Setmanari digital i casteller

Diumenge, 26 juny 2022

Primera jornada de Concurs, coitus interruptus.  

|

- Publicitat -

Manel Trias | President de la Colla Jove Xiquets de Vilafranca

“Jo em pregunto: i si hagués plogut a les 10 h del matí amb totes les colles allà? No haguéssim ni començat? Que frustrant, oi? “

[dropcap]A[/dropcap]questa haurà estat la sensació que els hi haurà quedat a la majoria de colles que han participat a la primera jornada del Concurs de Castells 2014. Just a l’inici de la tercera ronda, quan la pluja ha començat a ser persistent, s’ha acabat la jornada, amb la salomònica decisió del jurat de donar per bona la classificació obtinguda al final de la segona ronda.

Publicitat

És aquesta la manera en que s’ha d’acabar un concurs? Segurament era la menys dolenta, la que s’havia aplicat en anteriors edicions. Però potser no és la més justa, en una competició com un Concurs. Ens imaginem el mateix en una marató, en un partit de futbol o en una cursa ciclista? Normalment, la competició no s’acaba a mitges, les estratègies de cada corredor o jugador a vegades tenen molt a veure amb el resultat final. Quants resultats haguessin canviat radicalment si s’apliqués aquesta manera de fer a altres competicions. Hom sap com es comenta i com s’acaba i els organitzadors es preocupen molt bé de garantir que es pugui començar i acabar el temps, el joc, la cursa…

“sobre la decisió del Jurat: i si la pluja hagués trigat una estona més, posem que 10 minuts més, i la colla Jove hagués descarregat la torre de 7 a la tercera ronda, la decisió del Jurat hagués estat la mateixa, és a dir, tancar el Concurs amb la classificació a segona ronda?”

No ha estat així en aquesta primera jornada del Concurs. Entenc que és el primer any que es duu a terme i estic segur que en el futur, la cosa, millorarà. Les colles petites, les que avui érem a plaça, les que hem fet molt d’esforç per a portar un bon espectacle, les que han matinat a les 7 del matí o han vingut des de les illes, penso que no es mereixien acabar amb dues rondes, tal com una diada castellera de pa sucat amb oli. Jo em pregunto: i si hagués plogut a les 10 h del matí amb totes les colles allà? No haguéssim ni començat? Frustrant, oi?

I encara una segona pregunta, sobre la decisió del Jurat: i si la pluja hagués trigat una estona més, posem que 10 minuts més, i la colla Jove hagués descarregat la torre de 7 a la tercera ronda, la decisió del Jurat hagués estat la mateixa, és a dir, tancar el Concurs amb la classificació a segona ronda? Em permeto dubtar de què hagués estat així i s’hagués fet així generat una polèmica de les grosses. De les memorables.

L’espectacle casteller més gran del món mereix també tenir molt en compte aquesta primera jornada, preveure i garantir que es puguin acabar les 5 rondes és molt important, saber les condicions que s’aplicaran a la cursa castellera i garantir-les, deixar-les ben clares a les bases. Tot això és molt important, altrament, el resultat final pot no ser el més just.

Felicitats a totes les colles que ho han donat tot a plaça en aquesta primera jornada i, en especial, a la colla que ha resultat guanyadora, al final de la segona ronda, justa primera classificada en aquell moment.

Panoràmica de la plaça del Castell de Torredembarra
La Plaça del Castell de Torredembarra durat el Concurs de Castells (Foto Concurs de Castells)
Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.