Llibres castellers per aquest Sant Jordi

Josep Torreño

0
873

Infantils, d’història i fins hi tot, de ficció, recomanacions amb accent casteller per aquest Sant Jordi

Pels més menuts, una col·lecció de Personatges Castellers
‘L’Esperidió’
Autors: Associació d’Amics de la Colla  Jove
Textos d’Anna Gispert i il·lustracions d’Edu Polo

Comencem aquesta petita selecció de recomenacions i novetats adreçant-nos als més petits. I és que la temàtica infantil compta amb una extensa gamma de publicacions castelleres, moltes d’elles aparegudes recentment, alguns exemples són El llibre més alt dels castells, de Raquel Sans i Paco Montoya o també el de la televisiva Elisabet Carnicé ‘La pinya castellera’.
En aquest sentit l’Associació d’Amics de la Jove de Tarragona també aposta per aquest públic i sota el títol ‘L’Esperidió’  enceta la col·lecció Personatges Castellers, que neix amb l’objectiu de donar a conèixer els personatges més rellevants de la història dels castells. A través d’un seguit de contes il·lustrats, d’un format atractiu i pedagògic, es pretén reconèixer la transcendència d’aquests il·lustres personatges i destacar els motius pels quals van esdevenir referents per a les seves colles i pel món casteller en general. El conte incorpora textos d’Anna Gispert i i les il·lustracions han anat a càrrec del dissenyador Eduard Polo.

Una novel·la negra ambientada al Concurs!
‘Emmanillats. Res no ha acabat.’
Autor: Jordi López Daltell

Un assessinat durant el Concurs de Castells de 2012. Sí, ho heu llegit bé!
Aquest Sant Jordi tindrà una novel·la negra que té com a rerefons els castells, un gènere no massa habitual en les estanteries castelleres on Jordi López Daltell narra la història de dues famílies enfrontades al llarg del segle XX a ‘Emmanillats. Res no ha acabat’. L’acció se situa en el primer diumenge d’octubre del 2012, coincidint amb el Concurs. Un policia serà l’encarregat d’investigar i descobrir la mort sense pistes i amb l’única ajuda de la seva parella. A més, l’investigació es porta a terme durant el dia del Concurs, en plena ebullició de colles castelleres a la TAP.
El llibre es presenta aquest dijous a Cal Figarot, seu dels Castellers de Vilafranca.

 

35 converses per celebrar 35 anys
’35 converses castelleres’

Autor: Xavi Llenas

El casteller i expresident dels Xicots de Vilafranca Xavier Llenas va presentar el passat dimarts ’35 converses castelleres’. Aquest llibre recull els 35 articles més llegits del blog ‘Un Xicot de Vilafranca’, del mateix Llenas, i a partir d’aqui 35 persones relacionades amb el fet casteller repliquen cada un d’aquests articles amb les seves opinions. Hi trobareu converses sobre el Concurs de castells, la Diada de Sant Fèlix, o la pluralitat castellera a Vilafranca signades per 35 persones, la majoria castellers de diverses colles, però també amb historiadors o periodistes especialitzats. L’edició del llibre s’ha editat, en part, gràcies a una campanya de mecenatge.

Una tesi doctoral
‘Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme’ 

Autor: Àlex Cervelló

Tot i que no una novetat d’aquest Sant Jordi, els llibres d’història castellera sempre són un clàssic i  hem escollit una de les últimes publicacions aparegudes. Es tracta de l’interessant investigació d’Àlex Cervell anomenada ‘Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme’. Al llibre s’analitza les vicissituds dels Xiquets de Valls durant el primer franquisme, del 1939 al 1960, una època on es van haver d’enfrontar a situacions noves i un entorn sociopolític que els jugava en contra. El franquisme va acabar amb la dualitat castellera que hi havia a Valls i els obligà a unir-se en una sola colla, que controlada des de l’autoritat municipal, els utilitzà a conveniència per tal de treure’n el màxim rendiment possible. Després, amb el retorn a la dualitat castellera, des de l’Ajuntament es creà el Patronat dels Xiquets de Valls, que segons l’estudi afavorí la Muixerra. Amb tot, la Vella tirà endavant i fou vista per molts vallencs com contrària al règim. Amb el temps, les dos colles van viure moments bons i de dolents, fins que les tensions internes i el suport rebut per les autoritats acabaren passant factura a la Muixerra, portant-la a la desintegració, el que suposà el retorn a una sola colla.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.