Dimarts, 31 de gener del 2023

Toni Bach: “Per molt que s’hagi dit que no, hi ha hagut lluita psicològica”

|

Josep Torreño | Vilafranca

Publicitat

Toni Bach Lleal, ‘Toni de Lloret’, complirà 1 any al capdavant dels Castellers de Vilafranca. Un any important pels de la camisa verda, complint amb la majoria dels seus objectius que els manté al capdavant del món casteller. Els verds van avançar terminis en grans construccions respecte altres temporades, van assolir el millor nombre de castells de 9, de gamma extra i registrant el rècord de castells de 10 descarregats en una temporada. El 3de8 per sota i el 4de10 s’han afegit al seu catàleg de grans construccions, i Sant Fèlix i el Concurs es van decantar de la seva banda. No obstant el seu lideratge ja no és tan clar com en anys anteriors.
De tot plegat en parlem amb el seu cap de colla per valorar un 2016 que ja és història.

Fem balanç de la vostra temporada. Quina nota posaries a la colla?

Primer haig de valorar el moment històric on està la colla; amb 20 anys estant al capdavant i en un moment on tenim dues colles que s’han posat al nostre nivell. La valoració que faig? És un 10.
L’equip tècnic vam fer aquesta aposta de fer la torre de 9 a Sant Quintí, o el 3de10 a Vilanova i l’Arboç… La gent ha passat de tenir-los com a dies especials i s’ho pren com dies normals, però és que si no ho arribem a fer ens passen com una piconadora per sobre! En canvi, haver estat tan exagerats amb objectius ens ha permès estar a dalt i sense destacar-nos.

Què vols dir?

Estem a dalt però no sols, tothom es discuteix qui és la millor. Però hi ha resultats que ho marquen, com és Sant Fèlix i el Concurs, que a tothom li hagués agradat fer la millor actuació, però mirant la resta de la temporada hi ha tres colles que estan al mateix nivell. Si no arribem a fer tot això, en la misèria ens quedem! [riu]

Un 10 és la millor nota

Amb tot el que hem exigit, tot el que ha anat sortint, doncs sí, un 10. Potser ho podríem deixar en un 9,8 perquè evidentment una torre (de 8) que fa anys que estem treballant que l’hem descarregat a l’assaig i en l’últim cop que l’havíem portat a plaça, i que per dues vegades quedés en carregada…Potser no pots posar un 10 però estaria per allà.

Quina importància té haver fet la torre de 9 a Sant Quintí o el 3de10 de Vilanova?

En té molta perquè quan tu et planteges aquests objectius trenquen amb tot el que havies fet fins ara, com fer els grans castells primer per Sant Fèlix. Amb el 3de10, que ha estat un ós per la colla, hem demostrat el que havíem d’haver fet fa anys. No ha estat just amb la colla. A nivell tècnic, i de preparació de la temporada i poder continuar el que havies programat, va ser important per què la colla va demostrar que ens seguiria el que es plantejava i això va ser molt important, va ser bàsic. I vist després el que han fet els altres, el 3de10 de Vilanova va ser clau per poder fer la millor actuació per Sant Fèlix i per guanyar el Concurs. Perquè si no el cop de moral que hagués singnificat seguir al mateix ritme de sempre i que la colla que et persegueix et fot una castanya així, com descarregar el 3de10 a la Firagost, moralment ens hagués deixat tocats. En canvi, vam poder girar bé la truita perquè nosaltres hem pogut anar responent, com amb el 3de8 per sota.

La famosa “lluita psicològica” amb la Colla Vella

Per molt que en certs moments s’hagi dit que no, hi ha hagut lluita psicològica. Quan ells han parlat de retrovisors o quan han dit que no necessiten fer campanyes, o altres coses que han anat dient. Jo els he vist les cares quan vam fer el 3de8 per sota a la Bisbal.

Es reacciona amb el 3de8 per sota a la Bisbal, que hi actua la Vella, per respondre aquesta “lluita psicològica”?

Que volíem que hi fos la Vella, sí, és la nostra colla rival. Ens l’havíem plantejat per Altafulla, que també hi eren. No va ser perquè ells eren els únics que l’havien fet. Quan va passar a ser un castell habitual en el repertori el 3de8 amb l’agulla? El dia que es fa al Catllar (2008), que els teus rivals te’l volen fer, tu també el fas i a sobre els gires el pilar… Aquell castell agafava talla com si fos un castell del segle XIX, quan fins aleshores tothom el criticava. En aquell moment va passar a ser un castell que es fa, doncs el 3de8 per sota el veus així. Els castells tenen una història i el 3de8 per sota la té.
I a més nosaltres sempre ho hem dit, és un castell difícil però li toca estar on està, altres colles defensen el contrari. Era una carta a jugar i un castell que volíem fer.

Quin ha estat el moment més difícil de la temporada passada?

Sant Fèlix. El primer intent de 4de10 no va bé, el 3de9 amb l’agulla has de fer canvis a sisens, però al primer intent es tira enrere i l’has de repetir, el 4de10 el tornes a tirar però has de canviar-ho tot… Amb la pressió de què totes les colles pràcticament ja havien acabat l’actuació i tu només tenies un castell.
Els castells són un 60-70% de coco, de trencar barreres mentals. El 3de10 no ha estat just, i ens va posar una barrera psicològica potent, ara ja l’hem trencat, però en el 4de10 de Sant Fèlix -el de Tots Sants va ser diferent-, van sortir els fantasmes de sempre. Va ser un xurro, allò no va ser el que havíem treballat! El que havíem treballat va ser el segon, perquè amb tot de handicaps el vam carregar.

A una setmana abans del Concurs s’ensorra una prova de 4de10 per Sant Miquel i amb algunes conseqüències. Vau patir pel Concurs?

No, jo no vaig patir. Estic segur que molta gent sí, per la cara que feien. Amb les temporades que es fan ara hi ha tota una feinada al darrera. Patia? Patia per una cosa que és animar a la gent. Fins dimecres veies a la gent aixafada, a més hi va haver gent com l’Anna, l’Esteve, el David o el Toti que van prendre mal. El dimecres següent vam fer la torre de 8 sencera a l’assaig i es van acabar els fantasmes, vam tallar aquell ambient que es respirava.

Un bon cop d’efecte per pujar la moral

També era una bomba cap a l’altra banda. Havies vist fotos de la Vella assajant el 3de9 net i es penjaven fotos a les xarxes amb el castell fins a dosos. Nosaltres també vam posar-li dosos en un assaig.
A més, s’envien missatges per què saben que t’arribaran. És la guerra psicològica que parlàvem abans. Van començar ells amb lo del retrovisor però no els va sortir bé.

Tot plegat ha ajudat a les dues colles?

És normal que quan hi ha dues colles rivals, les coses que van fent unes i altres t’afecta. I tu també intentes respondre coses que t’arriben, com tirar la torre de 8 sencera a l’assaig.

Toni Bach durant l’entrevista per elmoncasteller.cat

A principi de temporada tenies molt clar que descarregar el 3 i el 4de10 era clau per guanyar el Concurs.

És amb el que veia més fàcil arribar, veia a la colla molt preparada i a punt per anar a competir.

La Colla Vella també hi arribava preparada

Molt! Però van pecar una mica de massa eufòria. Ells tenien molt clar que guanyarien.
Jo estic segur que ells tampoc s’esperaven tot el que hem fet nosaltres. Estic segur que, tal com va anar el 4de9 que vam fer per Tots Sants, tampoc s’ho esperaven.

Malgrat la campanya de Fair play, al Concurs us van tornar a xiular…

No s’han portat bé. Allò que la gent animi amb els crits de “Vella, Vella i Vella!”, no em fa res, ho trobo bé. Però el que no m’agrada és que, acabat aquell moment d’animar -que nosaltres ens esperem- i ho celebrem com pertoca, ens xiulin. Per mi és inconcebible, és de molt poc respecte, d’entendre molt poc els castells i no té cap mena de justificació. Al final el que t’estan demostrant és que aquells crits d’ànims que estaven fent abans no són reals, són de frustració de no haver aconseguit el que realment volien. Això és de tenir poc fair play, saber competir molt poc, de no saber reconèixer a qui ha fet una feina…
Sí que s’ha millorat, no es pot negar, no va ser com el 2014 que allò va ser patètic… Però han de fer una reflexió. Les colles ens hem esforçat molt, però que passés allò, quan a nivell d’organització estàs parlant del millor Concurs de Castells de la història… Al final, guanya la que tothom no té ganes que guanyi, ho entenc perquè fa molts anys que guanyem, però el que no pots fer després és aquella demostració de poc respecte, de poc saber fer.

Algú us va retreure ser poc competitius amb la renúncia de la cinquena ronda, passant la pilota a la Vella que tenia possibilitats de guanyar amb el 3de9 net.

Vam anar a competir, ho demostrem tirant dues torres de 8 netes. Ja s’ha acabat anar a tirar castells a veure què passa. Un castell descarregat a l’assaig ens va caure dues vegades! La nostra canalla no es va tirar enrere, va pujar a dos castells de 10 i a dues torres de 8 netes. No pots demanar-li després que pugi a un 3de9 net que tu saps pel que has fet a l’assaig, tot i fer bones proves, encara no estava a punt.
Som nosaltres els únics que l’havíem tirat amb cara i ulls a plaça, el 2005, però sabem que allò encara no és suficient. Després de dues caigudes, tornar a tirar allò… El que compta és l’assaig, quan tires un castell evidentment saps que pot caure, però quan el tirem és perquè saps que el pots descarregar.

En algunes places durant el 2016 no vau entrar en el joc de fer la millor actuació de la diada, com sempre us havíeu exigit els darrers anys. Un exemple és la del Catllar

No per què volíem apretar a l’endemà a l’Arboç.

I a Santa Tecla en el Primer Diumenge com a tercer castell apostes per la torre de 9 en tercera ronda abans que la Vella sorprèn carregant el 4de10

Però això és mediàtic, no és real de resultat. És perquè van donar la campanada amb un 4de10 acollonant, va anar de molt poc que no el descarreguessin. I una vegada més acaben amb un pilar de 6. Què vols què et digui? Si això ho fem nosaltres, és a dir, si l’actuació és al revés, se’ns estaria dient que només hi anem per guanyar, a carregar els castells, a tirar la canalla…!
No van fer millor actuació, nosaltres ho vam descarregar tot, pilar de 8 inclòs. D’aquí a uns anys miraràs com va anar aquesta actuació i veuràs que vam descarregar el 3de10, 3de9 amb l’agulla, torre de 9 i pilar de 8. Els altres? 3de10 carregat, 4de9 amb l’agulla carregat, 4de10 carregat.
En el futur, tots els castells carregats encara seran menys valorats, els que comptaran seran els descarregats… Sí que vam guanyar el Concurs però em va fotre carregar les dues torres de 8, això em mata.

El 4de9 net descarregat per Tots Sants, amb un tronc jove i lleuger, pot obrir les portes a un hipotètic 4de10 amb folre?

Al 96 quan preparàvem el primer 4de10fm ens van fer un reportatge on jo deia que el meu somni-somni, seria el 4de10 amb folre. És a dir, castells nets més tot un treball de folres i manilles. En aquest cas no hi ha manilles però hi ha el folre. És trobar els dos camins del que fa que tinguem aquestes taules que per una banda hi ha els castells amb folres i manilles i els castells nets.  Lo seu seria arribar al 4 d’11 amb folre i manilles. D’impossible no es pot dir mai res però ho veig complicat. I el més proper a ajuntar les dues tendències és el 4de10 amb folre.

A nivell d’equip tècnic sí que n’hem parlat del 4de10 amb folre, però necessita un treball que no és d’una temporada, hi ha una sèrie de treball que pensava que seria de 2 o 3 anys i la veritat és que se’ns ha avançat. El 4de9 net el treballàvem però no sabíem si el podríem encabir en la temporada, ja que el camí era apostar per la torre neta.
Amb la lesió del Tonet vam apostar pel 4, de cap, amb tota una sèrie de canvis, a segons, terços… Dir-te que el 4de10f serà per aquest any? És un castell que el continuarem treballant i el veiem més a prop que a principi de la temporada passada.

Per tant el 4de9 net pot tenir molt de protagonisme aquest 2017?

Si segueix la tendència que vam tenir l’any passat i l’estructura continua com la vam veure, sí.  Evidentment sense deixar de banda tota la feina que hem assolit amb altres castells.

Darrerament també se’n parla de la torre de 10 amb folre, manilles i puntals. Us l’heu imaginat?

Ja se n’havia parlat en la seva època quan vam assajar i provar el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals. El fet que ara una colla reconegui que l’ha treballat o pensat, a l’equip tècnic n’hem parlat, del treball i de quines solucions pot tenir aquest castell, però com a objectiu? No. També n’hem parlat del 9de9f pel fet que una colla hagi fet una prova, sobre com ho solucionaríem, com ho treballaríem…

L’any passat us vau marcar algunes puntes, com la de fer el 3de10 a Vilanova i reposar uns dies a l’agost, quin plantejament teniu per enguany en aquest aspecte?

Tenim marcats els 4 anys del mandat. A l’assemblea del febrer el calendari ja estarà gairebé tancat, seguirem fent el que vam fer l’any passat, amb les puntes, ordre de treball i el descans a l’agost, que es tornarà a fer. Si a la gent li donem el calendari des de l’inici de temporada s’organitzarà més. Vilanova és un bon lloc per fer aquesta punta i més o menys ho continuarem fent igual.

El 4de10 descarregat dels Castellers de Vilafranca va ser una de les claus per adjudicar-se el Concurs de Castells de 2016 (Foto Mar Coral)
Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.