La colla verd quiròfan fa realitat la tripleta de 8 universitària mentre que les altres formacions completen l’actuació amb castells de 7 i de 6
Guillem Andrés | Barcelona
Les cinc colles (Arreplegats de la Zona Universitària, Passarells del TCM de Mataró, Engrescats de la URL, Xoriguers de la UdG i Bergants del Campus de Terrassa) estaven convocades a les quatre de la tarda a la Plaça de les Constel·lacions del Campus Nord de la UPC en motiu de la XXI Diada dels Arreplegats.
L’actuació, que ha començat amb el retard habitual de les diades universitàries, ho ha fet amb un dels plats grossos del dia. Els Arreplegats han obert plaça amb el 3 de 8 amb folre, el quart de la història. El castell s’ha bastit amb força tranquil·litat i s’han pogut controlar les batzegades, que s’havien iniciat un cop feta l’aleta, sense posar-lo en risc real. Tots els ulls, però, estaven posats en la segona ronda i en el primer intent de 2 de 8 amb folre i manilles per una colla universitària. Tot i un inici de castell estable, sobretot a nivell de folre i manilles, la torre ha començat a patir amb l’entrada de l’aixecadora. Un cop carregada, però, el moviment ha incrementat i, tot i que el castell possiblement no s’hagués pogut descarregar, una mala sortida de l’enxaneta ha acabat produint el despenjament del pom de dalt.
La mala caiguda del 2 de 8 ha contingut els castellers en la celebració d’una nova fita de les colles universitàries. L’actuació s’ha paralitzat durant més d’una hora per l’inspecionament dels equips mèdics de quatre components dels Arreplegats.
En última ronda, la colla de la zona universitària ha sorprès als assistents en intentar el 4 de 8. La baixa d’alguna membre del pom de dalt i l’estat anímic de la colla semblava que faria rebaixar les intencions. Però la colla dirigida per Gerard Gállego ha mantingut els plans d’actuació que tenien i han pogut completar la tripleta de 8 universitària. El 4 de 8 ha pujat una mica deformat amb una rengla força tancada i un moviment continu durant la descarregada sense semblar que el castell pogués caure.
Els Passarells del Tecnocampus de Mataró també han tingut una actuació destacable. La colla del maresme ha descarregat amb gran solvència el 3 de 6 amb agulla, el 4 de 7 i el 3 de 7. Només ha sigut en el pilar de 5 on, especialment el segon i del terç, han hagut d’esforçar-se per descarregar l’espadat.
L’altra colla que també ha fet un castell de 7 han sigut els Engrescats de la Universitat Ramón Llull. Ho han fet en primera ronda, en un 4 de 7 que ha començat a remenar amb l’entrada de l’aixecadora i que no s’ha estabilitzat fins la sortida de dosos. El castell, però, ha estat ben defensat pels pisos inferiors. Han completat l’actuació amb el 5 de 6, un 2 de 6 un pèl mogut fins la carregada i un pilar de 5.
Els Xoriguers de la Universitat de Girona també han vingut a Barcelona amb la intenció de fer un castell de 7. En segona ronda han provat el 4 de 7 que han baixat amb l’entrada de dosos per la deformació que tenia el tronc. En ronda de repetició hi han tornat, però la indecisió de l’enxaneta ha fet desmuntar el castell que, tot i tenir símptomes de deformació, mostrava un bon aspecte. L’actuació, per tant, l’han enllestit amb el 2 de 6, el 5 de 6 i el pilar de 5.
La darrera colla en participar en la diada dels Arreplegats han sigut els Bergants del Campus de Terrassa. Han iniciat l’actuació amb el 3 de 6 amb agulla carregat que ha cedit en la sortida de l’enxaneta. El segon del pilar ha aturat una primera batzegada, però ja en posició difícil no ho ha pogut fer en la segona. Han arrodonit la diada amb el 4 de 6 amb agulla, el 3 de 6 i el pilar de 5 que s’ha executat de forma pausada i amb el treball del segon i el terç.
La XXI Diada dels Arreplegats ha mostrat l’evolució de les diverses colles universitàries. Per una part la de la colla local en seguir trencant els sostres i executant castells impensables uns anys enrere. Alhora, també s’observa com altres formacions s’habituen als castells de 7 i que les colles universitàries son un factor rellevant en la progressió continua del món casteller.