La Comissió Assessora acorda canviar el temps màxim d’execució i passar el torn a la colla següent en cas de fer un peu desmuntat

La XXVI edició del Concurs de Castells, que se celebrarà el 25 de setembre a Torredembarra, i l’1 i 2 d’octubre a Tarragona, estrenarà un nou sistema de “rondes encavalcades” per mantenir el ritme de les diades i evitar els temps morts entre construccions. Davant la previsió que la diada de diumenge superés enguany les 7 hores, atès el bon estat de forma de les colles, la Comissió Assessora ha acordat modificar la normativa per afavorir l’espectacle. D’una banda, les formacions participants disposaran de 4 o 5 minuts, en funció de la dificultat del castell, des que se’ls dóna la indicació per actuar fins a col·locar els segons de la seva construcció. D’altra banda, si una colla fa un peu desmuntat, deixarà actuar una o dues colles i, aleshores, podrà provar novament la construcció. Una altra de les novetats d’aquesta edició és l’increment de la partida dedicada als premis per a les 42 colles, que creix d’un 7,22%.

L’extraordinari rendiment exhibit per les principals colles castelleres ha portat l’organització del Concurs de Castells a implementar mesures per agilitzar les actuacions i garantir la intensitat de l’espectacle. Les elevades aspiracions de les formacions castelleres feien preveure que la jornada de diumenge de la 26a edició del Concurs, que tindrà lloc a la Tarraco Arena Plaça, pogués superar les set hores.

Per evitar-ho, la Comissió Assessora del Concurs ha aprovat la modificació de la normativa amb l’objectiu que l’actuació tingui un ritme constant i evitar els temps morts. Aquest canvi en el reglament ha propiciat un nou sistema de rondes batejat com a “rondes encavalcades”, que segueix, en part, la filosofia del protocol estrenat l’any passat per les colles tarragonines.

Una de les novetats afecta al temps màxim d’execució entre castell i castell. Fins ara, les colles disposaven d’entre 10 i 25 minuts, depenent de la dificultat del castell, per dur a terme el seu intent, incloent en aquest interval un hipotètic segon peu desmuntat. La nova normativa preveu que les colles disposaran de 4 o 5 minuts, també en funció de la complexitat, des que se’ls dóna la indicació per actuar fins a col·locar els segons de la seva construcció.

En segon lloc, els canvis també afecten al funcionament d’un peu desmuntat. Fins ara, quan una colla feia un peu desmuntat la mateixa colla necessitava un temps per preparar la segona temptativa sobre el mateix castell. Amb l’objectiu d’agilitar la diada, a partir d’ara si una colla fa un peu desmuntat deixarà actuar una o dues colles -sempre en funció de la complexitat de la construcció- i, aleshores, podrà provar novament la construcció. Així, el temps mort que una colla necessitava per preparar-se és aprofitat per veure nous castells. La dinàmica es mantindrà al llarg de tota l’actuació, fins i tot entre rondes.

“L’objectiu és intentar que sempre passi alguna cosa, que l’espectador tingui la sensació que en tot moment passa alguna cosa interessant”, ha justificat González. El director del certamen ha destacat el consens “major de l’esperat” que han rebut aquests canvis en el si de la Comissió Assessora, integrada per representants de les sis primeres colles classificades en l’edició anterior, membres de les colles locals de Tarragona i Torredembarra, cinc experts castellers, un representant de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i el president del Jurat, Pere Ferrando.

De fet, segons Gonzàlez, els propis castellers havien posat damunt la taula propostes encara més innovadores que, ara per ara, no s’adoptaran. S’espera que les novetats d’enguany es puguin extrapolar a les places durant la temporada. Per explicar amb detall aquestes novetats i per respondre qualsevol dubte sobre el certamen, el Concurs de Castells ha preparat per a la primera setmana d’abril dues trobades amb les colles, una a Tarragona i l’altra a Sabadell.

El Concurs de Castells esdevindrà novament el principal aparador del món casteller els dies 25 de setembre i 1 i 2 d’octubre, en una XXVI edició que permetrà consolidar el model de tres diades repartides entre Tarragona i Torredembarra. Si al 2014 ja es va viure la millor edició del Concurs de Castells, amb tres castells de deu pisos i 12 construccions de gamma extra, el nivell exhibit per les colles el passat 2015 fa pensar que enguany es pot viure un certamen novament de màxims.

Increment de premis per a les colles

Una de les novetats d’aquesta edició és l’increment de la partida dedicada als premis per a les 42 colles. Els 135.840 euros destinats l’any 2014 s’incrementaran enguany en un 7,22 % fins arribar als 145.650 euros. Cal recordar que, a banda d’aquestes xifres, la retribució als participants té també un increment percentual segons la distància de la població de la colla respecte Tarragona.

A més d’aquest d’augment econòmic, també s’han fet canvis en la lògica interna de la taula de puntuacions. D’aquesta manera, la retribució del segon i del tercer classificat han guanyat pes percentual i la resta de premis s’han escalonat amb criteris més clars. La primera colla percebrà 16.000 euros; la segona, 13.000 i, la tercera classificada, 10.000 euros. El pressupost global de l’esdeveniment es manté en prop de 400.000 euros, dels quals 300.000 provenen de les aportacions municipals.

Escenari alternatiu per a Torredembarra

Aquest 2016 permetrà consolidar la jornada del Concurs de Castells a Torredembarra. L’any 2014 la torrenca plaça del Castell es va estrenar com a escenari del certamen, però la pluja va obligar a suspendre l’actuació a la meitat de la tercera ronda. Segons ha explicat la regidora de Cultura de Torredembarra, Núria Batet, en cas que la meteorologia tornés a jugar una mala passada enguany es disposaria d’un escenari alternatiu: el pavelló poliesportiu Sant Jordi, amb una capacitat aproximada de 2.500 persones entre la pista i la graderia.

La venda d’entrades

La regidora de Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, ha destacat la consolidació del Concurs de Castells i, alhora, la capitalitat castellera de la ciutat. Floria ha definit el Concurs com l’esdeveniment cultural que millor projecta la ciutat i Catalunya al món. Pel que fa a la venda d’entrades, la regidora ha evitat donar-ne detalls, a l’espera de definir el model i els terminis. Cal recordar que, en l’edició passada, el sistema de venda d’entrades del Concurs va ser polèmic i molt criticat després que una caiguda del servidor de l’empresa encarregada entorpís la comercialització dels passis.

Pla mig de la regidora de Festes de Tarragona, Begoña Floria (centre), acompanyada de la regidora de Cultura de Torredembarra, Núria Batet, i del director del Concurs de Castells, Xavier Gonzàlez, durant l'acte de presentació de la XXVI edició del certamen, el 30 de març del 2016. (Horitzontal)
La regidora de Festes de Tarragona, Begoña Floria (centre), acompanyada de la regidora de Cultura de Torredembarra, Núria Batet, i del director del Concurs de Castells, Xavier Gonzàlez, durant l’acte de presentació de la XXVI edició del certamen.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.