Diumenge, 28 febrer 2021

Tradició i exotisme a la Selva del Camp

|

La Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Xiquets de Tarragona i els Xiquets de Reus són unes privilegiades. S’han pogut veure mútuament i in situ l’evolució en aquest primer tram de temporada. Han coincidit a l’abril a la Plaça del Rei de Tarragona, al maig a la Plaça de l’Oli de Valls i, com a darrera parada, ara al juny a la Plaça Major de La Selva del Camp amb motiu de la Festa Major votada de Sant Andreu.

Crec que totes tres poden estar molt satisfetes d’aquesta evolució i de com han planificat el que portem d’any. Ara però, començarà el que era el calendari tradicional i amb ell els grans compromisos i, per descomptat, els grans castells.

Joan Sala | La Selva del Camp

Publicitat

He arribat vint minuts abans de començar a la Plaça Major de La Selva del Camp. Veig força gent de la colla i comentem, amb conya i ironia, la final de la Champions.

Des de la tècnica ens fan indicacions perquè anem ocupant el nostre lloc. Enfaixats. Anem segons. Surt la Colla Vella de 3de9f.

Juntament amb altres companys ens posem a la pinya i després d’un peu desmuntat tira amunt. Em sembla un pèl obert, sensació que es confirma sobretot en el pis de quints quan es carrega el castell. No obstant, hi ha molta experiència i es descarrega amb una lleu tremolor. Primer de l’any.

vella

Ens toca. Dos de 8 amb folre. Qui més qui menys recorda el que va passar l’any passat i segur que per això veig cares de concentració. El castell puja ferm i el folre està compacte. Una mica lent pel meu gust però jo sóc un tiquis miquis. Contents perquè l’any passat ens va quedar molt mal sabor de boca i perquè l’objectiu d’avui no és el dos folrat.

Xiquets de Reus tira el 2de7 que encara no han completat a plaça però sí a l’assaig amb xarxa. Són una colla segura i ho demostren una vegada més. Un bon dos amb alguna estrena. Me n’alegro.

Segona ronda per les colles. Creia que la Vella tiraria el 4de9f però sembla que no. El 5de8 és el castell triat. Un dels pilars de la banda del dos està un pèl enganxat a la rengla però no ha estat obstacle per poder-lo descarregar. Amb tots els respectes, la Vella fa la catedral amb patxorra. Sempre em dóna la sensació que ha de passar un accident perquè no el completi.

Els Xiquets de Tarragona també tirem el 5de8. El primer de la temporada, el més matiner en cas de completar-lo i amb cinc estrenes mínim, que jo recordi, respecte al de l’any passat sense comptar els poms.

Des de la meva posició de dau a la rengla el noto bé de tempo i tinc la sensació que s’ha hagut de posar una marxa més a la descarregada però tinc la mateixa sensació de tranquil·litat i de seguretat que dóna a l’assaig. Feina més d’un mes avançada respecte el 2014. I avui sí que importa el com més que el què. Estem molt satisfets.

????????????????????????????????????
Xiquets de Tarragona es van apuntar el primer 5de8 de l’any (Foto Xiquets)

Xiquets de Reus anuncia amb un crit d’ànim el 4de8. Sembla estrany que una colla que ha clavat el 3de9f i el 5de8 els darrers anys tingui aquesta relació amb el carro gros. No seré jo qui ho jutgi però des de fora es veu claríssim que és una cosa psicològica i si es vol progressar cap al quatre folrat bé farien de desempallegar-se d’aquesta llosa. El 4de8 amb nervis però sense més història.

4de8reus
4de8 dels Xiquets de Reus (Foto Marta Bros)

Mentre comentem aquest fet amb els amics de la colla sentim com puja el to de veu a la plaça. Al girar-nos veiem que el terç que està de cara a l’Ajuntament del 4de8 que intentarà la Colla Vella a tercera ronda és un xinès dels Xiquets de Hangzhou.

Es veu que un grup de castellers xinesos d’aquesta colla es troben allotjats en un hotel de Salou i fan un intensiu de castells amb la Vella. Fruit d’aquests assaigs hi ha alguns que ja estan preparats per fer el salt als castells de vuit.

A mesura que puja el carro gros veiem que també hi va un quint i l’acotxadora. I el comentari del castell s’acaba aquí. No té res a destacar fora d’això i de l’esforç d’un segon.

A mesura que baixen els xinesos crits d’eufòria i d’alegria. Quan diuen que els castells són sentiments suposo que es refereixen a això. M’ha agradat veure-ho.

Els Xiquets de Tarragona també tirem el 4de8. No hi puja ni el segon ni el terç del pilar i cada vegada està més preparat per posar-hi l’agulla. Els assaigs decidiran quan.

Un 3de8 impecable dels Xiquets de Reus serveix per tancar les rondes de castells.

La Colla Vella i els matalassers completem el pilar de 6. Dos molt bons pilars. Cadascun amb les seves característiques i les seves diferències i que aspiren al més gran dels espadats.

Diferents pilars de 5 i de 4 clouen l’actuació. D’entre tots destacaria un de 5 format íntegrament per castellers xinesos i entre aquests la posició impressionant de la terç. A moltes colles ens agradaria tenir-la.

Tinc l’honor de pujar a parlar amb l’alcalde i el regidor de festes de La Selva del Camp que transmeten la seva alegria i satisfacció per la gran actuació que s’ha vist a la Plaça Major. Hi estic d’acord.

Les tres colles comencen una nova etapa del calendari. A partir d’ara tot serà més exigent. Però, la base, a priori, és bona. Veurem.

Publicitat

2 COMENTARIS

  1. A títol reusenc grans sensacions després de la diada de la Selva!
    Tot i que pugui semblar una actuació modesta, veient el que fan la resta de colles, la Selva ens ha permès estrenar alineació al 2 després d’una pila d’anys amb una mateixa estructura pràcticament invariable i fer punt i a part amb la nostra relació infructuosa amb el 4. Des de prinicipi de temporada s’ha apostat en ferm per una aliniació completament nova i sembla que ja en podem començar a recollir els fruits. De fet, la meitat de l’estructura del quatre que vam portar ahir a plaça, el feia per primer cop.
    I encara queda temporada per endavant!

  2. Sí que hi havia més història rere aquest 4d8 avellana! A segons hi havia tres estrenes de castellers que mai havien fet un castell de 8, dos estrenes a terços, una a quarts i una a quints! Alineació renovada de dalt a baix i fora els mal rotllos psicològics!

    Amunt Xiquets!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.