Dijous, 30 de març del 2023

Entrevista a Ester Gea, Doctora en Virologia i castellera

«El més prudent seria donar la temporada castellera per acabada»

L’Ester Gea i Mallorquí és Doctora en Virologia i treballa com a investigadora al Departament d’Immunologia Viral de la Universitat d’Oxford (Regne Unit), és membre de la Colla Castellera de la Vila de Gràcia i una de les fundadores de les colles de Montréal i de París. Fa unes setmanes l’Ester signava un article d’opinió on aconsellava ajornar assajos i actuacions fins que no s’estabilitzés la pandèmia de la Covid-19 tot just quan a Catalunya la magnitud de la crisi sanitària no semblava tan violenta. Ara hem volgut saber el seu punt de vista sobre l’actual situació i com aquesta crisi pot afectar a les colles castelleres d’una manera més realista.

Tot i residir al Regne Unit, segueixes l’evolució de la pandèmia a Catalunya? Quina és la teva valoració?
Sí, tot i estar lluny vaig seguint bastant el que passa a casa. Personalment crec que a Catalunya s’ha actuat força bé dins de les possibilitats. Amb els dies d’avantatge sobre Madrid s’ha augmentat moltíssim la capacitat assistencial i el sistema sanitari ha respost de manera excel·lent, molt al límit però sembla que sense arribar al col·lapse que hem vist en altres zones de l’estat o en altres països.

Quan creus que s’aixecarà el confinament total a Catalunya?
Tot dependrà de les decisions polítiques i de com evolucionin les xifres. És molt difícil de preveure, hi ha diferents estratègies a prendre i haurem de veure l’efecte que tinguin a curt i llarg termini. El model que es proposa a dia d’avui és permetre tornar a l’activitat de manera esglaonada un cop haguem arribat a una xifra mínima de morts diaris. Penso que s’ha de trobar un equilibri entre evitar un repunt de la infecció, aconseguir una immunitat general i que això sigui sostenible en el temps.

Un cop aixecat aquest confinament, voldrà dir que recuperarem la normalitat del dia a dia?
El model que es proposa d’una reactivació de l’activitat esglaonada fa preveure que tot allò que comporti una acumulació de gent sigui l’últim que recuperem. La normalitat la recuperarem, però pot ser que triguem a estar despreocupats per al SARS-CoV-2.

I el fet casteller, quan calcules que podrà reactivar la seva activitat?
Sincerament, no en tinc ni idea. Tot dependrà de com evoluciona la pandèmia també a nivell mundial i quines decisions es prenen a nivell internacional. No tenim un focus que puguem controlar en una zona geogràfica determinada, sinó que el virus ja és a tot arreu. Per tant, encara que arribem a baixos contagis al territori, si no hi ha una immunitat generalitzada podrem tornar a tenir casos importats que provoquin repunts.

La normalitat la recuperarem, però pot ser que triguem a estar despreocupats per al SARS-CoV-2

Hem de donar per perduda la temporada castellera?
Jo crec que el més prudent seria plantejar la temporada com a acabada, fins i tot si tornéssim a la normalitat a la tardor en la majoria d’aspectes. Les activitats que requereixin un gran nombre de gent i molt contacte físic poden augmentar els repunts d’infeccions. Segueixo pensant que una colla castellera és una plataforma que afavoreix moltíssim l’expansió vírica. S’ha d’avaluar el risc potencial de pèrdua de vides i el nivell d’immunitat de la població. Personalment, crec que val més fer net i no arriscar. Molt probablement es podrà començar a recuperar la vida de les colles castelleres, les activitats socials, molt abans que els assajos. El contacte físic serà de les darreres coses que recuperem.

L’Ester Gea i Mallorquí és Doctora en Virologia i castellera

Haurem d’esperar a la vacuna per tornar a fer castells?
Fer una vacuna és un procés molt complex i llarg. Personalment trobo molt inverosímil parlar d’una vacuna com a solució de la situació actual. Encara estem coneixent quina és la resposta immune que desenvolupa el virus i quin tipus d’immunitat deixa la infecció. Necessitem avaluar molts conceptes a nivell immunològic per tal de poder dissenyar una vacuna que sigui segura, eficaç i de llarga durada. Veig més realista a curt termini tenir algun tipus de tractament que millori la taxa de supervivència dels malalts greus.

Encara que arribem a baixos contagis al territori, si no hi ha una immunitat generalitzada podrem tornar a tenir casos importats que provoquin repunts

Com a castellera, quina seria la teva recomanació un cop les colles puguin recuperar la normalitat?
Ara per ara esperar, no crec que es pugui fer res més. Un cop tornem a la normalitat veurem quan i quines activitats estan permeses. Les coses bàsiques com rentar-se les mans sovint o no anar a assaig si estàs malalt espero que ja es fessin abans a les colles.

Probablement es podrà començar a recuperar la vida de les colles castelleres, les activitats socials, molt abans que els assajos

Una vegada es reprenguin els assajos, ens estarem exposant al risc?
Depèn de la prevalença del virus i de la immunitat adquirida.

Ens diuen que aquesta crisi sanitària ens canviarà d’alguna manera la vida. Com ho farà al món casteller?
És difícil d’imaginar, a la meva colla fèiem broma que si ens posaríem a la pinya amb mascaretes. Potser una bona manera de començar seria que des de les colles es promoguin hàbits saludables com deixar de fumar, un consum d’alcohol responsable i portar una dieta sana.

Seguiu-nos a: