Diumenge, 12 juliol 2020

Sants, 20 anys de castells

|

Andreu Botella| Cap de colla dels Castellers de Sants (2003-2008)
Fotos | Carles Paniello

[dropcap]E[/dropcap]ls Castellers de Sants vam néixer ja fa vint anys amb la primera gran febrada de creació de colles de principis dels noranta. En un moment de plena explosió castellera, on la “millor diada del segle” s’anava superant setmana rere setmana, va ser quan la nostra colla va començar a assajar.

Publicitat

El creixement inicial de la nostra colla es va veure afavorit per aquest auge casteller i també (sobretot) en saber aprofitar la llarga tradició associativa del barri i el bagatge previ dels impulsors de la iniciativa, molt vinculats a diferents associacions santsenques. En aquest context ràpidament la colla va començar a créixer en efectius i, tal com acostuma a passar sempre que creixes en efectius, també ho va fer en nivell tècnic. El primer any ja es carregava el 4de7 i així, poc a poc vam anar progressant: el 1997 el primer castell de vuit, el 2008 el primer de nou… les històries de les colles en general s’hi deuen assemblar bastant i no m’estendré doncs en aquests petits èxits particulars castellers. Anem al que és realment important.

El realment important és destacar que arribem als 20 anys en un moment pletòric. Des del 2008 hem descarregat almenys un castell de 9 pisos cada temporada. Hem arribat al nivell casteller de les grans colles i treballem com sempre hem fet, amb l’ambició constant de millorar tècnicament i sobretot socialment, conscients com ho som que ens cal ser molts per tal de poder fer grans castells. De la lluita per la implicació de la colla en el barri que, tal com penso, és la lluita realment important, deixeu-me que us en posi un exemple:

3D9SANTS

Aquest any l’Escola Jaume I, que és l’escola on assagem els Castellers de Sants de ja fa uns quants anys, ha tingut en compte la nostra entitat en la seva remodelació. Així, el nou gimnàs construït té un petit espai amb alçada suficient per a poder-hi assajar sense problemes. Des de la colla pensem que és una gran notícia per al mateix veïnatge que els equipaments públics puguin ser aprofitats per entitats com la nostra en hores en què quedarien ociosos.

Alternativament “Cal Borinot”, el nostre local social, un local llogat per la colla a tocar de l’Escola, és cedit perquè entre setmana s’hi puguin desenvolupar activitats i tallers organitzats pel nostre Districte. Així el seu ús creix exponencialment i es converteix en un local viu al servei de tot el veïnatge en totes les hores, que són moltes, en què no té un ús casteller.

Aquests dos fets crec, simbolitzen millor que cap altra cosa l’èxit que ha assolit la c0lla. Reflecteixen les ganes de ser vistos com una entitat plenament identificada i arrelada al barri i la ciutat, cosa que es va buscar des del primer dia. Una colla amb unes fronteres poc definides on idealment hi cap tothom: des d’aquells que no es perden cap assaig fins aquella gent, que fins i tot sense camisa, ens ve a donar suport a la nostra Diada o aniversari.

I és en aquest context, en aquesta lluita constant per fer la colla grossa, en sempre tenir clar que essent més farem més i millors castells, en sempre tenir present que de Castellers de Sants n’hi ha de moltes tipologies diferents (fanàtics, habituals, esporàdics, simpatitzants…) i que és el nostre repte fer-los sentir borinots a tots ells, cadascun amb un “traje” personalitzat…, en sempre treballar per mirar de construir una colla on tothom s’hi pugui sentir a gust… pressupostos austers que ens permetin actuar quan volem i no obligats cada cap de setmana, vacances de dos mesos a l’estiu… és mentre seguim en totes aquestes lluites que mai s’acaben, que celebrem un aniversari ben especial, ple d’actes i celebracions que culminaran en una actuació a la Índia aquest proper mes d’agost (viatge pagat de la butxaca dels quasi 200 expedicionaris que hi aniran). Anem fent camí.

I fent una darrera mirada enrere i als fets rellevants de la nostra història no puc acabar aquest article sense parlar d’un tema que als “borinots” ens enorgulleix particularment, que és el paper decisiu que la nostra colla va tenir en la incorporació del casc per la canalla. I és que per moltes aportacions que els Castellers de Sants haguem fet o puguem fer en el futur al món dels castells, que ens agradaria que fossin moltes, crec que cap serà més important que aquesta. Permeteu-me doncs, que aprofitant el nostre aniversari us fem partícips d’aquesta alegria per la nostra contribució en la introducció del casc, i també en la alegria que ens suposa poder celebrar aquest vintè aniversari de castells a Sants en un moment en què paradoxalment, igual que passava en el moment que vam néixer, el món casteller està en el millor moment de la seva història.

logo castellers de sants                    Castellers de Sants
Cal Borinot: c/Comtes de Bell-lloc, 49, Barcelona
Assaigs:
Dimarts
18.45h a 20.30h, assaig de canalla
19.00h a 20.00h Escola de Castells
20.00h a 22.00h General
Divendres
21.30h a 22.00h Escola de Castells
21.30h a 24.00h General
                                        Web borinots.cat | Twitter @borinots | Facebook Pàgina oficial 

 

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.