Dilluns, 21 Octubre 2019

Neix una comissió feminista als Castellers de Vilafranca per detectar i prevenir conductes masclistes a la colla

Un grup de dones dels Castellers de Vilafranca ha impulsat una comissió que pretén fer visibles aquelles situacions masclistes que es produeixen durant la pràctica castellera o en l’espai social i festiu de la colla. L’objectiu és detectar i evitar que aquestes conductes es repeteixin i a la vegada conscienciar a la massa social.

La castellera Clara Sorribes és una de les cares visibles de la comissió. Com la majoria de les seves companyes del projecte ja porta uns quants anys a la colla i assegura que d’una manera o altra “totes ens hem trobat en situacions que ens han violentat. Per aquest motiu vam plantejar moure alguna cosa per intentar aturar això o almenys que la colla fos més conscient dels problemes que tenim”. La creació de la que han batejat com a Comissió Feminista va més enllà i també busca que les situacions d’aquest tipus no es visquin ni pels homes ni per les dones de la colla.

   

Una de les primeres accions que duran a terme serà una reunió que celebraran el proper dissabte oberta als homes i dones de la colla. Servirà per recollir propostes, compartir experiències d’actituds i situacions masclistes que s’hagin pogut viure i intentar entendre per què han succeït. A partir d’aquí s’el·laborarà un protocol que estableixi una línia d’actuació en cas que es continuin produïnt conductes masclistes. En un futur també celebraran xerrades i activitats que comptaran amb el suport d’especialistes en qüestions de gènere. Tot plegat “perquè la gent se n’adoni i intenti canviar l’actitud”, diu Sorribes, que destaca l’entrada de moltes noies joves a la colla “i no volem que es trobin en una situació d’aquestes”.

La junta i la tècnica dels vilafranquins recolza aquesta iniciativa i per demostrar-ho va paralitzar l’assaig d’ahir donant pas a un petit acte de presentació de la comissió. Aquest va incloure un exercici de sensibilització, basat en l’experiència que ja han dut a terme altres colles i que es tractava de fer visible que el problema de gènere existeix.

Clara Sorribes i Laia Colomé, de la Comissió Feminista durant la dinàmica de sensibilització

Sorribes afirma que la creació d’aquesta iniciativa “arriba tard als Castellers de Vilafranca i arriba tard a totes les colles en general, malgrat cada vegada s’intenti fer més en aquest sentit”.
Finalment creu que la Comissió Feminista pot ajudar a ampliar el paper de la dona als Verds ocupant càrrecs de responsabilitat; “la junta i la tècnica reflexen el que és la colla, som més homes que dones, però és cert que mai hem tingut una presidenta o una dona cap de colla i nosaltres podem ser una eina per traslladar aquesta qüestió”.

   

Segueix-nos a les xarxes socials:

FER UN COMENTARI

Escriu el teu comentari
El teu nom

Opinió

Emoció, tàctica, tècnica

Article d'opinió de Jordi Andreu

Maltractem el 2

Article d'opinió de Jordi Andreu