Setmanari digital i casteller

Diumenge, 26 juny 2022

Neix una comissió feminista als Castellers de Vilafranca per detectar i prevenir conductes masclistes a la colla

|

- Publicitat -

Un grup de dones dels Castellers de Vilafranca ha impulsat una comissió que pretén fer visibles aquelles situacions masclistes que es produeixen durant la pràctica castellera o en l’espai social i festiu de la colla. L’objectiu és detectar i evitar que aquestes conductes es repeteixin i a la vegada conscienciar a la massa social.

La castellera Clara Sorribes és una de les cares visibles de la comissió. Com la majoria de les seves companyes del projecte ja porta uns quants anys a la colla i assegura que d’una manera o altra “totes ens hem trobat en situacions que ens han violentat. Per aquest motiu vam plantejar moure alguna cosa per intentar aturar això o almenys que la colla fos més conscient dels problemes que tenim”. La creació de la que han batejat com a Comissió Feminista va més enllà i també busca que les situacions d’aquest tipus no es visquin ni pels homes ni per les dones de la colla.

Publicitat

Una de les primeres accions que duran a terme serà una reunió que celebraran el proper dissabte oberta als homes i dones de la colla. Servirà per recollir propostes, compartir experiències d’actituds i situacions masclistes que s’hagin pogut viure i intentar entendre per què han succeït. A partir d’aquí s’el·laborarà un protocol que estableixi una línia d’actuació en cas que es continuin produïnt conductes masclistes. En un futur també celebraran xerrades i activitats que comptaran amb el suport d’especialistes en qüestions de gènere. Tot plegat “perquè la gent se n’adoni i intenti canviar l’actitud”, diu Sorribes, que destaca l’entrada de moltes noies joves a la colla “i no volem que es trobin en una situació d’aquestes”.

La junta i la tècnica dels vilafranquins recolza aquesta iniciativa i per demostrar-ho va paralitzar l’assaig d’ahir donant pas a un petit acte de presentació de la comissió. Aquest va incloure un exercici de sensibilització, basat en l’experiència que ja han dut a terme altres colles i que es tractava de fer visible que el problema de gènere existeix.

Clara Sorribes i Laia Colomé, de la Comissió Feminista durant la dinàmica de sensibilització

Sorribes afirma que la creació d’aquesta iniciativa “arriba tard als Castellers de Vilafranca i arriba tard a totes les colles en general, malgrat cada vegada s’intenti fer més en aquest sentit”.
Finalment creu que la Comissió Feminista pot ajudar a ampliar el paper de la dona als Verds ocupant càrrecs de responsabilitat; “la junta i la tècnica reflexen el que és la colla, som més homes que dones, però és cert que mai hem tingut una presidenta o una dona cap de colla i nosaltres podem ser una eina per traslladar aquesta qüestió”.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.