Setmanari digtal

Diumenge, 25 de setembre del 2022

Roger Peiró: "Sant Magí és el dia on la mentalització dels Xiquets és més senzilla"

|

- Publicitat -

Josep Torreño

[dropcap]E[/dropcap]ls Xiquets de Tarragona podrien encarar el Sant Magí més ambiciós de tots, on la direcció de la colla apunta al primer assalt sobre el 2de9 amb folre i manilles. Ja li han posat el pis de sisens en dues ocasions i les camises ratllades aspiren a fer-lo realitat. Arriben a Sant Magí en un gran moment de forma: Amb més castells de 9 i més matiners que mai.
Els del Carrer Santa Anna mesuraran les seves forces en els propers dies i el ritme de l’assaig marcarà si el 2de9 amb folre i manilles estarà a punt per a la Festa Major petita de Tarragona.

Publicitat

Aquesta és la primera entrevista als quatre caps de colla tarragonins i ho fem començant amb la formació degana de la ciutat, amb Roger Peiró i Bernat, l’home que encara el cinquè Sant Magí al capdavant de la seva formació.


Enguany els castells de 9 han sovintejat més i els heu aixecat en llocs on no ho havíeu fet mai: Diada de Sant Joan, Pla de la Seu, Altafulla i La Riera. És el vostre full de ruta per arribar a la gamma extra? 

L’evolució de la colla ens hi ha portat. El darrer tram del 2013 ensenyava el camí a seguir i hem treballat dur per poder fer castells de nou a principis d’estiu. És evident que per fer passes endavant cal consolidar amb quantitat i qualitat els nivells previs. Poder resoldre tan aviat 3de9f  i 4de9f és un fet sense precedents per la colla i respon a aquesta voluntat.

Hi haurà castell de 9 a Ferran, la darrera cita abans de Sant Magí? 

Després d’un juliol molt exigent, ara venim d’un parell de caps de setmana de descans i la teoria diu que a Ferran hauríem de tornar a accelerar.

Heu tornat d’unes petites vacances alçant en dues ocasions el 2de9fm fins al pis de sisens. Us han convençut les proves? L’intentareu per Sant Magí?

La idea idea original passava per dur la tripleta a Sant Magí, però la qualitat de certes proves i el rendiment de la colla a partir de Sant Joan van fer-nos plantejar canvis. És cert que ja hi hem posat els sisens, però sobretot valorem la manera com hem resolt les proves fins ara; trobo que la colla s’ha predisposat d’una manera contundent per aquest procés d’aprenentatge de manilles. Ara ens queden 10 dies de feina i es tractaria d’acabar de polir defectes i buscar sensacions que ens validin la possibilitat d’enfrontar-lo. Portar el 2d9fm a plaça dependrà en gran mesura de la capacitat de mobilitzar-nos i enfrontar aquesta darrera setmana amb la intensitat i el rigor necessaris.

Del vostre calendari habitual, potser a la plaça de les Cols deu ser la més complicada, per les carecterístiques, per intentar el 2de9fm? 

L’actitud amb què la colla encara la diada de Sant Magí a Tarragona compensa amb escreix les dificultats del context, jo diria que és el dia on la mentalització dels Xiquets és més senzilla.

“A la Plaça de les Cols s’ajunten estètica i història. Quan un hi fa castells percep la rellevància i el pes dels qui ho feien abans que nosaltres.” 

Imagino un folre reforçat a la part del Carrer Major, on fa més pendent…

Evidentment el desnivell del Carrer Major existeix però fa dècades que la colla ho enfronta i tenim recursos suficients com per anticipar la situació.

El 17 d’agost teniu assaig especial a les Cols. Allà es decidirà tot? Quina importància té per a vosaltres aquest assaig? 

Fa uns quants anys que hi assagem a la prèvia, ens serveix per visualitzar circumstàncies sobre el terreny i per alimentar l’esperit de la diada. Sant Magí sempre ha estat percebut com l’inici del nostre tram exigent de calendari. Sovint hi hem resolt el primer salt de nivell de l’any i aquest assaig té molt de preparatiu. Enguany serà interessant veure com la colla empeny per preparar els castells que estan més enllà de la nostra frontera, hi esteu tots convidats!

A Tarragona totes 4 colles aneu fortes. Això us ajuda en general?

El clima casteller de la ciutat alimenta les colles, el fet que tothom es plantegi assaltar els seus propis límits amb la qualitat com s’està resolent és un èxit i haurem de treballar dur per mantenir-ho.

Sempre que has estat cap de colla com a mínim heu carregat el castell de 9 per Sant Magí. Enguany pot ser el primer amb dos o més castells de 9…Què té aquesta plaça d’especial per els tarragonins? 

D’aconseguir-los enguany seria la setena temporada consecutiva fent castells de 9 pel patró. La Plaça de les Cols, al peu de les escales de la Catedral, és magnífica. S’ajunten estètica i història. Quan un hi fa castells percep la rellevància i el pes dels qui ho feien abans que nosaltres. Per mi, no hi ha lloc millor on escoltar una aleta.

Vau rebre crítiques pel vostre 2de7 amb folre durant una exhibició a la Plaça de les Cols…

Vam fer una demostració d’un folre a un públic majoritàriament forà en un context on vam considerar-ho lícit. La colla té un respecte absolut per les tradicions, som hereus de moltes generacions de castellers i qui dubti del nostre compromís amb la qualitat i el nivell de la ciutat no ha entès els darrers anys d’evolució de la colla.

(Sobre el 5de9 amb folre) “No oblidem ni la experiència acumulada ni les ganes que li tenim a un castell que va ocupar-nos el darrer tram de la temporada passada”

L’any passat a la suspensió de mitja diada de Sant Magí vèiem un Roger Peiró enfadat. No pot tornar a passar…

I no passarà, el treball conjunt de l’Ajuntament i les colles ha tornat al camí correcte. L’autocrítica ha fet que la Tarragona castellera s’hagi reajustat.

Serà l’objectiu de l’any el 2de9fm? Amb només un 5de8 enguany, aparqueu el 5de9f?  

De cap manera, l’any passat a aquestes alçades portàvem un volum de treball similar amb el 5. Hem afegit la il·lusió del 2 però no oblidem ni la experiència acumulada ni les ganes que li tenim a un castell que va ocupar-nos el darrer tram de la temporada passada. És un luxe poder-los imaginar i treballar alhora.

“La colla té un respecte absolut per les tradicions, som hereus de moltes generacions de castellers. I qui dubti del nostre compromís amb la qualitat i el nivell de la ciutat no ha entès els darrers anys d’evolució de la colla”

xiquets de tarragona 2de9fm
Assaig de 2de9fm ahir als Pallaresos després de la seva actuació (Foto J.Galofré)

Imaginem que al Concurs de Castells carregueu el 2de9fm i una altra colla us passa al davant de la classificació amb el 9de8 descarregat…De fet, ja ha passat. Hi estàs d’acord amb aquesta puntuació? 

El Concurs i les seves normes de puntuació es regeixen segons uns paràmetres determinats. No em sembla criticable la política de les bases de valorar els castells descarregats ni el grup on està assignat el 9de8.

Ara que heu recuperat el pilar de 6 (carregat) a la Riera, tindrà continuïtat? 

La del pilar és una feina de fons, feia anys que la colla no el treballava amb continuïtat i presència constant als assajos. Sense pressió, continuarem el camí iniciat amb l’objectiu de guanyar ventall i opcions de castells.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.