Dimecres, 29 Gener 2020

La Vella aixeca el 3de9 folrat en una diada que s'acaba suspenent per manca d'ambulància

02.06.2014
Joan Sala | La Selva del Camp
L’aspecte de la plaça era molt bona a l’hora d’inici i les colles portaven un gran nombre d’efectius, signe de la importància que en els seus calendaris han atorgat a aquesta actuació

[dropcap]L[/dropcap]a diada de la Festa Major de Sant Andreu de La Selva del Camp havia vist, fins enguany, tres castells de 9, sempre el 3 de 9 amb folre, dos per part dels Castellers de Vilafranca i un de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, i les previsions eren que aquest 2014 es podia completar el quart.

   

Els Xiquets de Reus han començat la seva actuació descarregant un esvelt i tranquil 2 de 7. No oblidem que la setmana passada a la Diada del Pallol ja van completar el de 8 folrat. Una estructura sòlida, amb alguna peça nova però veterana i que transmet molta seguretat. A segona ronda, i per tercera setmana consecutiva, els reusencs han descarregat el 3 de 8, un castell que continua amb el rodatge pels canvis que s’han hagut de fer enguany i que té com a objectiu poder-lo posar dalt d’un folre. De moment va pel bon camí.

3d8

La segona colla en actuar han estat els Xiquets de Tarragona i ho han fet amb el 4 de 8. El carro gros s’ha tirat amunt a la primera tot i que prèviament s’ha hagut de rectificar alguna mida entre les rengles. Ha pujat a bon ritme  i s’ha descarregat sense problemes. El castell triat a segona ronda ha estat el 2 de 8 amb folre, ja descarregat enguany dues vegades. Una vegada compactada la pinya i el folre, amb el vist-i-plau de terços i quarts, el castell s’ha anat enlairant d’una manera tranquil·la fins a l’entrada de l’acotxador. En aquest moment, sense previ avís, ha hagut una forta fuetada que ha trencat el castell provocant la lesió d’una castellera i el trasllat posterior per part de l’ambulància que havia a plaça.
Aquest fet, després d’uns vint minuts d’espera ha obligat a suspendre l’actuació.

4de8 xiquets
4de8 dels Xiquets de Tarragona a la Selva (Foto Manel Rodríguez)

 

Possiblement la gran damnificada d’aquesta suspensió hagi estat la Colla Vella dels Xiquets de Valls que ha començat la seva actuació particular descarregant el 3 de 9 amb folre, el seu primer castell de 9 de l’any que tot i els nervis normals ha estat completat amb un tempo perfecte i una gran autoritat i confiança.

Les prèvies dels mitjans de comunicació apuntaven com a gran objectiu per a aquesta diada el 4 de 9 amb folre, però les bones sensacions als assaigs i les ganes i la bona mobilització de camises han afegit el 3 també al repertori. Destacar també que la Colla Vella ha recuperat algun casteller lesionat que fa que el seu potencial d’ara en endavant augmenti en gamma de castells.

A segona ronda, amb la pinya del 4 de 9 amb folre preparada, ha arribat la notícia de la suspensió de la diada amb la decepció lògica entre castellers i públic. Els castells també són això tot i que amb el nivell que s’està assolint segurament cal una reflexió sobre quantes ambulàncies són necessàries en una actuació d’aquestes característiques.

3de9f
Primer castell de 9 de la Colla Vella (Foto Sergi Caballé)

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

«Les colles han d’apostar més per la psicologia als castells»

0
Entrevista a la castellera i psicòloga Maria Alvarado