Setmanari digital i casteller

Dijous, 7 juliol 2022

Resum de la temporada: Colles de 9

La fràgil frontera dels castells de 9

La temporada 2019 ha arribat a la seva fi i, com ja s’intuïa a inicis de temporada, ho farà amb uns registres globals sensiblement inferiors als anys precedents. Amb algunes excepcions que confirmen la regla, aquest any vindrà marcat per un retrocés en la consecució d’objectius a plaça; la dificultat d’aplegar efectius a l’assaig que permetin afrontar els grans reptes de cada colla amb suficients garanties, a més de la situació de país, que ha mostrat la cara compromesa de les colles, obligant, però, a renunciar a assajos i actuacions en el tram final.

Hi ha exemples diversos en cada categoria així com casuístiques molt concretes i particulars que ho puguin explicar. Una de les xifres que reflecteix millor aquest decreixement global és la davallada de colles que han assolit un castell de 9 pisos: aquest any només 9 colles hauran fet l’aleta a un castell de 9. La temporada 2018 en van ser 15, dos d’elles només carregant-los, mentre que el 2017 també van ser 15, totes amb almenys un castell de 9 descarregat.
Enguany es tancarà, doncs amb 6 colles menys fent-hi l’aleta: Castellers de Barcelona, Castellers de Sabadell, Xiquets de Tarragona, Castellers de la Vila de Gràcia, Marrecs de Salt i Castellers de Sant Cugat, i sense que cap colla nova s’hagi incorporat al selecte grup.

 

A banda de les colles de gamma extra, algunes amb registres notablement inferiors que el 2018, les formacions que es mouen amb menys assiduitat i regularitat en aquesta categoria han tingut dinàmiques amb diferents contrastos i matissos:

Xiquets de Reus: Inèrcia positiva i creixement
El cas dels Xiquets de Reus és paradigmàtic, un oasi en la tònica global, però emmarcat en una dinàmica de creixement que ja va començar l’any passat. Si el 2017 deixaven la casella dels castells de 9 en blanc, però amb quatre temptatives fallides, el 2018 van ressorgir descarregant el 3de9f en tres ocasions (a més d’un carregat), i anotant-se la millor actuació mai feta en una jornada de dissabte del Concurs de Tarragona (compartida amb els Moixiganguers) que els tornava a posar al lloc que històricament els correspon. Aquest any, no només han mantingut categoria, sinó que han millorat registres mantenint la gamma alta de 8 (5de8, 2de8f) i afegint el 4de9f carregat (4 anys després de coronar-lo per primer cop). Simptomàtica és també la millora en l’execució i alleugeriment del castell de 9, fruit d’avenços tècnics evidents.

Moixiganguers d’Igualada: premi al final
La temporada dels Moixiganguers no ha estat un camí de roses, després d’un 2018 perfecte (estrenant per partida doble el 3de9f, assentant el 5de8 i sense cap errada en castells de 8 i superiors). Han hagut de picar pedra fins a l’última oportunitat per reafirmar la categoria descarregant el 3de9f a la seva Diada, després d’un intent fallit. Entremig hi ha hagut ensurts amb el 3de8, fins i tot amb el 4, que han retardat el castell de 9 i suposant la pèrdua del 5de8. Això sí, anotant-se el rècord particular dels 10 dosos de 8 folrats en una temporada.

Castellers de la Vila de Gràcia: dues cares en una mateixa temporada
Els de Gràcia no han pogut mantenir els 9 pisos després d’una temporada de contrastos i 6 de consecutives assolint-los. Després d’un 2018 amb una part final d’any complicada (assolint un únic 3d9f per la Festa Major de Gràcia, el mes d’agost) van començar el 2019 mostrant signes de millora amb unes estructures renovades (especialment per la part de dalt del castell) i vàries tripletes de 8. Una caiguda en un 2de8f i en una posterior torre de 7 els ha condicionat el final d’any, i a pesar d’intentar-ho fins el final, no han revalidat el castell de 9 ni el 7 de 8 (que van intentar a la Mercè).

Castellers de Sant Cugat: Un pas enrere per fer-ne dos endavant
Els Gausacs són l’única de les colles que ha perdut el castell de 9 i que no se’l va plantejar com a objectiu per aquesta temporada. Després de dues campanyes excel·lents però amb molt de desgast per la colla, el renovat equip tècnic va apostar per fer una passa enrera, prioritzant la renovació d’estructures i el creixement social. Han afiançat els bàsics de 8 sense gairebé errada, però han perdut el 5de8 i no han pogut estrenar el 2de8f, que havien assajat intensament en l’últim tram de temporada, i que no fan des del 2017.

Marrecs de Salt: Sobreviure al Nord
Els Marrecs han notat especialment aquest any la dificultat per reunir efectius per assajar el castell de 9 i la constant renovació del 3 de 8 (els han fet tots amb aliniacions diferents al tronc). Han estat més irregulars amb els castells de 8, sovintejant-los menys que els últims anys. Un 5de8 carregat, i quatre 2de8f han estat poc premi per una colla que renovarà l’equip tècnic l’any que ve.

Xiquets de Tarragona: Insistència sense premi
La temporada dels matalassers és segurament la més estranya i complicada d’aquest grup de colles. Per primera vegada des de l’any 2006 no han fet l’aleta a cap castell de 9 i acaben l’any amb només 2 castells de la gamma alta de 8 (un 5d8 i un 2de8f). Aquest 2019 s’han encatllat de forma especial amb el 5de8 (11 intents desmuntats) i les quatre temptatives de 3de9 amb folre tampoc han arribat a bon port. Sant Magí i Santa Tecla han marcat un final de temporada amb dubtes a canalla i amb la sensació que un bloqueig mental els ha negat a plaça la bona feina feta al pati d’assaig.

Castellers de Barcelona: No es reverteix la situació
Finalment no hi ha hagut castell de 9 dels vermells, i els Borinots són l’única colla de Barcelona que els haurà assolit. La colla degana de la ciutat, que ja va recular de forma important el 2018, passant d’11 castells de 9 a només 1, acaba l’any sense cap construcció de 9, tot i provar sense èxit el 4. Si bé han recuperat el 7de8 que no feien des del 2016,  no han pogut revalidar el 5. Han assolit menys castells de 8 i perden la categoria per primer cop des del 2011.

Castellers de Sabadell: Lluita contra molts condicionants
Els Saballuts han hagut de fer front a moltes situacions aquesta temporada. Les obligades renovacions en els troncs dels castells (afectant especialment al pis de terços dels castells de 8) els va portar a un primer tram de canvis i consolidació. A la segona part han mostrat múscul amb el 7de8, però les ensopegades amb el 2de8f (2 carregats per 1 descarregat), a més de la situació de país, els ha condicionat massa les últimes setmanes. Finalment no han portat a plaça cap castell de 9 que ininterrompudament havien assolit des del 2014.

C9 assolit: Descarregat + Carregat        C9 fallit: Intent+ Intent Desmuntat

   

Segueix-nos a les xarxes socials:

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.