Diumenge, 19 setembre 2021

Als castellers no els espanta ningú

|

- Publicitat -

Josep Torreño
elmoncasteller.cat

A l’agressió a les institucions catalanes, detenció d’alts càrrecs de la Generalitat, persecucions d’alcaldes, tancament de diverses webs, etc, ara hem de sumar un col·lectiu amateur capaç de meravellar a tot el món amb les seves construccions humanes. Potser es tracta d’això mateix, que ningú se salvi de les amenaces d’aquest estat repressiu i que s’escampi per tots els racons. Però als castellers no els espantarà ningú. I si ells no tenen por enlairant un 3de10 o un 4de9 sense folre, a què han de tenir por?

Apunten a la cultura popular del país i en concret a l’exponent més potent; el fet casteller, que viu el millor moment tant tècnic com popular, traspassant fronteres. I aquesta popularitat no se li escapa a ningú. Ni al ministre de justícia Rafael Català, quan fa 15 dies se’n mofava en una entrevista en relació al referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Deia, literalment, que l’1 d’octubre no sabia si s’hi posarien urnes o s’hi celebraria un esdeveniment social amb “castellets” i botifarrades. El to despectiu amb què intencionadament deia “castellets” va provocar rebuig. Com l’acció que es confirmava ahir, amb Hisenda bloquejant els comptes bancaris de la Coordinadora de Colles Castelleres. O la persecució als responsables de la Colla Jove Xiquets de Tarragona pel fet d’haver cedit el seu local d’assaig com a col·legi electoral pel referèndum. Potser sóc jo que troba molt sospitosos aquests atac gratuïts.

Ara els castells són Patrimoni de la Humanitat i mundialment coneguts. I si les colles sempre s’havien mostrat neutrals davant de qualsevol postura política, amb la intenció de no ferir sensibilitats a ningú que formi part de les seves files, ara és habitual veure torres humanes en diversos actes a favor del dret a decidir i a les mobilitzacions de l’11 de setembre.
El món casteller ha fet el pas coincidint amb l’inici del procés. Però ni tots els castellers són independentistes ni tots els indepes pensen que s’ha de barrejar castells i política. Aquestes entitats estan formades per persones de diferents realitats culturals, socials i polítiques, i l’objectiu és únicament gaudir d’aquesta tradició i aconseguir units els reptes que es proposen. Participar en actes clarament independentistes no ha suposat cap esquerda a dins d’aquestes agrupacions, i els castellers, com en qualsevol altre compromís en les agendes de les seves colles, tampoc no estan obligats a participar-hi si no volen. Per tot plegat, quan es diu que les colles són un gran reflex de la societat catalana no és per casualitat.

Per això penso que el bloqueig dels comptes bancaris de la Coordinadora és molt intencionat. S’ho volen carregar tot. Ara la Coordinadora, entitat privada i sense ànim de lucre, haurà de justificar al Ministerio les despeses i els pagaments. És un cop d’efecte molt mediàtic, i una irresponsabilitat total, atès que la Coordinadora gestiona l’assegurança dels castellers. Temen que el pressupost de la Coordinadora pugui sufragar econòmicament el referèndum. Ridícul.

Tu, que no ho saps però tens esperit casteller, imagina’t aquesta metàfora: Que el procés fos culminat per gent com tu i com jo, arribada des de qualsevol punt de l’estat i del món, gent demòcrata, valenta, capaç d’enfrontar-se a un castell com un 3 de 10, amb respecte però sense por. Units per un objectiu en comú, per trobar en l’aleta de l’enxaneta la felicitat de coronar el castell. I el poble, amb estibadors, bombers, estudiants, polítics i apolítics, tothom col·laborant a la pinya empenyent fins que el procés, el castell, es pugui descarregar.
Que no t’aturin. L’1 d’octubre votarem. Les places seran sempre nostres i allà construïrem castells encara més alts.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.