Sant Joan agredolç a Valls

0
464

Josep Torreño | Valls

La valenta i arriscada aposta la de la Colla Vella dels Xiquets de Valls amb l’intent del 3de10 amb folre i manilles més matiner de la història no ha tingut recompensa. Els rosats l’han encarat ja en la primera ronda, i si bé durant els primers compassos ha necessitat rectificar posicions al folre i les manilles, han centrat aquestes estructures a mida que es guanyava alçada. Com és habitual.
Aparentment el castell tenia opcions per a coronar-se, però amb l’arribada de l’enxaneta disposada a iniciar les tres passes, un dels dosos, el de la rengla, s’ha plegat inesperadament i en conseqüència s’ha despenjat el pom de dalt, arrossegant la resta del castell amb una caiguda molt lletja que ha marcat la resta de la seva actuació als d’Albert Martínez.
A partir d’aleshores, fre de mà posat a la gamma extra per acabar anotant-se una actuació més pròpia d’un Sant Joan habitual com és amb la tripleta vilafranquina; 3de9f, 4de9f, 4de8 amb el pilar a més del pilar de 6 final, generalment amb molt bona nota.
Un Sant Joan sense gamma extra però tampoc sense perdre de vista la dificultat per presentar aquests castells a aquestes alçades de temporada, malgrat en anys com en l’anterior els rosats obtinguessin grans resultats. Toquem de peus a terra i valorem-ho com es mereix.

La bona notícia que cal destacar a la Colla Joves Xiquets de Valls és l’assoliment del primer castell de 9 pisos descarregat del 2017, el 3de9f que ha servit per obrir la diada. Els canvis introduïts respecte el coronat al Pati han donat bons resultats. Amb un ascens que no ha tingut res a veure amb el d’aquell dia, l’han carregat amb suficiència, tot i que a la baixada ha necessitat defensar-se, especialment pels pisos inferiors.
Possiblement el fet d’haver ensopegat amb el 4de8 amb el pilar durant la nit de completes ha fet descartar aquesta construcció i han apostat pel primer atac del curs sobre el 5de8.
Aquí la diada ha començat a torçar-se pels vermells mostrant una catedral que necessitaria ser treballada tot i tenir bones mides. Però amb aixecadors col·locats l’enxaneta no ho ha vist clar i finalment ha optat per desmuntar-lo. Aquest fet ha obligat a ajornar l’estrena del 4de9 amb folre i han apostat per un 2de8f que s’ha girat a nivell de terços i quarts. Els vermells han tancat la seva actuació amb un lent 4de8 que s’ha deformat.
Després de gairebé 3 hores d’actuació també han ajornat l’estrena del pilar de 7 però sense renunciar al de 6, que han completat amb èxit. L’espadat s’ha celebrat al rotllo dels vermells que comproven com s’està consolidant, i per tant, els pot suposar ampliar la seva gamma i donar noves alegríes.

Poc ritme de la diada

Les pinyes desmuntades, els intents fallits o desmuntats no han ajudat a que la diada tingués gaire ritme. Ni tampoc el fet que no es passi el torn a l’altra colla quan es produeixen aquestes incidències. Això, que només passa a Valls, malgrat sigui un tret diferencial, fa que es perdin bastants minuts, provocant una desconnexió dels mateixos castellers i del públic. Ara bé, tampoc mereix rebre algunes desqualificacions com s’han pogut llegir a les xarxes. Es tracta d’acceptar el model vallenc amb totes les conseqüències, o bé que les colles locals ho revisin pensant en benefici pel públic, sobretot en jornades caloroses com les d’aquest Sant Joan.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.