Una temporada de pel·lícula! I és que aquesta ha estat la millor, la més apassionant i més excitant de tots els temps. De principi a fi hem viscut una intensa campanya amb un interessantíssim guió que les principals protagonistes han interpretat amb grans actuacions. Un 2016 que ha estat clarament marcat per l’aposta pels dos castells de 10 -que s’han descarregat més que mai-, i amb la continuïtat d’altres tant o més impressionants i difícils com el 4de9 i la torre de 8 sense folre.

Com a novetats destacades, els Verds i la Vella també s’afegeixen el 4de10, inèdit fa un any fins que el completaren els Minyons de Terrassa. La Jove de Tarragona s’apunta al club de colles que descarreguen un castell de 10, i també, com els Minyons, al de les que descarreguen el 3de9 amb el pilar al mig. A més els Castellers de Vilafranca rescaten de l’oblit el 3de8 aixecat per sota, que no s’aconseguia des del 2002.
Hem vist la potència grisa dels Castellers de Sants dominant el 2de9 i completant els seus primers pilar de 8 i 5de9f descarregats, un 5de9 que els Capgrossos de Mataró també van coronar.
S’ha atacat el de 3de9 sense folre després de molts anys sense que ningú hi apostés, i tot i que aquest no s’ha assolit, podria obrir una interessant i possible cursa per fer-lo realitat l’any vinent. I vist el nivell no només ens permet somiar amb aquest castellàs, sinó també amb la possibilitat d’altres com el 4de10 sense manilles i el 2 de 10 amb folre, manilles i puntals, tots dos encara per explorar i avui en dia una incògnita saber-ne la viabilitat, però ja estan posats en el punt de mira d’algunes colles.

Repassem colla a colla les protagonistes dels millors castells de l’any.

Els Castellers de Vilafranca descarreguen 7 castells de 10 i un 4de9 net de futur

En el debut de Toni Bach al capdavant dels Castellers de Vilafranca han sabut guanyar el pols a un castell que sovint havia representat la seva bèstia negra; el 3de10. Els vilafranquins s’han lluït fins el punt de descarregar-lo en sis ocasions, assolint un nou rècord en una mateixa temporada, que registraven fins ara l’any passat els Minyons amb un total de 4. Van portar a plaça el més matiner que s’ha aconseguit mai, el 30 de juliol a Vilanova, i s’hi van encarar amb èxit a només dos dies de  Sant Fèlix. L’han descarregat totes les vegades que l’han intentat a excepció d’un intent desmuntat. També s’han convertit en la segona colla en completar el 4de10, tot que primer van carregar en un complicat Sant Fèlix en què finalment van apuntar-se la millor actuació de la diada amb el 3de10, el 3de9 amb l’agulla i el pilar de 8 descarregats.
El Concurs més igualat de les darreres edicions va decantar-se pels penedesencs amb el seu primer i únic doblet de castells de 10 descarregats -i de quina manera!- que van acompanyar de la torre de 8 sense folre, carregada en dues ocasions -tot i que hi arribaven amb una completada a l’assaig-. Tres castells que els van donar la vuitena victòria consecutiva i l’11a en el global dels Concursos.
L’1 de novembre no van poder revalidar el 4de10, que al tercer peu es va acabar enfontsant, però van repetir el 3de10 i el 3de9 amb l’agulla, segellant el curs, a banda del pilar de 8 de comiat, amb un rejovenit i àgil 4de9 sense folre que el 2017 vol guanyar més protagonisme. Per aquesta jornada la lesió d’una peça important al pis de quints va impossibilitar l’atac a la torre de 8 o 3de9 sense folre que també anaven assajant.
Dels èxits del 2016 també s’ha de destacar que a la Bisbal del Penedès van recuperar un castell oblidat, el 3de8 aixecat per sota, 14 anys després que el darrer de la Vella -fins  a enguany l’única en assolir-lo- i que repetien 4 dies després a Gràcia. D’aquesta manera s’anotaven un dels darrers cromos, juntament amb el 4de10fm, que faltaven a la col·lecció de Cal Figarot. Destaquen altres mèrits dels verds com les 25 construccions emmanillades descarregades, la primera, la torre de 9 més matinera de totes, el 4 de juny a Sant Quintí de Mediona.

Els verds van descarregar el seu primer 4de10fm al Concurs de Castells de Tarragona (Foto Mar Coral)

La millor Colla Vella de tots els temps

La Colla Vella ha fet tremolar moltes places i, sobretot, més que mai, la del Blat. Ja van arrencar l’any amb una tripleta màgica molt matinera, que va donar pas a un potent Sant Joan. Allà recuperen el 5de9 descarregat 4 anys després del darrer, junt amb el 4de9 amb el pilar més matiner de la història, i el 2de9 (l’únic de l’any i només coronat).
Mostrant  múscul i un gran estat de forma, la Vella donava un gran cop d’autoritat a la de la Firagost gràcies al primer 3de10 descarregat de la seva història, un dels grans moments de l’any pels de Manel Urbano, que es convertien en la tercera formació que completa un castell de 10 i sent el primer a la mítica plaça vallenca. Aquell vespre màgic també es van afegir el 4de9 amb el pilar i el 5de9, i van tancar el recital amb el pilar de 8.
Van demostrar que l’èxit del 3de10 no era cap casualitat i el van tornar a descarregar com a castell de sortida a la diada de Sant Fèlix. També s’apunten un impecable 4de9 sense folre, el primer de l’any, i amb mitja feina feta, es proposen el seu primer atac sobre el 4de10, que s’enfonsa abans de sonar gralles.
El segon contacte amb el 4de10 arriba a la diada del Primer Diumenge de Festes de Tarragona. L’atreviment amb el colòs sorprèn tohom i més pel fet de només carregar el 3de10 i el 4de9 amb el pilar, en primera i segona ronda. Aquesta vegada el 4de10 va tenir una execució perfecta i es coronava amb relativa facilitat, però quan semblava que ja el tenien dominat va cedir mentre baixaven els sisens.
Un episodi que es repetiria al Concurs de Castells, on hi arribarien en part com a grans favorits. La Vella va tornar a acariciar el 4de10 descarregat però també es va desfer a la baixada. L’ensopegada inicial va marcar la resta de l’actuació, ja que van fallar amb el 3de10, i tot i reaccionar amb el 4de9 net, van posar tota l’esperança amb el 3de9 sense folre, que va fer glaçar a tothom amb un gran intent però que no va servir per adjudicar-se el certàmen.
Els rosats no van actuar més fins a Santa Úrsula, però tot i la decepció del Concurs es va mantenir ben viva per tornar a portar els dos castells de 10 a la plaça del Blat. Allà s’apunten la millor diada de la història -amb tres castells- amb una memorable seqüència que comença descarregant, ara sí, el 4de10. A més, hi afegeixen el tercer 4de9 sense folre i acaben dominant un 3de10 que havia anat de més a menys.
Així va acabar l’any una gran Colla Vella que celebrava amb eufòria una gesta única fins al moment i amb crits de ‘La culpa és de l’Urbano’, el cap de colla que posa fi a sis temporades al capdavant dels vallencs.

Per Santa Úrsula la Colla Vella va aconseguir, ara sí, descarregar el 4de10 (Foto Arnau Martínez)


Els Minyons fan la millor de la història

Després que l’any anterior tanquessin el curs amb el primer 4de10 de la història, els de Terrassa van començar el 2016 amb baixes destacades als seus troncs i per tant amb l’obligació de renovar algunes peces. El 4de9 amb folre que va quedar carregat a principis de juny a Barcelona va marcar la seva festa major, tot i que allà van anotar-se el 2de9, castell que van repetir a les Santes de Mataró. Caldria esperar fins a Sant Fèlix per veure la millor versió dels malves, on van obrir la diada amb un nerviós 3de10 que només van coronar, sense impedir que sortissin de Vilafranca amb una gran actuació on sumaven el primer 5de9 de l’any a més del 2de9 i el pilar de 7.
Si a Sant Fèlix van estar molt bé, a la Mercè van brillar. A la plaça de Sant Jaume de Barcelona descarreguen el 3de10, el primer del seu any i el primer que veia la ciutat, afegint el 5de9 i el 2de9.
Sant Narcís mesura l’estat de forma de la colla i allà mai fallen. Tot i no poder revalidar l’èxit amb el 3de10, que carreguen, van saber aixecar la resta de l’actuació resolent un dels deutes pendents de la formació: completar un castell amb el pilar, concretament el 3de9 amb folre i pilar, que ells mateixos, l’any 2008, van ser els primers en carregar en la història.
Durant els dies previs a la seva diada hi havia la incògnita de si portarien a plaça el 4de10, però poc se sospitava un intent de 2de8 sense folre que uns dies abans van descarregar durant l’assaig. Els malves van obrir la diada amb el 3de10, van completar el segon 4de10 de la seva història, i van atacar el 2de8, que van deixar en intent. Els de Terrassa van reconduir la jornada amb el 3de9 amb folre i agulla -segon descarregat- i ho van rematar amb el pilar de 8, segellant la millor actuació de la història. Va ser el gran final a una gran temporada malva.

En la darrera gran actuació de l’any els Minyons revaliden el 4de10 i s’apunten la millor actuació de la Història (foto ACN)

3de10 descarregat en la millor temporada de la Jove

Tot i que el seu primer castell de 9 en aquest 2016 va començar amb mal peu, coronant un 3de9 justet a Reus, la Jove de Tarragona ha acabat segellant la millor temporada de la seva història.
A Vilanova, a principis d’agost, descarreguen el pilar de 8, el segon dels liles i el més matiner, i a Sant Magí van posar les coses al seu lloc quan tornen a domar el primer 5de9 de l’any, que en l’últim intent els va quedar carregat.
La súpercatedral la van tornar a repetir al Catllar i l’endemà, a l’Arboç, plaça on no acostumaven a passar més enllà dels castells de 9 bàsics.
Novament Santa Tecla va ser màgica i allà coronen el 3de9 amb el pilar per primer cop. Els liles van resoldre algunes correcions respecte el que havien intentat durant el Primer Diumenge, com el tempo de l’execució. Al Concurs el van dominar a la perfecció fins a descarregar un castell que, fins aleshores, era exclusiva dels de Vilafranca. Un Concurs on la Jove va acabar classificada en una segona i molt celebrada posició, tot i no poder amb un dels grans objectius; el 3de10.
Però poques hores després del Concurs van anunciar el castell per la diada de Santa Teresa al Vendrell i la Jove va abordar-lo i brodar-lo en primera ronda amb una magnífica execució, descarregant-lo per primera vegada i convertint-se en la quarta colla que completa els 10 pisos. Tot seguit no van poder revalidar el 3de9 amb l’agulla, que va quedar en intent, però van aixecar la diada ni més ni menys que amb el 5de9f, el 9de8 i el tercer pilar de 8, tot descarregat, per signar la millor actuació i la millor temporada dels seus 37 anys.

La Jove va brillar al Vendrell anotant-se el primer 3de10 descarregat de la seva història (Foto Josep Torreño)

La Colla Joves, de més a menys

Els de Jaume Galofré no van estrenar els castells de 9 fins a Sant Joan, dia que aprofiten per enlairar-ho tot de cop, fins i tot el primer gamma extra, el 2de9 que completen per signar un un inici prometedor. Una actuació que repeteixen a la festa major de Terrassa una setmana després, tot i que aquesta vegada amb el 2 només coronat.
La millor Joves de l’any s’ha vist a Sant Fèlix, carregant el 4de9 sense folre i completant el 5de9 i el 2de9. Però la bona dinàmica de la colla va començar a torçar-se per la Mercè a Barcelona, on coronen el 5de9 i el 2de9 queda en intent.
El Concurs podria haver servit per arreglar la situació, però després de completar el segon 5de9 del curs ensopeguen amb el 3de10 i el 2de9, tots dos quedant en intent.
Santa Úrsula va ser la darrera oportunitat de l’any per redreçar la dinàmica, però tampoc poden amb el 3de10, que millora l’intent del Concurs, ni el 2de8 sense folre, tot i demostrar que tenia bones mides i força corda per defensar.

El 4de9 sense folre (carregat) per la Colla Joves a Vilafranca (Foto Arnau Martínez)


Castellers de Sants, consolidant i ampliant la gamma extra

Se’n parla i se’n parlarà molt dels del barri de Sants. El primer gran cop d’efecte borinot el mostren a Tarragona en ple mes de juliol, on s’anoten el primer 2de9 i més matiner de la colla i proven el pilar de 8, que es trenca pocs segons abans de fer-li l’aleta.
Passat el parèntesi de l’estiu l’altra prova de foc es centrava per assolir la gamma extra al Concurs de Castells, una prova que van superar amb molta nota gràcies al segon 2de9 de l’any, demostrant el gran idil·li amb aquesta construcció que sempre han descarregat. A casa van signar el tercer i a més, també van descarregar per primer cop el pilar de 8, un espadat reservat només pels millors.
La tardor santsenca porta els millors fruits i a Tots Sants, amb la feina feta del 3de9 i un nou 2de9, van fer vibrar a tothom amb el 5de9 descarregat en el primer dia que l’atacaven. Primer van desmuntar-lo a nivell de sisens però en una segona temptativa van saber dominar-lo amb gran autoritat. El 5 havia de revalidar-se a Terrassa però van descartar-lo per una infortuna lesió de darrera hora. Ja hi arribaven descartant el 2de9 i pilar de 8 per una altra baixa i van conformar-se amb una tripleta màgica “de tràmit”.

Els Castellers de Sants també signen la millor temporada de la seva història assolint el seu primer 5de9 descarregat (Foto ACN)


Capgrossos de Mataró, un 5de9 per celebrar els 20 anys

L’any del seu vintè aniversari ha servit per confirmar la bona tendència amb la que van cloure el 2015. Ja ho van demostrar al juny quan va arribar la seva tripleta màgica dels blaus i a Les Santes tornant a plantejar-se la torre de 9, que finalment van desmuntar sense possibilitat de mostrar totes les credencials. A partir del setembre incrementen el ritme dels castells de 9, que es descarreguen amb molta solidesa.
Al Concurs de Castells tornen a encarar la torre de 9 i aquesta vegada se l’apunten per primera vegada descarregada al certamen. Això els dona impuls per intentar el 5de9 amb folre, un castell que en el seu primer atac van estar molt a prop de coronar. Es va mostrar molt ferm en tot moment però va fer caure per dalt quan semblava que com a mínim li dibuixarien les dues aletes.
A finals d’octubre per Sant Narcís a Girona descobreixen la pitjor cara del 9de8, també en el seu primer intent, que es trenca poc després de carregar. Algunes lesions provocades per aquesta llenya va fer descartar el 5de9 i retocar l’estructura de la torre per Tots Sants, dos dies després, una torre que a Vilafranca es corona pels pèls.
A la diada dels Minyons i amb diversos canvis respecte l’intent de Tarragona, els del maresme van provar novament el 5de9, que després d’un intent desmuntat el coronen per primer cop, tot i que es va mostrar més dèbil que al Concurs. Aquest és el seu nou castell sostre tot i que l’exigència mataronina va fer que pràcticament no celebressin aquesta consecució.

Els Capgrossos de Mataró van coronar a Terrassa el primer 5de9 de la seva història (Foto ACN)

Castells de Gamma Extra 2016

2016 Verds Vella Minyons Jove  Joves Sants Capgrossos Total
2de9fm 10d-1c 1c 5d-1c 2d-1c 4d 1d-1c 22d-4c
pde8fm 8d-1c 2d-1c 3d 2d-2c  – 1d  – 16d-4c
5de9f  – 3d-1c 4d 7d 2d-1c 1d  1c 17d-3c
4de9fag  – 6d-1c –   –  –  – 6d-1c 
3de9fag 7d –  2d 1d-1c  –  –  – 10d-1c
3de10fm  6d 3d-1c 2d-2c 1d  –  –  – 12d-3c
4de10fm 1d-1c 1d-2c 1d –   –   –  – 3d-3c
4de9sf 1d 3d 1c   –  – 4d-1c 
2de8sf 2c –   –  –  – 2c

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.