Josep Torreño

Aquest tarragoní de 51 anys ja fa temps que sap de què va això dels castells. Aviat complirà 35 anys vestint la camisa lila de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, és a dir, gairebé des dels inicis d’una de les millors formacions del país. Ha sigut el tresorer de la Coordinadora de Colles Castelleres i tot just fa uns dies ha estrenat una nova responsabilitat a l’entitat: N’és el nou president. Grau estarà al càrrec durant tres anys, així que està previst que sigui el president de la Coordinadora que inauguri l’anhelat Museu Casteller de Catalunya, un projecte que ve de lluny, com els inicis de Grau com a casteller.

-Repeteixes a la junta, ara de president. Què t’agradaria aportar durant la teva etapa liderant la CCCC?

Bàsicament que la gent fos conscient de què és la CCCC i qui en forma part. La CCCC som totes i cadascuna de les colles que existeixen, no sols les que formem la Junta. En aquest sentit m’agradaria que qualsevol incidència, disconformitat o crítica no anés cap a la CCCC, sinó cap a la Junta de la mateixa. Evidentment procurarem no tenir gaires crítiques i treballarem per el bé dels castells en general i de les colles que els fem en particular.

-Quins objectius us heu proposat durant el teu mandat?

La candidatura és molt continuista. Seguirem treballant en els objectius bàsics que donen sentit a que existeixi la CCCC. Aquests són que la CCCC estigui al servei de les colles castelleres; La prevenció i seguretat en el món casteller; i la difusió i prestigi social del fet casteller.

Hi ha un equip de treball que està estudiant la viabilitat d’introduir un protector cervical, el tema és molt complex però s’està treballant per veure si és possible.

-A part de la teva presidència, hi ha novetats a la junta? 

La Junta la formem dotze colles, aquestes assignen un representat i aquests representants ens repartim les tasques a fer, però qui forma la Junta són les colles. Quan després de reunir-nos les colles que ens vam presentar (presidents i representants a la Junta) van decidir que jo encapçalés la candidatura, la meva colla i jo vam posar com a condició que hi havia d’haver unes vicepresidències que tinguéssin la mateixa representativitat que el president. Pensa que la disponibilitat que tenim els membres de la Junta és la que és, tots ens guanyem la vida amb les nostres feines de veritat, i sort que comptem amb uns grans professionals que a més els hi agrada la seva feina i la fan realment bé.

-I en què treballa actualment la CCCC? 

Hi ha un equip de treball que està estudiant la viabilitat d’introduir un protector cervical, el tema és molt complex però s’està treballant per veure si és possible.

-En quina fase es troba aquest projecte?

Hi ha una subvenció per fer aquest estudi i de moment el grup de treball extern a la Junta està mirant si hi ha un producte que és aplicable a les pinyes del món casteller. Un cop s’acabi l’estudi les colles decidirem.

-Parlem del boom casteller i el nombre de colles ara que ja arriben al centenar. Creus que sorgiran de noves o creus que s’estancarà?

El món casteller té constant evolució per tant segurament seguirà creixent. Però lo important no és que és creixi en quantitat, lo més important és que es creixi en qualitat. I quan dic qualitat no em refereixo a castells molt grans, això és una conseqüència, em refereixo a que les colles hem de fer les coses ben fetes.
Si som Patrimoni de la Humanitat hem de transmetre uns valors i aquest passen des de poder fer castells amb una pinya ben feta i segura, que les colles facin actuacions mínim amb tres castells de sis pisos, que hi hagi gralles i timbal, etc.

Si som Patrimoni de la Humanitat hem de transmetre uns valors (…)

-I és sostenible aquest nombre de colles?

Si es fan les coses ben fetes, sí. El problema és que a vegades hi ha gent, que amb bona fe, no és conscient del que representa fer una colla de castells i les presses són males conselleres. Una colla és colla, no quan ho vol ser, sinó quan està capacitada per ser-ho.

-Quan es fa aquella mala pràctica que encara passa a vegades de portar a plaça castells de 5 pisos, o fer castells amb acotxaneta, etc, ¿La CCCC intervé d’alguna manera?

Si com a CCCC et refereixes a les Colles, crec que si, que ho hauríem de controlar i tenir en compte. Si et refereixes a la Junta de la CCCC, el que em de fer és fer pedagogia i anar-ho recordant. El mes de febrer, per exemple, és van fer tres xerrades/col·loqui a tres punts diferents de la geografia catalana perquè les Colles escollissin on o quan anar. En aquestes trobades les Colles van deixar constància que tant fer castells sense pinya, com construccions (no són castells) de 5, acotxaneta, dona una mala imatge als castells.

-La Coordinadora vol reforçar la relació amb les colles nascudes a l’estranger. Quines accions s’han pensat per aquestes?

Això comença arrel de la petició d’alguna d’aquestes agrupacions. Tot just es comença el procés per veure de quina manera s’hi pot col·laborar, el que pensem és que si han d’aixecar construccions, sempre és millor que estiguin assessorades per les Colles/Coordinadora.

-S’ha de reforçar la marca Castells.cat-Colles castelleres de Catalunya? Malgrat se signin nous convenis em dóna la sensació que no funciona com potser estava previst.

Tant sols fa dos anys que la marca funciona, encara és aviat per fer una valoració precisa. Hi ha aspectes com el llicenciament de productes que estan funcionant força bé, mentre que d’altres van més a poc a poc. El que sí és cert és que perquè la marca funcioni el món casteller se l’ha de creure.

fer castells sense pinya, com construccions (no són castells) de 5, o amb acotxaneta, dóna una mala imatge als castells.

-Què fa que en les darreres assemblees de la CCCC registrin tan poc assistència?

Hi influeixen varis factors, el lloc on es fa l’assemblea, la data o els continguts de la mateixa. Òbviament seria bo que hi hagués més participació, fa dos anys, de fet, hi va haver la màxima assistència en una assemblea de la CCCC.

-El Conseller Santi Vila va anunciar l’obertura de portes del Museu Casteller per l’any 2017. Arriba molt tard però en un gran moment casteller. Per què serà important aquest museu?

El museu casteller pot ser un referent, no sols per la gent que ja els coneix sinó que sobretot per apropar, ensenyar i fer viure aquesta tradició tant nostre d’enfilar-se un damunt dels altres.

Publicitat

1 COMENTARI

  1. Si la junta de la CCCC es dignés a comptar amb colles de 6 i més colles de 7, potser entendrien perquè la baixa participació a les assemblees i el perquè de les construccions de 5 a plaça…

    Ei, però endavant amb els valors, eh

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.