Dimecres, 27 octubre 2021

Molt més que un pla pilot

La proposta de la Coordinadora de Colles Castelleres podria esdevenir en el primer estudi sobre la Covid-19 a nivell poblacional amb un grup de persones de diferents edats

|

- Publicitat -

L’anunci de la prova pilot per part de la Generalitat de Catalunya, per avaluar el grau de contagi d’un possible retorn a l’activitat castellera ha agafat per sorpresa a tothom, incloent a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), una de les parts implicades.
Aquesta entitat està impulsant des del passat desembre un estudi científic conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili i l’ISGlobal (Institut de Salut Global de Barcelona). Fins al moment s’han fet dues trobades amb el Departament de Cultura, que veu el plantejament de la iniciativa amb molt bons ulls i es mostrarien disposats a liderlar-lo. Ara bé, no podrà tirar endavant sense finançament, ni la col·laboració de les colles -i castellers voluntaris-, ni sense el consentiment del Procicat.

«No es ben bé un retorn al assajos, és fer activitat castellera per a participar en un estudi científic»

L’anunci ha generat molta expectativa. Les ganes de tornar als assajos i a les places hi són, però el retorn a l’activitat només serà possible quan es compleixin les màximes garanties sanitàries. Això serà, com a molt aviat, quan s’arribi a la famosa immunització de grup, que els més optimistes situen a finals d’estiu. Així i tot, per reactivar els assajos castellers i altres activitats socials requeriran permisos de les autoritats i la represa castellera es podria relentitzar. Però, ¿I si aquesta represa es pot avançar? Aquest és un dels objectius de la prova pilot. O estudi científic, com prefereix anomenar la Coordinadora «perquè el que proposem no és ben bé un retorn a l’assaig, és fer activitat castellera per a participar en un estudi científic», diu Sergi Font, president de l’entitat. Els resultats finals permetrien saber el grau d’incidència de contagis en les colles. Font ha valorat l’anunci de la Generalitat positivament «és una gran notícia perquè demostra que aposten per trobar maneres per tornar als assajos i reactivar la cultura popular».

Eixos principals de l’estudi

El director científic i mèdic de la CCCC, Daniel Castillo, reconeix que encara han de polir alguns detalls sobre el disseny definitiu de l’estudi, però a grans trets estaria basat en un programa de sis assajos que es realitzarien al llarg de sis setmanes, amb un temps limitat de 60 minuts cadascun. Cada assaig hauria de complir amb les característiques de seguretat ja definides i descrites en el protocol de tornada a l’activitat, com realitzar les proves dels castells sota una durada limitada, o l’adaptació, sempre que es pugui, de l’ús de la mascareta, el gel hidroalcohòlic i mantenir la distància social. Serà imprescindible que els castellers que hi vulguin participar, un grup fixe format sempre per les mateixes persones, se sotmetin a una prova de test d’antígens, amb resultat negatiu necessari per poder accedir a l’assaig casteller. Això sí, quedaran exempts de l’estudi totes les persones de risc i els majors de 65 anys.

Pel que fa als tests s’utilitzarien models diferents «perquè en funció del tipus alguns són més o menys assequibles econòmicament», i els que millors s’adaptin podrien servir per a un hipotètic retorn generalitzat als assajos (en el cas que s’hagin d’utilitzar els tests d’antígens durant la represa. Aquest serà un altre debat).

Per Castillo, l’objectiu científic principal d’aquest projecte és demostrar «que fent activitat castellera amb totes les mesures que es proposen, previ test de cribratge, no augmenti el risc de contagi comparant-lo amb la població general».

Quines colles hi participarien?

Per extreure les millors conclusions de l’estudi s’apunta a la xifra mínima de 450 castellers necessaris, però podria augmentar en funció de les possibilitats que ofereixi el finançament de l’estudi. Des de la CCCC asseguren que encara no hi ha res concretat ni decidit; ni el nombre de colles ni quines serien les que hi participarien. No es descarta que l’estudi se centri en les quatre colles locals de Tarragona o altres formacions dels voltants «per afavorir la proximitat amb els laboratoris, com hauria reclamat la URV». «Això no ho decidirem nosaltres. Logísticament, qui farà l’estudi serà ISGlobal i la URV, i la selecció de les colles anirà com més còmode els hi resulti a ells», assegura Daniel Castillo.

Tenint en compte la situació epidemiològica actual, el director científic i mèdic de la Coordinadora veuria amb bons ulls començar a rodar el projecte abans de finalitzar el mes d’abril.

Des de la CCCC expliquen l’alt interès de totes les parts perquè la idea tiri endavant (Departament de Cultura de la Generalitat, ISGlobal i URV). I és que més enllà dels castells, volen subratllar que aquest pot esdevenir «el primer estudi a nivell poblacional que es faci amb un grup de persones de diverses edats». Per tirar-lo endavant, la CCCC només posarà una condició; que es tracti d’un estudi «molt potent i molt ben fet per part de tothom, seguint sempre la base científica i el comitè d’ètica de la universitat».
El missatge clar de la Coordinadora és que no es vol posar en risc la salut dels castellers i castelleres, i que tot i que darrere de l’estudi hi ha una feina molt intensa i molt clara «sobretot necessitarem el permís del Procicat», conclou Castillo.

Una prova pilot amb 450 castellers avaluarà el grau de contagi d’”una possible temporada castellera”

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.