Setmanari digtal

Divendres, 12 de agost del 2022

Sobre la puntuació dels castells als Concursos de Tarragona (I)

|

- Publicitat -

Sobre els punts que ha de tenir cada construcció cadascú opina el que creu més oportú o, si m’apuren, el que creu més convenient per la seva colla, o per la colla de les seves preferències. Quan fas aquestes observacions, sempre trobes que algú et diu que no és de cap colla. I pot ser que sigui veritat. Però ara bé, no ens enganyem, tothom que es mou dintre d’aquest món casteller és impossible que més o menys, de preferències no en tingui per ningú. Per tant, sobre aquesta matèria es podria discutir tant com es vulgui, però la realitat és que no hi ha cap persona capacitada per atribuir els punts reals o autèntics que mereix cada castell; sempre s’hauran de basar en suposicions o interpretacions, i com he dit abans, gairebé sempre interessades.

És molt diferent fer una puntuació aproximada per una dotzena de construccions com es feien als anys seixanta i setanta del segle XX, que els quaranta-cinc que estan puntuats actualment. Si amb la minsa quantitat d’aquells anys s’arriba molt encertadement, crec jo a l’entesa que el pilar de 6 i el 3de8, s’havien de puntuar de manera igualitària sota el concepte que per fer el pilar es necessitava poca gent i per fer el 3 molta. No se si això és correcte però els arguments són respectables, i més si ho comparem amb el que es va fer després.

Publicitat

Amb aquest exemple i amb l’enorme quantitat de construccions puntuades que hi ha actualment, no creieu que el més correcte seria agrupar castells de similars característiques? Amb el que s’està veient aquests darrers anys no hi ha una similitud de dificultats entre el 3 i 4de10 amb folre i manilles i el dos de vuit i el quatre de nou sense folre? Hi ha algú que s’atreveixi a matisar la dificultat d’un vers els altres? Siguem honestos i admetem les realitats. De la mateixa manera es podria fer en construccions d’inferior categoria i amb aquest sistema se solucionaria un greuge important (almenys s’alleugeria). És totalment injust que per voler puntuar individualment cada castells es ditanciïn tant uns dels altres quan el grau de dificultat no correspon. Almenys ningú no pot garantir-ho amb arguments convincents.

Aquesta igualtat de punts que he mencionat, entre el 3 i el pilar, es mantingué en tots els Concursos (com també en les diades) durant gairebé quaranta anys. Però ja fa uns quants Concursos es va canviar en decidir rebaixar els punts del pilar argumentant que les estadístiques entre els dos castells així ho demostraven, però això és fals. La realitat és totalment contradictòria, ja que hi ha més colles que fan el 3de8 que el pilar de 6. No sé els motius que portaren fer aquest canvi, però les persones que prengueren la decisió no van estar gens encertades.

Si de veritat creien que s’havia de rebaixar la puntuació del pilar de 6 és perquè devien pensar que tenia menys dificultat de la que se li donava. Ara bé, el que tothom sap (o hauria de saber) és que la dificultat amb els pilars està entre el de 5 i el de 6, no pas entre el de 6 i el de 7 amb folre o el de 8 emmanillat. No seré jo qui tregui dificultats ni majestuositat als pilars de 7 i de 8, però sí que diré (perquè està ben demostrat) que si tens el de 6, els altres, amb gent, són factibles. És curiós que al de 6 se li rebaixin punts i als de 7 i de 8 en canvi no en rebaixin ni un de sol, com tampoc als castells amb el pilar al mig. Tot bon casteller sap (ho hauria de saber) que els castells que porten el pilar al mig la dificultat màxima està al pilar, no en el castell. No creieu que ja seria hora de revisar-ho?

Aquests fets, que estic denunciant ara però que vinc esmentant des del moment de produir-se, demostra abastament la poca rigorositat dels que prenen aquestes decisions, ja que això no són punts de vista del tot respectables que cadascú pugui tenir, són detalls tècnics que els responsables de torn haurien de tenir en compte per esmenar-ho adequadament. Per més que quan convé es digui que les bases i puntuacions del Concurs de Tarragona només serveixen per a aquell dia, tothom sap que es tenen en compte en totes les diades de la temporada.

Per acabar vull dir que aquests alts i baixos que es produeixen en alguns castells d’un Concurs a l’altre, en comptes de ser fiables i coherents, s’assemblen més al preu dels tomàquets als mercats, que pugen i baixen dia si dia també, que la rigorositat que en tot moment hauria d’imperiar pel bon funcionament i la seriositat del món casteller.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.