Dilluns, 28 de novembre del 2022

Les noves regles del joc del Concurs; una aposta arriscada

|

- Publicitat -

David Tudela
Casteller i col·laborador d’elmoncasteller.cat

Des que van aparèixer els primers Gamma extra a la Taula de puntuacions del Concurs de Castells, la normativa i les puntuacions han anat canviant al llarg dels anys per tal d’adequar-se a les circumstàncies. En alguns casos s’han introduït canvis molt arriscats però alhora d’un encert indiscutible, com per exemple l’efectuat el 2006 puntuant més el castell descarregat que el seu predecessor carregat. Aquesta norma, que apostava clarament per la seguretat, va produir un efecte positiu en el resultat i, tot i l’augment de colles en els últims certàmens, la ràtio caigudes/intents ha disminuït no només al Concurs, sinó també a les places.

Publicitat

Enguany la Comissió Assessora del Concurs de Castells ha tornat a canviar les regles del joc en una altra aposta arriscada i en el meu parer poc encertada. En ple debat candent sobre la valoració dels castells carregats, la Comissió Assessora s’ha llençat a la piscina i ha decidit puntuar com a màxim només un castell carregat en els cinc intents disponibles al Concurs. En el cas de tenir dos castells carregats només puntuaria el de més valor, obligant a les colles a descarregar dos per aconseguir la suma de punts dels tres castells reglamentaris. Aquesta mateixa norma s’aplica també per l’índex classificatori que es crea amb les 5 millors actuacions del període en curs. Així doncs, aquest és el primer pas en què es deixa de valorar un castell carregat, on la norma no permet errors, accidents ni entrebancs en més d’una ocasió.

La difícil decisió de la Comissió Assessora implica avaluar el risc i augmentar la seguretat sense que disminueixi l’espectacle, però el que no tinc tan clar és que l’efecte sigui el desitjat amb aquesta norma. Primer perquè, un cop descarregats dos castells, puntuar només un castell carregat no t’assegura que no es facin intents amb poques garanties de castells extrems en les últimes rondes. Segon, perquè el més probable és que les colles surtin amb el castell més segur que tinguin, per allò d’anar a fer punts. Però que passaria si per qualsevol factor el castell només queda en carregat? Haurà d’anar a buscar dos valors encara més segurs per no quedar-se massa enrere i possiblement baixarà el nivell de l’actuació. Si això passa, es pot donar la circumstància de què les colles deixin els intents dels castells més grans per a les rondes finals, amb el risc que això comporta després d’hores de Concurs i esgotament.

Posem dos exemples pràctics del que pot passar aplicant la nova normativa amb la nova puntuació:

Exemple 1:

Colla 1 Colla 2
3de10fmC = 0 punts 5de9f = 2400 punts
4de10fmC = 2870 punts 9de8 = 1915 punts
2de8 = 3510 punts 2de9fm = 2110 punts
Total 6380 punts Total 6425 punts


Exemple 2:

Colla 1 Colla 2
4de8c = 0 punts 7de7agC = 415 punts
3de8c = 619 punts 5de7 = 420 punts
2de7  = 605 punts 7de7 = 400 punts
Total 1215 punts Total 1235 punts

c= (castell carregat)

En tots dos escenaris es castiga molt el segon castell carregat, tant que el valor és 0. Per contra, es premia una actuació més “conservadora” com és la de la colla 2, que segurament també està a l’abast de la colla número 1. En el primer dels escenaris la colla 1 realitza una de les millors actuacions de la història amb 3 castells, en canvi perdria davant de la que fins ara era una actuació menor.

Amb aquest panorama és molt possible que les colles es plantegin una estratègia més conservadora i les que opten a la victòria el diumenge realitzin més intents del grup 6 que del grup 7, per allò d’anar a assegurar la suma dels 3 castells. Si aquest escenari es donés, ens trobaríem en els nivells castellers dels concursos del 2012 i 2014.

Crec que penalitzar tant un castell carregat és un error. Si la finalitat és caure menys i evitar intents desgavellats potser es podrien buscar altres solucions més pràctiques, com per exemple eliminar una ronda i que únicament hi hagi 4 rondes per a 3 castells. Això obligaria a les colles a ajustar els seus programes i de retruc la durada del Concurs seria menor, però mai penalitzar un castell carregat amb valor 0.

L’altre punt de discussió és la reorganització de la taula i la incorporació del 2de10fmp junt amb la recuperació del 4de10f i el 9de9f.
Ara, descarregar els castells nets té més valor que carregar els de 10 amb folre i manilles, al revés en el cas de carregar-se, que en aquest cas sumarien més punts els castells de 10 que els nets. Té la seva lògica.
El que no trobo tan lògic és el cas del 9de9f, la seva puntuació i la situació a la Taula. Aquest és un castell que ja havia estat anteriorment a la Taula i respecte als anys que també ha aparegut queda així:

El 9de9f es revalora un 92% respecte al seu inferior, el 9de8. En canvi castells com el 2de9f, que s’ha aconseguit carregar únicament en 3 ocasions, es revalora un 6% sobre el seu inferior, el 2de8, que s’ha aconseguit descarregar únicament en 7 ocasions en tota la història. Tots dos són castells de molta dificultat, però no se segueix cap ordre de: a major dificultat, més revalorització.

També respecte al 9de9f, carregar-lo suposaria només 5 punts menys que descarregar un 3de10fm i si s’aconseguís descarregar sumaria més punts que qualsevol castell carregat de tota la Taula, inclosos el 2de9f, 2de10fmp, Pde9fmp, 3de9 o el 4de10f.
No sé quins hauran estat els criteris de la Comissió Assessora a l’hora de revaluar el 9de9f, l’única referència que se’n té constància va ser alguna prova feta per la Colla Jove Xiquets de Tarragona l’any passat. És cert que es necessita una quantitat de castellers exagerada per poder fer aquest castell mastodòntic, això sense comptar les posicions clau del castell: 36 crosses, 9 primeres mans al folre i 9 a terra, 18 laterals al folre i 18 porta-laterals a terra, etc. Però no sé fins a quin punt es pot afirmar que descarregar-lo és més difícil que carregar qualsevol altre castell que es conegui.

Possiblement el castell que més se li assembla (guardant curosament les distàncies) és el 7de9f pel que fa a la quantitat de gent necessària i possiblement d’estabilitat, en canvi el 7de9f està situat per sobre del Pde8fm i per sota del 5de9f. Amb això no vull dir que el 9de9f hagi d’estar en aquesta zona, però potser hauria d’estar situat tal com estava anteriorment, entre els castells de 10. En tot cas seria una bona oportunitat de debatre si la Comissió Assessora reconsiderés revisar la nova normativa dels castells carregats i la incorporació d’aquesta estructura abans del Concurs del 2018.

Publicitat

3 COMENTARIS

 1. 1.- sobre exemple 1 i 2 quins castells fan en les altres rondes? recordo que són 5rondes puntuables 3 rondes. Amb l’exemple 1: a la colla 1 amb un 4d7 en alguna de les altres rondes ja li val per guanyar a l’altre actuació. amb l’exemple 2 amb 3/4 del mateix amb un 3d7.
  2.- Les colles que competeixen al concurs SEMPRE ajusten el seu programa segons el reglament i estratègia
  3.- sobre el 9d9f si creus que es tant asequible, está clar que has d’insistir als caps que s’ha de treballar aquest castell. (No vull defensar la seva posició en la taula) Però per una colla que vol guanyar ha d’estudiar les regles del joc.
  4. Sobre 2d8 i 2d9sm l’assesora va decidir pujar el valor de la dificultat dels castells nets del 4d9sf i 2d8sf però penalitzant més si només queda carregat. Això ha fet que el 2d8 descarregat estigui molt proper al 9d9f i al 2d9sm descarregats

 2. Ja fa dies que ho comentàva amb algún company de Lleida, jo aquesta nova normativa considero que és una aberració total. I us ho raono amb un exemple, com el company que opina abans, la colla……..(qualsevol) de les grans a primera ronda fa un castellàs com el 2 de 8 sense folre, el carreguen sobradament i fan llenya quan quasi el tenen, resultat, ningú pren mal i plens de moral a segona ronda et fan el 4 de 9 sense folre descarregat immaculadament, estan forts i a tercera ronda intenten el 3 de 9 sense folre i el carreguen per primera vegada. Brutal!!!!!!!!!! I s’han de menjar el 2 de 8 carregat?. I ARA CRIDANT, QUE OPINEN ELS INEPTES QUE HAN DECIDIT AQUESTA NORMA. Au va, a cagar a la via……….

 3. Andreu: Els Castellers de Vilafranca ja es van “mejar” un 2d8sfC en un concurs tornant-lo a repetir per descarregar i no els va servir per millorar puntuació i els Xicots de Vilafranca amb Td8fC també, crec recordar.
  Quan no existia norma de no poder repetir base, moltes colles feien 3d8 per asegurar i despres provaben el 3d9f. Tot són estrategies perque en el concurs no és una actuació normal.
  Sobre els INEPTES QUE HAN DEICIDIT son castellers escollits per les seves colles per representar-los i professionals especialitzats en castells. Tot té un per què.
  Llàstima del teu últim paragraf. M’han frenat les ganes de seguir el fil del post.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.