Plantejar-se una actuació de màxims com la del passat dissabte a Vilanova entrava en els plans de Toni Bach quan va ser escollit cap de colla. Com hi van arribar per completar el castell de 10 del passat dissabte?

Josep Torreño

Vilanova en el full de ruta

La nova tècnica dels Castellers de Vilafranca, encapçalada per Toni Bach, va proposar-se tancar el primer tram de temporada a Vilanova i la Geltrú amb una diada de màxims. No havia concretat cap dels castells però a mesura que avançava la temporada el 3de10 agafava protagonisme. Aquesta punta marcada al calendari donaria pas a 9 dies de vacances per encarar un mes d’agost molt exigent. De rebot, s’intentaria arribar a Sant Fèlix amb la possibilitat d’intentar els dos castells de 10 sense necessitat d’haver d’estrenar-los tots dos el mateix dia.

Posar manilles des dels primers assajos va fer avançar terminis a Cal Figarot i vistos els resultats van apostar per la torre de 9 més matinera a Sant Quintí, el 4 de juny, si bé van reconèixer que l’estrena no estava prevista fins més endavant. Van repetir èxit al Vendrell, al Pla de la Seu de Tarragona i Altafulla, però va fallar a Mataró, quedant en intent. Possiblement aquest error i el fet de completar un 3de9f i agulla agonitzant a Les Santes va donar un toc d’alerta a uns verds que, precisament, no es mostraven tan solvents amb els castells de 9 bàsics ni amb la torre de 9.

Tronc renovat 

No obstant cal tenir en compte la renovació destacada dels seus troncs, un exemple és el del 3de10 de Vilanova, amb canvis a tot arreu excepte al pis de segons. En comparació al darrer descarregat, el de Tots Sants del 2015, les novetats van ser: dos baixos, un terç, un quart, un quint, un sisè, dos setens, un dos i l’aixecador, a més de molts debutants al folre i les manilles.

Per tot plegat han intensificat l’assaig i mètode a nivell de folres i manilles, no només enfilant-los ben aviat, també formant nous castellers en aquestes estructures amb l’ajuda d’unes barres subjectades a la paret. A Vilanova van arribar amb més manilles que mai abans d’atacar el 3de10 més matiner: 4 torres de 9 i tres pilars de 8.
La prova fins al pis de setens del passat divendres, precedida per dues altres fins a sisens, han estat determinants per plantejar-se’l a Vilanova. També pot haver ajudat el fet de guanyar precisió gràcies a les proves de 3de8 aixecat per sota que en un parell d’ocasions han col·locat fins el pis de dosos, possiblement la clau per completar un 3de9 amb l’agulla que va penjar d’un fil a Mataró i, en general, per afinar l’estructura del 3.

Gran resposta de la seva gent

La proximitat amb la localitat de Vilanova i una gran resposta dels castellers i aficionats també va ser determinant per portar a terme el colòs. I és que com a factor negatiu els verds d’enguany no arrosseguen tanta gent a les places. Tot sigui dit, problema evident en moltes formacions que han vist com ha minvat el nombre de castellers a les seves files. Pel compromís de Vilanova tot va sortir rodó, el pati d’assaig va quedar petit el passat divendres i a la capital del Garraf van presentar un gran desplegament de gent. Tot anava de cara per atacar el 3de10fm, segurament en el dia en què ho feien amb menys pressió per apuntar-se aquest castellàs.

La pinya dels Verds celebrant la consecució del 3de10fm (Foto Dani Soler)

Cop d’autoritat

Des de l’inici de temporada els de Vilafranca han estat molt efectius, però com ja apuntàvem no acaben de mostrar-se còmodes amb alguns castells de 9 bàsics ni amb la torre de 9. Això havia provocat dubtes i especulacions diverses, però amb el resultat de l’actuació de Vilanova els podrien haver esvaït. Ara surten reforçats en una temporada on aspiren a tot i de retruc, envien la pilota a la taulada de les colles perseguidores. I és que en la campanya del 2015 els seus rivals els van escurçar distàncies en nivell i resultats, escenificat per Sant Fèlix quan els de Vilafranca van sortir de plaça amb la segona millor actuació del dia. Tot i fer un gran curs, no va ser fins el darrer moment quan per Tots Sants van completar la torre de 8 i el 3de10, els seus castells màxims carregats el 30 d’agost i a la Santa Tecla de Tarragona.

Sant Fèlix culminarà un agost trepidant

Després del compromís de Vilanova han encetat el mes d’agost amb 9 dies de vacances, una aturada inèdita i planificada amb l’objectiu de recuperar les forces després d’un intens inici de temporada. A Vilanova la màquina verda ha engranat motors però els espera una tornada de les vacances amb compromisos alts en un agost possiblement decisiu. El calendari subratllat contempla gamma extra a totes les diades: Cal Figarot, La Bisbal, Gràcia, el Catllar i l’Arboç, el camí a traçar per culminar a màxims en la seva gran cita, Sant Fèlix.

cristian muñozFotografia de Cristian Muñoz, galeria completa de la diada de Vilanova en aquest enllaç 

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.