Setmanari digital i casteller

Dissabte, 21 maig 2022

Sant Fèlix balsàmic per a la Joves

|

- Publicitat -
Carles Herèdia | Valls

Els vermells sempre ho han donat tot per Sant Fèlix, una diada cabdal i també balsàmica del calendari de la Colla Joves. Tot i tindre, com tothom, millors i pitjors anys, els resultats dels vermells sempre han estat dignes i de màxims. I és que la Joves, molts anys titllada d’irregular, sempre ha mossegat fort per Sant Fèlix, una diada insígnia i sentida pels vermells, aquell dia on treure tot l’orgull a plaça i mostrar totes les seves cartes.

La Colla Joves es present a la diada de Sant Fèlix des de l’any de la seva refundació, el 1971, encara en una diada sota el nom Anxaneta de Plata i on els vermells ja van carregar-hi el seu primer dos de set sota nou nom. L’any següent farien el mateix carregant el seu primer quatre de vuit. A partir del 1976, la seva participació va passar a ser fixa i al 1987 hi carregaven el primer castell de nou, nivell que han mantingut ininterrompudament en aquesta diada fins a l’actualitat. Del 91 al 93 es va produir el primer període d’absències de la Colla Joves degut a la seva postura respecte la participació a la processó de Sant Fèlix. Els vermells van liderar la postura contrària a participar a la llarga processó de Sant Fèlix, on els més petits havien de caminar i alçar castells durant hores després d’una dura i llarga diada i un matí ple d’actes i pilars. Finalment, al 94 la Joves va tornar-hi, portant el primer gamma extra de la colla en una diada de Sant Fèlix, va ser el primer intent de 2de8 sense folre que veia la plaça vilafranquina però el castell va quedar en intent. A la tarda la Joves no va participar a la processó, establint un precedent seguit després per les altres colles foranies.
Al 95, els vermells van tornar a portar la gamma extra amb un intent de 2de9fm. Al 1996, però, la Jove va substituir a la Joves, qüestionada aquell any. Tot i així els vermells van refer-se carregant la tripleta pocs dies abans de Sant Fèlix.

Publicitat

Al 97, doncs, ja hi eren de tornada i al 1998 la plaça va ovacionar el seu intent de 4de9 sense folre, que va quedar a pocs segons de coronar-se per primer cop des del segle XIX. Justament va ser a la plaça de la Vila on el 2000 aconseguien descarregar per primer cop aquest castell, per repetir-ho l’any següent en la diada històrica dels dos quatres de nou nets descarregats.

L’accident de la Bisbal del 2002 va marcar l’inici d’un dur període per a la Colla Joves. Tot i el mal moment de la colla, a Sant Fèlix aconseguien carregar el 3de9f, el primer des d’aquella fatídica diada. A poc a poc la situació aniria millorant i l’any següent descarregaven el 3de9f i carregaven el 4de9f. Castells que repetirien, en ordre invers el 2004. Justament aquí va ser quan la Colla Joves va veure qüestionada un altre cop la seva participació a la diada de Sant Fèlix. La Joves però responia l’any següent amb una tripleta i un mític pilar de set improvisat i descarregat per superar als seus eterns rivals.

La Joves a Sant Fèlix era sinònim de superació, espectacle i lluita fins al final, però al 2006 es tornava a qüestionar la seva participació a la diada, agreujat per una temporada on encara no havien fet cap castell de nou i amb uns Capgrossos consolidant-se a marxes forçades. Els vermells, però, van apel·lar a l’orgull i van descarregar una tripleta màgica. Situació calcada a la de l’any següent, cap castell de nou fins Sant Fèlix, però tripleta màgica a la plaça de la Vila, aquell cop amb el tres de nou carregat. L’efecte balsàmic de Sant Fèlix continuava.

L’any 2008 va quedar més que clar que els que apostaven des de feia anys per substituir la Joves estaven equivocats, i és que els vermells van descarregar-hi el cinc de nou amb folre, castell només a l’abast en aquell moment de les quatre colles presents a la diada. El Sant Fèlix del 2009 el seu cinc de nou quedaria en carregat.

 

Les nombroses baixes, sobretot al pis de terços, van afectar amb força als vermells l’inici de la temporada 2010. Per enèsima vegada qüestionats, plantaven una tripleta amb el tres de nou carregat i superaven als seus rivals. Acabarien l’any quedant segons al Concurs i amb dos gammes extres. Fins i tot en el difícil 2011, la Joves carregaria dos castells de nou a Sant Fèlix. Tot i així, no n’hi va haver prou i els vermells van ser substituïts l’any següent per la Jove de Tarragona.

L’orgull dels vermells, però, es va tornar a demostrar, i l’any 2012 seria un any històric per ells, tornant  a descarregar cincs de nou i carregant un castell superior com el quatre de nou net. La Joves tornava a demostrar que havia de ser-hi a Sant Fèlix, i es plantava a la plaça de la Vila el 2013 descarregant el cinc de nou.

Enguany les perspectives són bones per una Colla Joves que, com hem vist, es creix a la plaça de la Vila.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.