Dijous, 6 agost 2020

Una temporada complexa per a la majoria de colles de 9

Dues notes positives d'aquest grup de colles són la recuperació dels galons pels Xiquets de Reus i l'estrena, per la porta gran, dels Moixiganguers d'Igualada

|

El 2018 per les colles de 9 bàsiques ha suposat un canvi de tendència important, inferior en quantitat a l’anterior i molt allunyada de l’exitós 2016. Ni el fet de ser any de Concurs ha animat la consecució de castells de 9. Ha estat un curs on de les 8 colles que han assolit aquestes construccions, només una, els Xiquets de Tarragona, ha descarregat els dos, el 3 i el 4 de 9 amb folre, encara que val a dir que una altra, els Castellers de Sabadell, ha fet també els dos bàsics, tot i que tan sols carregats. Les altres 6 formacions només han assolit un dels dos.

Com la temporada passada, dues colles perden la categoria de castells de nou. Enguany són els Xicots de Vilafranca i els Nens del Vendrell, que han tingut un any discret. Aquesta pèrdua es veu compensada per l’ascens dels Xiquets de Reus, que tornen després d’un any d’absència, i sobretot la bona nova dels Moixiganguers d’Igualada, que ho fa per primera vegada i que s’ha guanyat el dret a ser considerada com la colla revelació de la temporada 2018.

Publicitat

Cal dir també que s’han reduït el nombre de castells de la gamma alta de vuit i aquest grup de colles de 9 ha estat la més damnificada de l’any. Possiblement s’havia fet molt els darrers anys i ara mantenir el ritme de moltes d’elles no els ha estat fàcil. Podríem dir que ens estem ressituant a paràmetres més normals. A més, cap colla de 9 ha intentat un sol castell de gamma extra, a diferència d’altres anyades. Els registres de castells de 9 ha estat, en tot el conjunt de colles, el pitjor des de fa anys. No es descarregaven tant pocs 4de9f des de l’any 2011, ni 3de9f des del 2013.

Xiquets de Tarragona i Castellers de Sabadell, les úniques amb els dos bàsics de nou

Els Xiquets de Tarragona han passat per una temporada d’alts i baixos, amb canvis interns, com la dimissió a mitja temporada del seu cap de colla, i problemes d’assaig en un local propi, però amb la bona notícia de mantenir els dos castells bàsics de nou descarregats, encara que de manera irregular. Aquest 2018 han completat 2 castells de 9 menys que el 2017 però els han pogut portar a les diades més importants. El 3de9f de Santa Tecla va ser clau per aquesta recuperació després de només carregar-lo per Sant Magí, mentre que el 4de9f va arribar al Concurs de Castells, l’únic descarregat de l’any.
Els tarragonins mantenen el 5de8, el seu únic castell de la gamma alta de 8 d’enguany. La millor actuació del 2018 la van protagonitzar al Concurs de Castells, amb el 3 i el 4de9f, i el 5de8, una tripleta màgica que no feien completa des de l’any 2015.
Al tinter els ha quedat el 7de8, que portaven a plaça per primera vegada, mentre que han perdut el 4de8 amb l’agulla i el pilar de 7 folrat, i el 2de8f només l’han pogut coronar en una ocasió. Malgrat tot, ha estat la colla de 9 més destacada, sense comptar les 7 colles de gamma extra. Els Xiquets són una colla veterana que sempre hi és.

Els Castellers de Sabadell són l’altra colla que ha pogut assolir els dos bàsics de 9, amb un balanç de 3 carregats, quan l’any 2017 n’havia completat 6. Un balanç que no els deixa gens satisfets, però conscients que contínuament han de fer canvis obligats al tronc. El 4de9f es va coronar en la seva festa major, al setembre, construcció que també van deixar en carregat al Concurs de Castells, tot i que va estar a punt de completar-se. Allà també van anotar-se l’únic 3de9f de l’any, com ja hem dit també carregat.
En la gamma alta de 8 aquesta temporada no ha portat a plaça el 5de8, per segon any consecutiu, i han tornat a tenir en el 7de8 el seu castell més fiable, ja que el 2de8f, que van fer al maig, ja no es va tornar a veure en tot l’any. La seva millor actuació la van fer al Concurs, amb el 3 i el 4 de 9 amb folre carregats i el 7de8. Com la resta de colles, un any de transició i de ressituar-se a la categoria.

Quatre colles amb només una estructura de 9 bàsica

Per segona temporada consecutiva els Marrecs de Salt mantenen els galons de 9 pisos. Van començar amb empenta descarregant un matiner 3de9f a Salt, el mes de juny, però a partir d’allà només l’han pogut carregar, en dues ocasions més: a la festa major de Vic (juliol) i al Concurs de Castells. Com la temporada anterior, han completat el 5de8, encara que en menys quantitat, i han sovintejat novament el 2de8f, com a complements al castell de 9. No ha estrenat cap construcció i només ha deixat de fer el pilar de sis que va carregar la temporada passada. La seva millor actuació de l’any la van fer al Concurs de Castells amb el 3de9f carregat, el 5de8 i el 2de8f. Dels gironins, cal destacar el fet de poder-se mantenir on van arribar, cosa que els convida a l’optimisme.

3de9f dels Castellers de la Vila de Gràcia (foto:@@hct77)

Els Castellers de la Vila de Gràcia també han tingut un 2018 complicat, amb canvi de cap de colla a mitja temporada i canvis obligats als seus troncs. Enguany han revalidat el 3de9f, encara que només fet en una ocasió, i respecte al 2017 no han portat a plaça el 4de9f. El 3de9f descarregat a la festa major de Gràcia ha estat el seu gran èxit, sobretot tenint en compte que després ja no el van poder repetir, malgrat intentar-ho per la Mercè i al Concurs de Castells. Enguany no han fet el 5de8 i fins i tot el 7de8, un dels seus castells emblema, només l’han fet en una ocasió, al mes de maig. Mantenen el 2de8f amb regularitat i els dos castells bàsics de 8.
La seva millor actuació de l’any la van fer a la seva festa major, a l’agost, amb el 3de9f, 2de8f i 4de8. Pels graciencs, el 2019 representarà un termòmetre important per l’estat de la formació.

Els Castellers de Barcelona són la colla de castells de 9 que més ha notat els seus resultats. Ha passat d’11 castells de 9 descarregats els anys 2016 i 2017, a només 1 aquesta temporada. El 4de9f del Concurs de Castells els va permetre conservar la categoria de 9 per setè any consecutiu. Any de canvis i també de cap de colla en el darrer tram de la temporada, que a més, han notat una pèrdua de gent de tronc.
A banda del 4, també van intentar sense sort el 3de9f a les diades de Màrtirs Street i a la Mercè. Respecte al 2017 han mantingut el 5de8 i han millorat les seves prestacions sobre un castell per ells sempre complex com és el 2de8f, això sí, amb irregularitat. No han portat tampoc a plaça el pilar de 6 que va carregar la temporada anterior. La seva millor actuació de l’any la van fer al Concurs amb el 4de9f, el 2de8f i el 3de8.
La temporada vinent, la del 50è aniversari, els ha de portar una millora general, de ben segur que els veurem amb castells de nou amb més assiduïtat.

Els Castellers de Sant Cugat han tancat l’any 2018 mantenint-se a la categoria de 9, encara que només carregant-los. Caigudes amb el 3de9f i un 5de8, al juny, els ha condicionat la resta de temporada. Un 3de9f que avançaven i carregaven per la festa major de Sant Pere, al juliol, i que fins al Concurs no el van tornar a provar, carregant-lo en la seva estrena a la sessió de diumenge sota el nou format.
Això sí, han pogut conservar el 5de8, però com a punt negatiu i destacat, ha estat la pèrdua del 2de8f que no han portat a plaça per primer cop des que la van assolir l’any 2012. Tampoc no han portat el pilar de 6 que van completar la temporada passada anterior.
La seva millor actuació la van fer a la seva festa major i al Concurs, amb igual resultat: 3de9f carregat, 5de8 i 4de8. Pels gausacs ha estat un any de transició a la nova categoria i a partir d’aquí, toca mirar amunt.

Reus recupera galons i Moixiganguers, nova colla de 9

Parlem de dues colles que han assolit una profitosa temporada, essent a més per una d’elles la millor de la seva història, amb l’entrada per primera vegada a la categoria de colles de nou.

Els Xiquets de Reus recuperen la categoria de colla de 9 que havien perdut la temporada passada, malgrat que ho van intentar. Enguany han pogut descarregar el 3de9f en 3 ocasions, el primer d’ells per la diada de Misericòrdia, al setembre, quan venien de carregar-lo a Cambrils. L’èxit amb el castell de 9 els va arribar al Concurs de Castells, on a més podien sumar novament el 5de8 i obtenir, junt amb la colla d’Igualada, l’apreciada victòria a l’edició del dissabte. Pel que fa als castells de 8 cal destacar que han pogut mantenir el 5de8, amb un primer descarregat a Gràcia a l’agost, que passarà al record de la colla per la seva defensa, i el 2de8f, que han estat la colla de 9, junt amb Moixiganguers, que més n’han assolit. Per contra, enguany han perdut el pilar de mèrit, de sis i de set que per la colla eren un gran valor dels darrers anys. La seva millor actuació de la temporada la van fer al Concurs de Castells, completant el 3de9f, el 5de8 i el 2de8f.
El 2018 ha estat un salt de qualitat que necessitaven els del Baix Camp.

I què dir dels Moixiganguers d’Igualada, la formació que s’estrena en la categoria de 9, i a més, per la porta gran. El seu primer 3de9f, descarregat en la primera temptativa, els va servir per adjudicar-se la sessió de dissabte del Concurs, exaequo amb els de Reus, gràcies també al 5de8 i 2de8f. Es tracta de la millor actuació de la seva trajectòria, revalidada a finals d’octubre, sota cobert i en el local estrenat la temporada anterior.
Poques formacions -els de l’Anoia són la cinquena-, han pogut assolir un castell de 9 a la primera i a més, repetir-ho posteriorment, suposant la vintena colla de l’època moderna que aconsegueix els nou pisos.
Mantenen amb escreix el 5de8, que fins i tot han portat fora de casa, com van fer a Reus, i el 2de8 amb folre, fet amb solvència en més ocasions que mai. També han estrenat el primer pilar de 6, carregat en la seva festa major.
Com ja hem dit, la millor actuació de la temporada la van fer en dues ocasions, les dues per obrir i tancar l’octubre, al Concurs i en la diada de la colla. Si continuen amb aquesta fam de castells, el creixement és possible, així com aspirar a noves fites, tot i que mantenir aquestes construccions ja serà una tasca important.

Les 2 colles que perden els galons de 9 pisos

Parlem dels Xicots de Vilafranca i dels Nens del Vendrell. Els vilafranquins han intentat  mantenir-se a la categoria de 9 pisos, primer amb el 3de9f intentat per la festa major de Vilafranca i posteriorment amb el 4de9f al Concurs. Dos intents que van quedar lluny de les seves possibilitats. En un any complex, amb canvis als troncs i menys camises, la baixada de prestacions de la colla ha estat important. Comparant-los amb el 2017, no han revalidat el 7de8 i, sobretot, no han pogut portar a plaça la torre de 8 amb folre, un fet que no succeïa des de l’any 2009. Els bàsics de 8, el 3 i el 4, han estat els seus millors castells. De fet, la clàssica de 8, ha estat la seva millor actuació de l’any, feta en sis ocasions.

Els Nens del Vendrell també han tingut un any complicat, amb canvi de cap de colla a mitja temporada i un cert desinflament de la gana de fer castells que la colla penedesenca havia mostrat les darreres temporades. A diferència dels Xicots, no van portar a plaça cap castell de 9 i fins i tot el seu millor castell, la torre de 8 amb folre, només l’han carregat en una ocasió, al Concurs. La bona notícia ha estat l’estrena del 7de8, que fins aleshores no havien intentat mai.
A diferència del 2017 i a banda del castell de 9, la seva pèrdua més notable han estat la dels pilars de 6 i de 7, que tant bones prestacions els havia donat els darrers anys, així com la del 5de8. Això sí, els dos castells bàsics de 8, el 3 i el 4, els han passejat amb gran solvència en la majoria de places.
Per la Fira de Santa Teresa a casa, van fer la seva millor diada de l’any amb el 3, el 4 i el 7 de 8.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.