Setmanari digital i casteller

Divendres, 20 maig 2022

Conferències sobre literatura i castells per Santa Tecla a Tarragona

|

- Publicitat -

El Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, la Biblioteca Pública de Tarragona, els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona i Òmnium Cultural Tarragonès (amb la col·laboració de la Biennal de Castells del Concurs de Tarragona), organitzen un cicle de tres conferències sobre literatura i castells per a la tercera setmana de setembre, dins les festes de Santa Tecla.

Les conferències seran impartides per Josep Bargalló, Jordi Bertran i Xavier Brotons, i en l’última sessió, a més, sengles representants de les quatre colles de Tarragona llegiran en veu alta un fragment de temàtica castellera de la novel·la de Pin i Soler La família dels Garrigas.

Publicitat

 El calendari de les conferències i els llocs i els horaris en què es faran són els següents:

 – Dilluns 16 de setembre, 19.30 – 20.30 h, a la Biblioteca Pública de Tarragona (c. Fortuny, 30): “Literatura i castells: una visió general”, a càrrec de Josep Bargalló, crític literari i comissionat de la Biennal de Castells.

– Dimecres 18 de setembre, 19.30 – 20.30 h, al Departament de Cultura (c. Major, 14, Tarragona): “Els castells a La família dels Garrigas de Josep Pin i Soler: una foto de la Santa Tecla de fa 150 anys”, a càrrec de Jordi Bertran, filòleg i gestor cultural.

– Dijous 19 de setembre, 19.30 – 20.30 h, a l’Antiga Audiència (pl. Pallol, 3, Tarragona): “Lo tres de nou, de Raimon Casas Pedrerol: ¿una obra anticastellera?, a càrrec de Xavier Brotons, filòleg i periodista casteller.

Amb motiu d’aquest cicle, la Biblioteca Pública de Tarragona editarà una guia amb informació detallada de les obres tractades en les conferències, així com una llista exhaustiva d’obres literàries amb presència castellera i una selecció de materials de divulgació castellera.

Els castells han estat presents en diverses obres literàries, sobretot de casa nostra, però també d’autors forans. Escriptors catalans com Josep Pin i Soler, Narcís Oller, Raimon Casas Pedrerol, Francesc Pelagi Briz, Anselm Clavé, Àngel Guimerà, Joan Brossa, Salvador Espriu o Marià Manent –per citar-ne només uns quants— han tractat el fet casteller en les seves creacions, però també un autor nord-americà de best-sellers com Noah Gordon ha parlat de les nostres torres humanes en la seva novel·la El celler. Aquest cicle vol donar una visió general del tema i oferir dues mostres concretes de literatura i castells.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.