aquell primer 4de8 que vam carregar a la nostra Festa Major de Vilafranca. En Juan Marcianes ‘Juanillo‘ n’era el cap de colla.
Amb aquest ‘carro gros’ es complia l’objectiu dels fundadors de la colla, en Joan Sol, els germans Hill o en Polo, entre d’altres, i que era que a Vilafranca hi cabien -i hi caben- 2 colles que fessin castells grans.

Publicitat

Han passat 15 anys, i cada temporada, des de 1998 fins avui dia hem pogut mantenir els castells de 8 pisos, una fita només a l’abast de les colles de Gamma Extra i les colles de 9 com els Castellers de Barcelona i els Xiquets de Tarragona. Sense dubte, pertànyer a aquest selecte grup ens ha d’omplir d’orgull a tots els Xicots de Vilafranca.

4de8, 3de8 i Torre de 8 amb folre, els nostres castells de 8 pisos

Al 4de8 li vam agafar la mida, mostra d’això són els 12 que vam descarregar el 2005 sota la direcció del cap de colla Xavi Catassús. És aquell any en què també ens vam atrevir a fer el primer i fins ara únic intent de castell de 9, el 3de9 amb folre, que va caure a pocs segons abans de carregar-se. L’any següent també intentàvem sense èxit el 5de8, castell que vam tornar a portar a plaça a la temporada passada amb un intent més.

El 3de8 ja és una altra història, va ser la nostra ‘bèstia negra’ ja que van passar 4 anys del primer carregat -al Concurs de Tarragona del 2000 on ens vam fer grans del tot- al primer descarregat, novament en un altre màgic 29 d’agost i amb en Jordi Raventós al capdavant de la colla.
El millor any dels Xicots sobre el 3de8 va ser a la temporada passada, descarregant-ne 9 de manera consecutiva. Després de coronar-lo a la diada de Màrtirs, el tenim ben domat!

Pel que fa a la torre de 8 amb folre existeix una relació d’amor-odi. Si bé la torre de 7 ha sigut un castell que hem dominat força bé, a l’hora de posar-la sobre un folre no ens enganyem, als Xicots ens ha costat molt, sobretot pel que fa als assaigs. Arrossegar la gent necessària cap a Cal Noi-Noi sempre ha estat difícil. Tot i així no hem fallat en portar-la a plaça des de l’any 2000, amb excepció de la temporada del 2009.

En el present curs encara no s’ha portat a plaça però de ben segur que aquest mes d’agost serà quan tornem a descarregar-la. De fet no aconseguim fer-ho des de la diada del Roser del 2007 en la que va ser la millor actuació feta des de 1982: 3de8, 4de8, Torre de 8 amb folre a més del pilar de 6 carregat, assolida amb Lluís Barrera com a cap de colla.

El present i el que ens espera

Parlar de present a Cal Noi-Noi és parlar d’il·lusió, de fer nous castells i créixer com a colla. L’Aina Mallol té un gran repte com a cap de colla. De moment ja hem recuperat la clàssica de 8 assolida diumenge a Salt i completant el 25è 3de8. Per la Mare de Déu d’agost actuarem a la ‘Plaça més castellera sense colla pròpia‘, a la Bisbal del Penedès, i tornem a la Festa Major de Gràcia on portarem el millor repertori en una plaça que estimem molt.

Però on els Xicots volem fer-nos més grans és a la nostra Festa Major. I quin millor dia que el vinent 29 d’agost per celebrar 15 anys de castells de 8 amb un nou castell. ¿Qui sap?

Estadístiques dels castells de 8 dels Xicots de Vilafranca

tde8f 9 descarregades /12 carregades
3de8 25 descarregats /12 carregats
4de8 72 descarregats /13 carregats
També han coronat el pde6 en tres ocasions, la primera al 1987.
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.