Setmanari digital i casteller

Dijous, 7 juliol 2022

Sant Pere i Sant Pau esdevé la millor colla de 8 del 2019

Les colles de 8 també noten una davallada de nivell, sobretot pel que fa a la gamma alta

|

- Publicitat -

La temporada 2019 ha culminat amb els Castellers de Sant Pere i Sant Pau esdevenint la colla de 8 més en forma, gràcies al pilar de 7 i el 2de8 amb folre, que els ha distingit de la resta. I és que la gamma alta de 8 pràcticament ha desaparegut entre les principals formacions d’aquest grup, i fins i tot ha resultat difícil de mantenir per part de colles que enguany han provat castells de 9.

Sant Pere i Sant Pau revalida els castells folrats

Publicitat

La recuperació del pilar de 7 amb folre dels tarragonins ha estat un dels moments que el món casteller més ha aplaudit enguany. En el curs anterior la lesió de la quinta els va obligar a aparcar-lo i els va condicionar la resta de la temporada des de finals d’agost.
Tot i completar el pilar de 6 en dotze ocasions, només s’han plantejat el de 7 en una, a les festes de Sant Roc del 15 d’agost, però amb la mateixa efectivat de sempre. L’han acabat descartant en algunes diades on ha aparegut alguna caiguda, per Santa Tecla i en la seva diada, després d’ensopegar amb el 4de8 carregat, o optant per la prudència en difícil escenari pilaner com és la plaça de les Cols, per Sant Magí. Allà en el dia del seu patró van estrenar el 2de8f, però se’ls escapava a la baixada quedant només en carregat. Va ser per Santa Tecla que es treien l’espineta clavada descarregant-lo sense gaires dificultats.
Els de la camisa verda han completat menys castells de 8 bàsics que el curs passat i han seguit treballant castells de futur, com el 5de8 i el 4de8 amb l’agulla.

Enguany tanquen l’etapa de quatre anys amb David Lobo com a cap de colla.

Pilar de 7 amb folre de Sant Pere i Sant Pau (foto: 3 Rondes)

Sense sort amb el 2de8f

Dues colles més han provat el 2de8f, però sense sort: els Sagals d’Osona i els Castellers de Terrassa, totes dues en una única ocasió. Els osonencs no l’han pogut revalidar després que el 2018 el completessin tres vegades. La seva millor actuació de l’any ha estat la clàssica de 8, que en una ocasió va anar acompanyada amb el pilar de 6. També han treballat el 4de8 amb l’agulla que mai han portat a plaça i que podria ser un dels seus reptes pel 2020.

La clàssica de 8 també ha estat el millor que s’ha vist per part dels de Terrassa enguany, completada tres vegades, però l’assalt del 2de8f, que no provaven des del 2016, va quedar en intent.

Clàssica de 8 com a llistó

Per segona temporada consecutiva ni els Nens del Vendrell ni els Xicots de Vilafranca han completat el 2de8f, de fet, ni l’han portat a plaça. Aquestes colles penedesenques, que havien fet construccions superiors en les darreres campanyes, s’han hagut de conformar amb la clàssica de 8 com a millor actuació de l’any, tres pels del Vendrell i una, a darrera hora, pels vilafranquins, que no han patit cap caiguda en tot el 2019. Són les conseqüències del curs anterior, que els ha obligat refer troncs o renovar estructures exigents com en el cas de la torre, principalment en els poms de dalt. Ha estat un any de transició amb relleu a les dues tècniques.

La clàssica també ha estat la millor actuació dels Bordegassos de Vilanova i els Xics de Granollers, que s’han anotat en una ocasió cadascuna. Els primers han vist reduït el nombre de construccions de 8 respecte la temporada passada, mentre que els segons recuperaven un 3de8 que no completaven des del 2017. Per la seva banda, els Tirallongues de Manresa també ha fet la clàssica de 8, però amb l’unic 3de8 de l’any només carregat.

Amb el 4de8 com a castell sostre

Dues formacions han recuperat el 4de8 i ha marcat el seu sostre: el dels Castellers de la Sagrada Família i el de la Colla Jove de Sitges, que no els assolien des del 2017. Per contra, els Castellers de Lleida només l’han pogut coronar en dues ocasions, a més de 8 intents desmuntats. Els del Segrià tanquen l’any sense haver completat cap construcció de 8 pisos, fet que no succeïa des del 2004.

En aquest capítol s’hi podrien afegir els Castellers de Castelldefels, perquè atenció, el pròxim diumenge 8 de desembre podrien atacar el 4de8 per primera vegada en la seva història.

Sense revalidar els 8 pisos

Els Castellers d’Esplugues i els Castellers de Berga no han pogut revalidar els castells de 8, que sí havien completat en una ocasió el 2018. Si bé els d’Esplugues han provat el 3de8, que va quedar en intent desmuntat, els bergadans no han portat a plaça el 4de8, i per tant la seva millor construcció de l’any ha estat un 2de7 tan sols carregat.

Els han provat però sense sort dues formacions més: La Colla Castellera de Figueres, que s’atrevia amb els seus primers intents de la seva història, en aquest cas sobre el 4de8, i els Xiquets del Serrallo provant els també primers 3de8 de la seva trajectòria.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.