Setmanari digital i casteller

Divendres, 20 maig 2022

Les colles de Tarragona demanen a l'Ajuntament una revisió en profunditat de l'activitat castellera a la ciutat

|

- Publicitat -
Les quatre colles es reuneixen aquest dilluns amb el consistori arran del mal funcionament dels protocols sanitaris per Sant Magí

Anna Ferràs | Tarragona
Foto: Irene Montserrat

Publicitat

[dropcap]A[/dropcap] les cinc de la tarda d’aquest dilluns es reuniran les quatre colles castelleres de Tarragona amb representants del consistori per posar sobre la taula les mancances que ve acumulant aquesta activitat a la ciutat. Les colles faran autocrítica però sobretot es demanarà un canvi d’actitud a l’Ajuntament de Tarragona perquè l’activitat castellera es valori com una eina de promoció econòmica i cultural de la ciutat. La revisió dels protocols sanitaris, després del mal funcionament per Sant Magí, és el punt central d’aquesta reunió. Les colles també proposen reactivar el Consell Municipal de Castells i volen més inversió per generar activitat castellera més enllà de la Biennal i el Concurs de Castells.
Malgrat que la reunió d’aquest dilluns a la tarda ha estat convocada per revisar els protocols d’assistència sanitària durant les diades castelleres a la ciutat, les colles volen anar més enllà i aprofitar l’avinentesa per proposar a l’Ajuntament de Tarragona una revisió profunda. Les colles han apuntat que la gestió i l’organització de l’activitat castellera a Tarragona s’ha habituat i conformat amb un funcionament poc adaptat a la realitat actual de les colles. En la darrera dècada, el nombre de membres de les colles s’ha duplicat. En les diades més importants es pot arribar a reunir fins a 700 castellers.

Necessitem mecanismes nous, que l’Ajuntament entengui que els castells no són només una qüestió folklòrica sinó que serveixen de promoció de la ciutat“, ha apuntat el president de la Colla Xiquets de Tarragona, Enric Seritjol. “Tarragona està intentant ser capital dels castells amb la Biennal i el Concurs, però s’està deixant de banda una sèrie de matisos importants de caràcter intern en les colles i en la manera en com volem capitanejar-ho. No n’hi ha prou en sortir a les fotos“, ha afegit el president de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Albert Grau.

Consell Municipal de Castells més actiu

Seritjol i Grau han coincidit en demanar un Consell Municipal dels Castells més actiu, amb reunions periòdiques en què les colles tinguin més pes en la presa de decisions i on hi participin activament els representants polítics municipals. Fins ara el consell fa una reunió anual amb tècnics municipals. “Sembla que, perquè existeix, ja funciona i no és així“, ha insistit Grau. La poca utilitzat del Consell és un dels aspectes en què les colles també fan autocrítica. “La monotonia de les reunions ens ha portat a ser molt passius. És culpa nostra, de les colles, però volem canviar-ho. Hem de ser més proactius en les reunions, hem de trencar aquesta rutina, posar-nos les piles tots, pensar coses noves i tirar endavant“, ha apuntat Seritjol.

Més inversió

Una altra de les reclamacions serà la qüestió econòmica. Les aportacions de l’Ajuntament a les colles s’ha reduït en un 65% en els darrers anys, i els locals d’assaig acumulen moltes mancances i desperfectes, segons ha explicat el cap de la colla de la Jove. “Ens fan lluitar contra la resta de colles amb inferioritat de condicions i seguim donant resultats espectaculars. N’estem una mica cansats“, ha lamentat Grau. “Quan es fa un gran acte, fan un esforç pressupostari i aquí s’acaba. No és això“, ha dit.

Seritjol ha assegurat que es plantejarà al consistori la necessitat “d’invertir” en aquesta activitat per ser un revulsiu de l’activitat turística, cultural i econòmica de la ciutat. “El plantejament econòmic ha de ser vist per l’Ajuntament com una activitat de promoció. No és qüestió de donar una subvenció sinó fer una inversió per activitats culturals que, a la vegada, generen activitat econòmica“, ha apuntat el president dels Xiquets de Tarragona. Seritjol ha reconegut que, davant l’actual context econòmic, no es pot ser molt bel·ligerant amb la petició d’ajudes a l’Ajuntament però insisteix que calen “més recursos“. “Si canviem el concepte de com enfoquem els castells, el tema econòmic també se solucionarà“, ha dit.

Protocols sanitaris

Per als presidents de la Jove Xiquets de Tarragona i la Xiquets de Tarragona, una reforma en profunditat com la que volen plantejar aquest dilluns, evitaria fets com els de la Diada de Sant Magí, on els protocols sanitaris no van funcionar i van ser insuficients per atendre tots els ferits de la greu caiguda del 5 de 7 dels Xiquets del Serrallo. “L’organització dels mitjans sanitaris ha estat la gota que ha fet vessar el vas d’una sèrie de mancances que l’Ajuntament de Tarragona està tenint en vers la cultura popular“, ha criticat Grau.
Insisteixen en què va faltar una bona previsió, que la responsabilitat en l’organització d’aquests dispositius sanitaris recau en el consistori i que les coses no poden seguir fent-se com fins ara. “Pretenem posar-nos-hi i conscienciar-nos tots plegats de que els castells han evolucionat molt i que necessitem eines noves, conceptes nous i coordinar-nos bé per trobar solucions entre tots“, ha afegit Seritjol.

 

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.