Dimarts, 31 de gener del 2023

Resum 2022: Colles de Gamma Extra

Els verds i les colles de Valls, grans protagonistes de la gamma extra en el retorn de la normalitat

S'han superat les expectatives, i respecte a la temporada anterior a la pandèmia, la del 2019, tan sols no s'han pogut reeditar el 3de9 sense folre o el 3de9 amb l'agulla

|

- Publicitat -

Més aviat i amb més ventall del que hauríem imaginat. La gamma extra no només ha reaparegut en la temporada del retorn a la normalitat, també s’han assolit els 10 pisos, els castells nets i fins i tot l’inèdit pilar de 9. Uns registres impensables a principi de curs, després de gairebé dos anys en blanc a causa de la pandèmia, i que han arribat principalment de la mà dels Castellers de Vilafranca i les dues colles dels Xiquets de Valls. 

En un altre nivell, els Minyons de Terrassa i la Jove de Tarragona han reavalidat els galons de gamma extra gràcies a un únic 2de9fm, completat pels primers i coronat pels segons. 

Publicitat

El 2022 ha superat totes les expectatives, i respecte a la temporada anterior a la pandèmia, la del 2019, només el 3de9 sense folre o el 3de9 amb l’agulla no s’han pogut reeditar.

Els verds recuperen l’hegemonia 

Els Castellers de Vilafranca han triomfat en l’esperat retorn a la normalitat. El mateix dia que estrenaven els castells de 9 bàsics, al Pla de la Seu de Tarragona, acomiadaven l’actuació completant un sorprenent pilar de 8. Aquell pilar va ser molt més que el primer gamma extra en pràcticament 2 anys: suposava el seu punt d’inflexió i, d’alguna manera, un estímul també per el conjunt del món casteller. A partir d’allà, els vilafranquins van desmarcar-se i plantaven a Vilanova la primera torre de 9 (només carregada) i repetien l’èxit del pilar de 8. Recuperaven les manilles a la Bisbal, el 15 d’agost, descarregant la primera torre de 9, i més tard al Catllar estrenaven el 5de9f. Una súper catedral que tot i no ser una construcció habitual pels de la camisa verda (no el feien des del 2018), esdevindrien l’única colla en completar-lo en tota la temporada (3 en total). L’endemà, a l’Arboç, deixaven en intent el 4de9 amb l’agulla, un dels castells pendents pels verds, però dos dies més tard, a Sant Fèlix, obrien la Diada coronant el primer castell de 10 pisos de l’any, el 3de10 amb folre i manilles. A més, revalidaven el 5de9 i el pilar de 8, i coronaven la torre de 9, en la que acabaria sent la millor actuació de la temporada. 

Els penedesencs van tornar a guanyar el Concurs de Castells de Tarragona, sis anys després, amb una actuació encapçalada pel primer i únic 3de10 descarregat de la postpandèmia, a més de coronar el 4de9 desfolrat i completar el 5de9f. Lluny va quedar però, l’intent del 4de10 emmanillat. 

En la darrera actuació del curs, per Tots Sants, tornaven a foradar el sostre del món casteller gràcies al primer pilar de 9 de la història, carregat sobradament després d’un peu desmuntat que s’acabaria esfondrant. Al segon intent, 20 anys després del primer, aconseguien una fita inèdita amb la primera construcció amb quatre bases; peu, folre, manilles i puntals. Abans, havien coronat el tercer castell de 10 de la temporada a més de completar una lluitada torre de 9.
Han estat la colla més en forma, la que més ventall i més gammes extres ha aconseguit.

L’històric pilar de 9 amb folre, manilles i puntals carregat pels Castellers de Vilafranca (Xavi Vicente)

La Vella manté l’idili amb el 2de8

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va ser l’encarregada d’obrir la casella dels 9 pisos aquest 2022, completant el 3de9f per Sant Joan (tan a la Nit de Completes com a l’endemà) i coronant el 4de9f. Amb la prioritat de rodar els poms de dalt que han anat creant, no va assaltar la gamma extra fins al Catllar, el 27 d’agost, deixant a mitges el 2de9 emmanillat. Amb la mateixa construcció obrien a Sant Fèlix, però la van deixar en intent. Això sí, sortien de Vilafranca carregant un 2de8 sense folre que mostrava molt recorregut per arribar més lluny. 

A la Diada Nacional, els d’Albert Martínez aconseguien descarregar el seu primer gamma extra, el pilar de 8, pocs mesos després d’haver renovat el segon de l’espadat de 6. I uns dies més tard, al Primer Diumenge de Festes de Tarragona, dominaven el 2de8 sense folre completant-lo per primer cop des del 2019. Després d’un dels grans moments de la temporada, però, ensopegaven amb el 4de9 amb folre i pilar.

La Vella no va poder revalidar el títol de guanyadora del Concurs. En una jornada molt complicada coronaven el 2de8 i seguidament el 4de9 cediria només amb sisens col·locats, que els va deixar fora de combat.

Van saber refer-se per Santa Úrsula completant el 4de9 amb folre i pilar, a més del segon 2de8 de l’any, dues construccions que només la Vella ha estat capaç de descarregar aquest 2022. Amb tot, van tornar a proposar-se el 3de9 sense folre, i en un dels millors intents mai vistos, l’enxaneta el desmuntava per indecisió i la construcció feia llenya amb l’aixecador col·locat.

Un dels 2de8 que la Colla Vella ha aconseguit completar aquesta temporada (Lins Griñó)

La Joves s’empodera amb el 4de9

Amb el retorn de Pere Rico al capdavant de la tècnica, la Colla Joves Xiquets de Valls ha estat una altra de les colles més destacades de l’any. Com els seus rivals locals, tastaven els 9 pisos per Sant Joan, amb un 3de9f coronat i que no completarien fins a finals de juliol, a Vilanova. El 30 d’agost a Vilafranca van estrenar la gamma extra amb el primer dels tres 5de9f carregats enguany, construcció que no s’anotaven des del 2018, a més de coronar el seu primer i únic pilar de 8 del curs, que els va servir per anotar-se la segona millor actuació de la jornada. 

L’aposta pel 2de8, completat al llarg de molts assajos de l’any amb l’ajuda de la xarxa, no ha tingut recompensa a plaça ja que el van deixar a mitges en dues ocasions: la primera, a la Diada Nacional, molt al límit i que la colla el va considerar carregat.

Al Concurs hi arribaven com una de les candidates al títol, però condicionats per una baixa important no van poder superar als vilafranquins. Malgrat tot, van sortir molt satisfets després d’anotar-se un magnífic 4de9 sense folre -el primer descarregat des del 2019- a més de deixar en carregats el 2de8 i el 5de9f, en la que va suposar la millor actuació de la seva història.

A Santa Úrsula tornaven a completar el 4de9 desfolrat, sent la única colla en aconseguir-ho en tot aquest 2022, però deixaven el 2de8 en intent, i el 5de9f carregat. 

Minyons i Jove de Tarragona s’anoten el 2de9fm

Amb el 2de9fm, els Minyons de Terrassa revalidaven la gamma extra (ACN)

A un ritme molt més pausat i conservador, per les exigències del moment o la necessitat de renovar els seus troncs i poms de dalt, els Minyons de Terrassa i la Colla Jove Xiquets de Tarragona han revalidat els galons de gamma extra gràcies a un únic 2de9fm per banda.

Els de Terrassa l’aconseguien descarregar a la seva diada, en el darrer compromís de l’any, després d’un curs amb complicacions a les parts altes dels seus castells. El 2de9fm dels tarragonins, una de les grans colles amb més cares noves als seus troncs, va arribar al Concurs de Castells, deixant-lo en carregat en la cinquena ronda. Aquell dia, els liles van capgirar una situació complicada marcada per l’intent inicial del 9de8 i un intent desmuntat de 3de9f posterior. 

Les dues colles han mantingut una eficàcia altíssima amb els castells de 9 bàsics, amb el 100% de descarregats per part dels Minyons (l’única colla en anotar-se un castell de 9 el 2021), mentre que la Jove, exceptuant un intent desmuntat, ha completat la resta. 

El 2de9fm carregat per la Jove de Tarragona al Concurs de Castells (ACN)

Els grans castells de la temporada

CastellsCdVCJXVCVXVMdTCJXTTotal
pde9fmp1c----1c
3de9sf --1i--1i
4de10fm1i----1i
3de10fm1d-2c-1id----1d-2c-1id
2de8sf-2c-2i2d-2c--2d-4c
4de9sf1c2d1i--2d-1c-1i
4de9fp1i-1d-1i-1d-2i
5de9f3d3c---3d-3c
pde8fm4d-1i1c1d--5d-1c-1i
2de9fm3d-2c-1c-1i1d1c4d-4c

Dades: Pep Ribes

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.