Josep Torreño

Amb l’assemblea ordinària d’aquest divendres els Castellers de Vilafranca tancaran una etapa de quatre anys, els que duren habitualment els seus mandats directius. No serà fins divendres vinent 5 de febrer quan amb tota seguretat s’aprovi l’única candidatura presentada per agafar el relleu per els propers anys. Mentrestant, la tècnica i junta sortint, amb Pere Almirall i Josep Cabré al capdavant, hauran deixat la colla tal com se la van trobar ara fa quatre anys; liderant el món casteller i superant/autosuperant registres. Seguint a dalt de tot.

Almirall va agafar el relleu a David Miret, un dels caps de colla més carismàtics que han tingut els vilafranquins i una figura que també va tenir una dosi mediàtica important. Suplir-lo no hauria estat tasca fàcil. El “Pere de Sant Quintí” té un caràcter diferent, més introvertit. El seu predecessor tenia l’avantatge d’haver ocupat el càrrec de cap de pinyes amb anterioritat, un càrrec que ajuda a dotar o t’obliga a tenir més facilitat per relacionar-se, per tractar amb tothom a l’hora de dirigir el gruix de la colla. El Pere en canvi ha anat baixant del tronc, des dels dosos de castells de 9 de finals dels 80 a parar al pis de quarts les primeres torres de 8 sense folre carregades del s.XX.

Però l’etapa Almirall també ha estat exitosa en totes les quatre temporades. Possiblement la del 2015 ha estat la més complicada de gestionar i un dels factors pot deure’s a l’efecte provocat pels mateixos èxits que la colla ha recollit durant les últimes campanyes. El nombre de camises ha davallat especialment durant algunes jornades o assajos del 2015 i algunes peces del tronc s’han hagut de renovar d’un any per l’altre, ja sigui per absències o per lesions. Tot plegat coincidint amb la culminació de la seva bèstia negra, el 3de10fm que per fi van descarregar per primer cop el 2013. Un castell que sota el seu mandat l’han completat en tres ocasions (però amb la sensació que podrien haver estat algunes vegades més).

Oblidar-se d’aquesta construcció de 10 i no intentar-la en tot el 2012, la primera temporada al timó de la colla, va donar resultat. Just en aquella temporada aprofiten per resoldre un altre “cromo” pendent, no menys important però potser no tan urgent: descarregar 4de9 sense folre, que junt amb el castell de 10 feia més de deu anys que ningú no havia aconseguit completar-los.
Sota el mandat d’Almirall s’han convertit en l’única formació que ha descarregat en dues ocasions la combinació de castell de 10 amb castells sense folre en una mateixa actuació (3de10fm i 4de9sf a Sant Fèlix de 2013, i 3de10fm i torre de 8 sense folre a Tots Sants 2015) o haver estat l’única fins al moment de completar els dos castells nets assolits en una mateixa actuació (tde8sf i 4de9sf, al Concurs de 2012). Això ha contribuït per registrar 6 de les 10 millors diades de  la Història sota l’etapa d’Almirall, a més d’apuntar-se la tercera torre de 9 amb folre i sense manilles carregada.

També s’ha fet amb els dos Concursos de Castells que ha disputat la colla i ha assolit grans xifres de castells de 9 i gamma extra. Tot plegat mantenint una formació amb un nivell i un ritme exigent i trepidant durant 20 anys que s’escapa més enllà de la lògica castellera. Resulta excepcional la temporada 2013, la temporada perfecta on van descarregar totes les construccions que van intentar a excepció de l’intent del 4de10fm.

Captura

Sota aquest mandat s’ha de destacar altres fets interessants, com l’únic 7de9 amb folre de la història dels castells i els primers 9de8 amb un sol enxaneta, i a nivell social la colla ha continuat amb la projecció internacional del fet casteller aixecant castells als Estats Units o a la Xina, entre d’altres.

Si bé la seva darrera temporada com a Cap va cloure amb la colla registrant la millor actuació, per Tots Sants (3de9fag, tde8sf, 3de10fm, pde8fm), la sensació apuntava a la dificultat per ser capaços d’aproximar-se, igualar o superar el Sant Fèlix de 2013 (4de9fag, 3de10fm, 4de9sf, pde8fm). Però ho han aconseguit en l’any que la distància amb els seus rivals s’ha escurçat més que mai i en un Sant Fèlix complicat, on van ser superats per l’actuació de la Colla Vella o l’èxit del 3de10fm descarregat pels Minyons, dues formacions que han brillat amb llum pròpia el 2015. Aquest fet pot semblar que la seva temporada fins a Tots Sants podria passar més desapercebuda que les anteriors, però la realitat de les estadístiques confirmen que és la collita on més castells de 9 o superiors han protagonitzat entre totes les colles, fins i tot més que en la gloriosa temporada que van signar els de Vilafranca el 2013.

Almirall viu els seus darrers dies com a cap de colla. Quan tornin a sonar les gralles que validin els castells dels verds ja no se sentirà el seu ‘cap viu!’ característic, però el missatge continuarà ben present a la gent de la colla si volen continuar al cim del món casteller.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.