Dimarts, 11 maig 2021

Les mesures prèvies de la diada de Sant Fèlix

|

- Publicitat -

Totes aquestes mesures, consensuades pels Administradors, el Cap de Plaça i les quatre colles, estan enfocades per millorar la diada, fer-la més àgil i atractiva pel públic.

Pilar del Monument als Castellers

El dia 30 d’agost la convocatòria per a l’Anada a Ofici i el conjunt d’aquest primer tram d’actes és a les 9h a la plaça de la Vila. Les colles poden disposar dels seus espais a la plaça de la Vila des d’aquest moment. Les colles participen a les 9,15h del matí en l’Anada a Ofici que surt des de la plaça de la Vila, i que continua amb l’Entrada a Ofici amb un pilar davant la Basílica de Santa Maria. Tant en l’Anada com en l’Entrada, les colles van ordenades amb la canalla al davant, les gralles i timbals a continuació, i finalment el gruix de la colla, tots amb la indumentària corresponent.

En l’Anada a Ofici les colles van darrera dels Falcons, amb el següent ordre:
– Colla Joves Xiquets de Valls
– Minyons de Terrassa
– Colla Vella dels Xiquets de Valls
– Colla Xicots de Vilafranca
– Castellers de Vilafranca

Arribats a la Plaça de Jaume I, les colles se situen davant la façana del VINSEUM d’acord amb l’ordre d’entrada a plaça i d’acord amb les posicions establertes. Quan els administradors són a les escales de la Basílica, es dóna el senyal per començar l’Entrada a Ofici, amb un tret del Ball d’en Serrallonga. Balls, falcons i colles castelleres actuen conjuntament. Un cop efectuada l’Entrada i sense interval, les mateixes colles realitzen el pilar de commemoració de l’aniversari de la inauguració del Monument als Castellers.

Hora de sortida d’ofici

El pas dels balls per davant de l’Ajuntament a la plaça de la Vila s’inicia a les 11,15h.
El Drac arrenca des de la mateixa cantonada d’entrada a la plaça.
A aquesta mateixa hora (11,15h) queden convocades les colles castelleres a la plaça Jaume I. La colla Xicots de Vilafranca no participa en aquesta passada dels balls.

Per agilitzar-la, seguint el model implementat per a l’entrada dels pilars de les colles castelleres, la banda de música està preparada al carrer de la Cort en el tram fins al carrer d’en Coll. Entra a plaça des d’aquesta posició idavant l’Ajuntament interpreta l’Himne Nacional de Catalunya.
Els Falcons, preparats mentre actua la banda, entren des del carrer de Santa Maria. Realitzen un pilar de cinc caminant i el pilar de sis aixecat per sota.

La plaça Jaume I, zona per enfaixar-se

Aquest lloc de concentració és també l’espai amb amplitud suficient perquè els castellers s’enfaixin, evitant les incomoditats i inconvenients que generaria fer-ho davant de l’Ajuntament.

Ampliació del cordó de seguretat

El cordó de seguretat, integrat per Policia Local, Protecció Civil i per voluntaris col·laboradors dels Administradors, per facilitar l’entrada dels balls i de les colles participants a la diada mantenint una zona sense públic, consolida la distància entre la façana de l’Ajuntament i els espectadors, i alhora l’espai al carrer de la Cort en direcció a la font dels Alls fins al carrer d’en Coll, tal com es va establir l’any passat.
El públic que accedeix a la plaça de la Vila des de la font dels Alls ho fa per sota dels porxos. Els Minyons i la Joves ho fan pel centre del carrer.

La façana de l’Ajuntament reservada per als castellers

L’espai ubicat al peu de la façana de l’Ajuntament queda reservat per als castellers, especialment per facilitar el treball de les colles i de les assistències sanitàries.
Durant la diada aquest espai és responsabilitat de la policia local i de protecció civil que vetllen perquè només hi hagi castellers identificats amb camisa o samarreta de cada colla.

Entrada de les colles a plaça per dos accessos

Dues colles ho fan des de la plaça Jaume I, el carrer Sant Bernat, el carrer d’en Coll, per desembocar a la part baixa del carrer de la Cort: Minyons de Terrassa i Colla Joves. Les altres dues entren des de la plaça Jaume I pel
carrer de Santa Maria: Castellers de Vilafranca i Colla Vella. La segona colla de cada itinerari no deixa espai respecte a l’anterior, per compactar el bloc de castellers i evitar que s’introdueixin espectadors. Les colles entren amb el pilar de quatre caminant, la salutació tradicional a la plaça vilafranquina. Pot ser acompanyat pel toc d’Entrada a plaça o bé pel toc de pilar caminant o al balcó, a càrrec dels grups de grallers i timbalers, situats immediatament rere el pilar. Després de cada pilar, entra la canalla i tot seguit el conjunt de la colla.
Donat que el nombre d’efectius de les colles no necessàriament ha de ser igual, els pilars de les segones colles de cada accés no es fan simultàniament, sinó quan cada colla arribi a la plaça.

Cada colla compta amb un delegat de l’organització

Des de la concentració a la plaça Jaume I cada colla compta amb un delegat de l’organització, que l’acompanya fins a la plaça de la Vila i roman amb l’entitat fins a la roda de premsa final. Així mateix, cada colla designa una persona d’enllaç amb aquest delegat de l’organització i, un cop davant l’Ajuntament, amb el cap de plaça.

Unitats mòbils

Les unitats mòbils dels mitjans de comunicació s’ubiquen fora de la plaça de la Vila per garantir el màxim espai per als espectadors durant l’actuació així com per eliminar obstacles i facilitar-ne les vies d’ubicació.

Informació al programa de la Festa Major

El programa de la Festa Major inclou informació sobre les mesures organitzatives a plaça de la Diada de Sant Fèlix, així com del sistema vilafranquí de rondes en posicions alternes. També es difon pels mitjans de comunicació, pels canals on line i per les xarxes socials.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.