Dimarts, 31 de gener del 2023

Quatre colles amb els castells de 9 com a sostre

Els Xiquets de Tarragona rescaten els 9 pisos i són l'única, colles de gamma extra a banda, que han completat els dos castells de 9 bàsics

|

- Publicitat -

La temporada ha culminat amb quatre colles assolint els castells de 9 bàsics com a millors registres, i amb una més deixant-los al tinter. Colles de gamma extra a banda, han destacat els Xiquets de Tarragona, els únics d’aquest grup que han completat tant el 3 com el 4de9 folrats, o els més novells de la categoria, els Moixiganguers d’Igualada, revalidant el 3de9f, un castell que també ha estat la millor construcció de l’any per colles històricament superiors, com els Castellers de Sants i els Capgrossos de Mataró

El ressorgir dels matalassers

Publicitat

Els Xiquets de Tarragona han fet un salt de qualitat respecte el 2019, amb un especial domini sobre el 5de8, com ho demostren amb els 8 descarregats (el 2019 només en completaven 1 i el desmuntaven en 11 ocasions). Però sobretot, la temporada del 2022 serà recordada com el seu retorn a la categoria de 9, perduda l’any 2018, gràcies al 3de9f que es van anotar al Primer Diumenge de Festes.
Sense poder actuar per Santa Tecla, a causa de la pluja, la tripleta màgica va convertir-se en l’objectiu del Concurs de Castells, però en aquella ocasió deixaven el 3de9f només carregat. En canvi, tornaven a completar el 4de9f, també quatre anys després del darrer de la colla. Per últim, el darrer 3de9f, a la Diada de Tots Sants de Vilafranca, quedava en coronat per segona vegda consecutiva. Els matalassers, sense local propi des de fa algunes temporades, han superat amb nota el retorn a la normalitat.

 Els Moixiganguers se superen

La interrupció per la pandèmia arribava en el millor moment dels Moixiganguers d’Igualada, però no només no han acusat l’aturada obligada, sinó que han mantingut el nivell i fins i tot han millorat registres previs a la pandèmia. Van ser la primera formació de l’any en folrar-se, amb un matiner 2de8f per Sant Jordi, i amb un coixí important de castells de 8 – amb la novetat del primer 7de8 de la colla inclosa- estrenaven el 5de8 en el marc de la seva festa major. Inèdit per la colla el 2019, enguany s’han embutxacat un total de sis catedrals, tot un rècord de la colla en una sola campanya, superant els 5 que havia completat anteriorment entre les temporades 2017 i 2018.
Després d’ajornar-lo per la seva festa major, per motius aliens, l’atac al 3de9f es va posposar fins a finals de setembre, a Reus, on van descarregar-lo amb molta autoritat, convertint-se en el quart completat de la colla, i que juntament amb el 5de8 i el 2de8f, els servia per igualar la seva millor actuació històrica. Com els Xiquets tarragonins, no van poder completar els dos següents provats i el deixaven a mitges; al Concurs i en la seva Diada. Malgrat tot, el 2022 ha suposat la millor temporada dels morats, que deixen pendents alguns reptes com l’estrena del 4de9f i completar el pilar de 6, coronat en tres ocasions.

Aleta del 3de9f dels Moixiganguers d’Igualada a Reus (Pau Corcelles)

Sants i Capgrossos, salt productiu a la tardor

Els Castellers de Sants i els Capgrossos de Mataró també han recuperat els galons de 9, i han estat les úniques colles d’aquest grup que han completat el 3 per partida doble. Si bé l’evolució d’aquestes colles ha estat pausada, rodant els castells de 8 bàsics al llarg de gairebé tot l’any, no va ser fins al Concurs de Castells quan van atrevir-se a fer una passa més. Els Capgrossos, que han patit dificultats per consolidar els 8 pisos, sorprenien amb un gran 5de8, construcció que acabarien repetint tres ocasions més. La traca final va estar protagonitzada pel castell de 9, estrenat a Vilafranca per Tots Sants i revalidat a la seva Diada Mariona Galindo. Els del Maresme, però, han tingut poc ventall de gamma i d’aquest grup de colles són els únics que no han provat el 2de8f.

El 3de9f dels Capgrossos de Mataró del passat Tots Sants

Els borinots van haver d’insistir per superar els bàsics de 8. A la TAP, l’estrena del 2de8 folrat va ser després d’un intent desmuntat, així com el 3de9f, que també desmuntaven a la seva diada. Els dos castells de 9 assolits, a la Diada Mariona Galindo de Mataró i a la dels Minyons a Terrassa, tots dos al novembre, van arribar també precedits per intents desmuntats, però posteriorment els completaven sense gaires dificultats, que els servia per conservar la categoria de 9. Un altre èxit de l’any és el 5de8 que van anotar-se a casa.
Tot i que les intencions passaven per culminar el curs estrenant el 4de9f a la Diada dels Minyons, finalment no hi van optar.

El 3de9f que els Borinots han completat a Mataró (foto: Jaume Serrat/ C. de Sants)

Sense castell de 9  

Els Castellers de Barcelona són l’única colla que enguany no ha assolit els castells de 9 que ha provat. Van intentar el 3de9f en dues ocasions i en una més el 4de9f, tots tres desmuntats en el marc de la festa major del Clot, a mitjans de novembre. La colla, que no registra cap castell de 9 des de la temporada del 2018, ha tingut en els castells que formen la tripleta de 8 el seu millor repartori de l’any. 

D’altra banda, els Xiquets de Reus no han pogut ni provar els castells de 9 pisos que sí van anotar-se la temporada abans de l’esclat de la pandèmia i han tingut en el 2de8f el seu millor castell.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.