Josep Torreño | Valls

El Centre Cultural de Valls ha acollit aquesta nit la XI Nit de Castells, que ha aplegat a més de 400 persones, en un acte que a l’escenari ha estat dirigit per Joan Font dels Comediants i presentat per Carles Cortès, narrador de les diades castelleres que emet La Xarxa.

Els premis i reconeixements de la temporada, atorgats pel consell redactor de la Revista Castells,  els periodistes castellers i els representants de les colles de gamma extra, centren el protagonisme i distingeixen colles, institucions o persones vinculades amb el fet casteller. Uns premis que s’han repartit entre diverses formacions, pràcticament totes pertanyents a la zona tradicional castellera.

Millor moment de la temporada, repartit per primera vegada

L’espectacular duel protagonitzat durant la temporada passada entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls s’ha materialitzat en un dels premis més esperats de la Nit, el del Millor Moment de la Temporada. Aquesta vegada el jurat, format pels cronistes castellers, ha valorat el frec a frec entre vilafranquins i vallencs, especialment pel que es va viure durant la primera setmana d’agost amb les diades de la festa major de Vilanova i la Geltrú i la Firagost vallenca. Verds i rosats van completar respectivament els primers 3de10 de l’any, en el cas dels de Valls el primer de la seva història. Un gran episodi marcat per la rivalitat, sana en tot moment, i viscuda especialment a les xarxes socials i que s’ha batejat com La Setmana del retrovisor. Els caps de colla Toni Bach i Manel Urbano han recollit el premi compartit mostrant molt bona sintonia entre ells.

Manel Urbano i Toni Bach recullen el Premi al Millor Moment casteller de la temporada

A la Nit de Castells no només es premia als col·lectius, també ho fa a títol individual. En aquesta ocasió el Premi a la trajectòria ha servit per reconèixer la tasca de Pere Gassó, membre dels Bordegassos de Vilanova, que durant l’existència de la colla, que enguany complirà 45 anys, ha estat un casteller molt implicat en diverses àrees de la colla, sent president de l’entitat a mitjans dels anys 2000. El Conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, ha estat l’encarregat de lliurar el premi a Gassó.

El Conseller de Cultura Santi Vila, Pere Gassó i Carles Cortés

Tarragona ha estat premiada amb la Plaça de la Temporada, i més concretament la Plaça de la Font, “per la dimensió que ha assolit, gràcies a la diada del Primer diumenge de Festes per Santa Tecla, que se suma a una dilatada i fidel història amb els castells des de 1863.”

Pel que fa a la Iniciativa social s’ha premiat el JOVErd, el projecte dels Castellers de Vilafranca per a centres educatius amb la intenció d’apropar la colla i obrir les seves portes al col·lectiu estudiantil de Vilafranca i comarca, que enguany celebrarà la 8a edició. Per tercer any consecutiu els Nens del Vendrell també han rebut un premi de la Nit de Castells, en aquesta ocasió han rebut el Premi Aleta, gràcies al seu projecte ‘Jo sóc valent’, segons el jurat “perquè abraça els elements tècnics, emocionals, de compromís i de pertinença a una colla castellera”.

Membres dels Nens del Vendrell recollint el Premi l’Aleta

Premis internacionals

La retransmissió en diferit del Concurs de Castells a càrrec de RedBull TV, integrament en anglès, ha estat premiada amb el Premi Ambaixador de Castells, i en especial pel vídeo publicat a la pàgina de Facebook de RedBull, viralitzat amb gairebé 100 milions de reproducions, un fet que li ha donat al món casteller una repercusió mundial molt important.  L’episodi internacional però, no ha acabat aqui, ja que els Xiquets de Hangzhou, la colla de la Xina, ha estat reconeguda per les colles de gamma extra com la Colla de la temporada, gràcies a una espectacular pogressió. Els xinesos van començar l’any passat sent colla de 7 i van tancar-lo amb un castell de 9 al Concurs de Tarragona, que va deixar bocabadats a tothom.

Sant Pere i Sant Pau, doblement premiats

Una altra colla de clara progressió són els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, de Tarragona, que han rebut el Premi Descarregat per una banda, on destaca l’assoliment del pilar de 7 amb folre descarregat al primer intent. El jurat també ha tingut en compte una única llenya d’aquesta formació en tot el curs passat. A més, també han rebut el premi a una campanya de Comunicació, precisament a la que va promoure el seu primer atac al pilar de 7, valorant el seu enginyós plantejament i una acurada realització per part del jurat.

Al fons, David Lobo conversa amb el presentador de la Nit de Castells

Finalment el Premi Especial Nit de Castells ha reconegut els Castellers de Sants i la seva pinya a l’antiga, que en la temporada passada van exhibir en algunes construccions amb l’objectiu de protegir millor els membres de la pinya.

També s’han entregat els Premis de fotografia castellera, en la categoria professional i per aquest ordre els guanyadors han estat Gemma Soldevila, Laia Solanellas, Josep Pont i Joan Figueras. Mentre en la categoria de votació popular els guanyadors han estat Marc Castellà, Lins Griñó i Lídia Gutiérrez.

Els premiats amb les fotos de la temporada

Premis Baròmetre Casteller

Dintre de la Nit de Castells també s’han lliurat els Premis Baròmetre casteller, que premia a les colles que han pujat un pis el seu nivell històric, aquestes han estat pels Bous de la Bisbal i Colla Castellera de La Gavarresa, pujant de 6 a 7 pisos. Al·lots de Llevant, Castellers de Badalona i Xiquets de Hangzhou, les colles que han pujat de 7 a 8 pisos, i finalment les colles que han pujat de 8 a 9, és a dir, els Xicots de Vilafranca i novament els de Hangzhou. 

Fotografia de familia de les colles distingides amb els Premis Baròmetre Casteller
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.