Presentada la primera setmana castellera a Tarragona

Les colles oferiran visites guiades als assajos i s’organitzaran diverses actuacions, conferències, tallers i recorreguts turístics

Tarragona | ACN

   

[dropcap]L[/dropcap]a ciutat de Tarragona acollirà, del 24 al 30 de juny, la primera ‘Setmana Castellera‘, una nova activitat cultural que pretén descobrir el món casteller als tarragonins i als visitants. La iniciativa oferirà un ampli programa d’activitats amb exposicions, conferències, actuacions i la possibilitat de recórrer les principals places castelleres de la ciutat. També es podran fer visites guiades als assajos de la Colla de Castellers Xiquets de Tarragona i de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, una iniciativa que s’estendrà durant els mesos de juliol i agost. ‘Tarragona, ciutat de castells’ neix amb l’objectiu de posicionar la ciutat a nivell turístic i de donar més notorietat al fet casteller. 

La iniciativa, que va sorgir dels Xiquets i la Jove, comptarà finalment amb la participació de les quatre colles castelleres de la ciutat, ja que s’hi ha sumat també els Xiquets del Serrallo i la colla de Sant Pere i Sant Pau. El tret de sortida de la setmana castellera serà la tradicional diada de Sant Joan de la plaça de la Font, el 24 de juny a les set de la tarda, amb l’actuació de les quatre colles tarragonines.

El dimarts 25 de juny a les vuit del vespre, s’ha programat una actuació de la Colla Castellera del barri de Sant Pere i Sant Pau al Pla de la Seu. Davant de la Catedral està previst que aixequin dos castells i pilars. El dimecres 26 de juny, a la mateixa hora, els Xiquets de Tarragona i la Jove oferiran, de forma gratuïta, un taller de castells i creació de pilars a les escales de la Catedral.

El dijous 27 de juny, les seus dels liles i dels matalassers acolliran una escola de castells. L’activitat, “molt participativa i integradora”, segons ha destacat la regidora de Turisme, Patrícia Antón, involucrarà els participants en la construcció d’un castell. La proposta serà gratuïta per als menors de 12 anys i tindrà un cost de cinc euros per a la resta.

El gran acte central de la setmana castellera es viurà el dissabte 29 de juny a les set del vespre a la plaça del Rei, amb una nova diada que comptarà amb l’actuació dels Xiquets i la Jove. El diumenge 30 de juny, tindrà lloc al Serrallo la Diada de Sant Pere amb la participació de la colla amfitriona -que hi celebrarà el seu 25è aniversari-, la Colla Castellera Xiquets de Tarragona i els Castellers de Vilafranca.

En paral·lel, entre setmana, cada dia a les 11 del matí, es programarà una visita guiada que recorrerà les principals places castelleres de la ciutat, alhora que s’explicaran anècdotes i històries de castells. El guió de les visites l’han elaborat les mateixes colles, i es realitzaran amb el suport de guies turístics.

El programa inclou també dues exposicions. La primera, ‘Tarragona, una història de castells‘, un relat gràfic que s’instal·larà al pati Jaume I i, la segona, una mostra amb imatges i audiovisual elaborada pel fotògraf David Oliete sota el títol ‘El cel dels castells‘, que es podrà veure a l’Espai Turisme del carrer Major. Aquest mateix espai acollirà, el dijous 27 de juny, una conferència sobre castells i turisme a càrrec d‘Alfonso González, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Les colles obren els assajos als visitants

La setmana castellera oferirà també la possibilitat de participar als assajos dels Xiquets i de la Colla Jove. Precisament, coincidint amb l’estrena de la iniciativa, es posarà en marxa la comercialització del calendari d’assajos -amb visita guiada i sopar casteller opcional- amb les colles Xiquets de Tarragona i Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Els dies d’assajos seran tots els dimarts de juliol i agost, de dos quarts de nou a les deu de la nit. El preu serà de 9 euros per als majors de 12 anys. Les visites s’oferiran en català, castellà, anglès i francès. També s’afegirà una opció de ‘sopar casteller’ amb un preu de 25 euros -15 per als menors de 12 anys-.

Els castells, un atractiu turístic de primer ordre

La primera setmana castellera neix amb la voluntat d’aprofitar l’interès que generen les construccions humanes entre els aficionats i els visitants de la ciutat. “Volem que es visualitzi què són i d’on venen els castells”, ha resumit la regidora Patrícia Antón. Tot i que unir castells i turisme no és cap novetat, tal com ha recordat el president dels Xiquets de Tarragona, Enric Seritjol, cal destacar que les mateixes colles hagin apostat per elaborar aquest producte cultural i turístic.

“No volíem que aquest producte el poguessin oferir persones, touroperadors o agències que no coneguessin bé el món casteller i que tot se’n pogués anar de les mans”, ha reconegut Seritjol, el qual s’ha mostrat confiat que la iniciativa es consolidi i se li pugui donar continuïtat. A més, la setmana castellera es marca l’objectiu de fer “pedagogia” entre els aficionats i els visitants, i posar en valor les anècdotes i els origens de la història castellera de la ciutat, segons ha conclòs Albert Grau, president de la Colla Jove.

Representants de les 4 colles castelleres amb la regidora de Cultura, Patricia Antón

 

Segueix-nos a les xarxes socials:

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here