Dilluns, 28 setembre 2020

Som on som també gràcies a les colles universitàries

|

Carles Herèdia | Periodista i Politòleg. Membre de la Colla Joves Xiquets de Valls

“El món casteller sovint ha estat injust amb les colles universitàries i crec que és el moment de fer un just reconeixement a la gran tasca que han desenvolupat”

Publicitat

[dropcap]E[/dropcap]l món casteller es troba en un moment mai vist, tant a nivell de construccions com d’expansió, camises i quantitat de colles. Aquest nivell excepcional s’ha explicat sovint amb arguments que van des de les noves tècniques d’assaig i treball diari a la crisi econòmica i els canvis en el lleure que aquesta ha ocasionat. No obstant, hi ha un factor, per mi imprescindible, que sempre s’ha obviat i, fins i tot, atacat o menystingut: i aquest és l’important paper que hi han jugat les colles universitàries.

Aquest paper, a més, s’ha desenvolupat en múltiples factors, donant una vitalitat única al món casteller i sobretot, sumant nous components i rejovenint les colles i els seus troncs. El món casteller sovint ha estat injust amb les colles universitàries i crec que és el moment de fer un just reconeixement a la gran tasca que han desenvolupat, podent enumerar fins i tot un bon grapat de millores:

Expansió castellera. Més colles que mai i a zones fins fa poc impensables. La presència de castells a la universitat, amb estudiants d’arreu del país, ha servit d’embrió perquè aquests agafessin experiència castellera i l’aportessin per a crear colles a les seves respectives viles, sovint lluny de les zones d’influència castellera.

Més gent a les colles. A principis del nou mil·lenni, les colles, i encara més a la zona tradicional, tenien una composició social molt més envellida que no pas ara. L’acostament de molts joves cap al món casteller universitari abans que al convencional, amb unes dinàmiques molt més festives i integradores, ha estat bàsic perquè després se sentissin atrets per les colles convencionals. Tot això ha servit de retruc per reforçar les colles de sempre, rejovenir-les i fer de pol d’atracció d’encara més jovent, no necessariament universitari.

Renovació de troncs. Les influències no només han estat quantitatives, sinó també qualitatives. Les colles grans sovint sempre han estat conservadores alhora de renovar els troncs i donar oportunitats. Fer els primers passos en una colla universitària, amb l’experiència adquirida en aquesta, ha estat vist per aquestes colles com una garantia d’èxit per a poder donar el pas a la pròpia colla convencional. Totes les colles grans, sense excepció, tenen castellers de tronc bregats en un inici al món casteller universitari.

“Fer els primers passos en una colla universitària, amb l’experiència adquirida en aquesta, ha estat vist per aquestes colles com una garantia d’èxit per a poder donar el pas a la pròpia colla convencional”

 

Intercanvi de coneixements. Aquesta millora tècnica també s’ha donat a nivell de pinya, folres i manilles. Castellers de colles diferents compartint colla universitària i compartint tècniques de les seves respectives colles. Una barreja de coneixements que, se’ns dubte, ha ajudat a millorar i innovar a les colles convencionals.

Dinàmiques d’assaig. La Incorporació de jovent a les colles, i encara més el provinent del món universitari, ha ajudat a millorar les dinàmiques d’assaig, sobretot les de la zona tradicional. El segon o tercer assaig setmanal, la visió de l’assaig comparable al compromís que molts d’aquests joves sovint tenen en els esports que practiquen, o la mateixa influència de castellers de colles amb altres dinàmiques d’assaig, han influenciat unes colles  que amb més assaig han vist que els seus resultats a plaça, sobretot en els castells basics de nou, milloraven amb escreix.

Ja és hora, doncs, de posar les coses al seu lloc i reivindicar amb orgull el món casteller universitari. I encara més fer-ho des del bressol casteller i des d’una colla tradicional, com la Colla Joves. Una colla a qui també hem d’agrair que en aquells inicis de mil·lenni, amb un món casteller universitari vist sovint amb malfiança des de la zona tradicional, no mirés de reüll als joves que també vestíem camisa de Ganàpies, Arreplegats, Xoriguers, Marracos, Emboirats, o més endavant, Pataquers. I a totes aquestes colles, i a les de nova fornada, un sincer agraïment, des de Valls, per fer encara més gran el món casteller.

Moltes gràcies!

fotoarticle
4de8 dels Arreplegats de la Zona Universitària i 4de7 amb l’agulla dels Ganàpies de l’Autònoma

 

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.