Menys quantitat, millor qualitat

0
357

S’han aixecat 104 castells de gamma extra, rècord en una temporada.
Les caigudes han representant només el 3,3%, un lleuger increment respecte els darrers anys, quan s’havien mantingut entorn el 3%.

La Coordinadora de Colles Castelleres fa un primer anàlisi de la temporada, tot i que encara manquen algunes actuacions i les dades no són definitives. Aquest anàlisi apunta a una certa desacceleració del creixement quantitatiu que ha viscut el món casteller els darrers anys (número de colles i de castells portats a plaça), mentre continua, però, el creixement qualitatiu (nivell de les construccions).

95 colles membres de la Coordinadora

Així, l’any 2016 es tanca amb un total de 95 colles membres de la CCCC, de les quals 12 són universitàries. Cal sumar-hi a més cinc colles en formació. Al llarg de 2016, la junta de la CCCC ha aprovat el pas de deu colles en formació a colles membres. En canvi, només s’ha sumat una nova colla en formació (val a dir, però, que hi ha en marxa nous projectes que podrien sol·licitar d’entrar a la CCCC l’any vinent). Cal tenir en compte també que hi ha hagut una colla membre inactiva al llarg de l’any.

Tot i que, com dèiem, en aquest cas les dades són incompletes, de moment s’han comptabilitzat prop de 12.000 castells, la qual cosa fa preveure un resultat final similar al dels dos darrers anys. En tot cas, el que és clar és que el creixement quantitatiu que va ser enorme a partir del 2009 ha entrat en una fase d’estabilització. El nombre d’actuacions (ja siguin diades pròpiament o actes amb presència castellera) ha estat de 1.175, quantitat semblant a la de l’any passat.

Número de castells aixecats per temporada. Font: Base Dades Coordinadora – Jove de Tarragona

El 2016 s’han vist pràcticament tots els grans castells que composen el repertori actual, incloent-hi el tres de deu i el quatre de deu, i el quatre de nou sense folre i el dos de vuit sense folre (aquest darrer només carregat). El salt qualitatiu més espectacular s’ha donat justament pel que fa als castells superiors al tres de nou, ja que per primer cop se n’ha superat el centenar de descarregats (104), a més de 23 carregats. Els darrers anys, tots ells de rècord, el número de “gamma extra” descarregats havia estat: 83 (2015); 64 (2014); i 39 (2013). També ha pujat lleugerament el número de castells de nou bàsics descarregats (196 respecte 188 l’any passat) i els de vuit (922 respecte 906), en aquest cas incloent-hi els pilars de sis i set pisos. Les caigudes han representant només el 3,3%, un lleuger increment respecte els darrers anys, quan s’havien mantingut entorn el 3%.

Si apliquem el criteri de la CCCC per establir les categories de les colles (un barem “conservador” ja que contempla els resultats dels tres darrers anys), veurem que el 2016 finalitza amb cinc colles que pugen de categoria (dues pugen de set a vuit, i tres de sis a set) i només una que baixi -de set a sis-. Aquestes variacions, a més, demostren que el creixement també es dóna entre les colles mitjanes i petites.

Evolució del nivell de les colles segons el criteri de la CCCC.

 

 

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.