La primera tripleta màgica dels Xiquets de Reus i la gamma extra, protagonistes al Mercadal

0
641

Josep Torreño | Reus

Els Xiquets de Reus han pres part del protagonisme de la diada assolint la millor actuació dels seus 34 anys: S’han apuntat el primer 4de9 amb folre carregat de la seva història a més de la seva primera tripleta màgica. La jornada ha viscut un grapat de castells de gamma extra amb el segell de la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca, una actuació de nivell per part dels Minyons de Terrassa i una Jove de Tarragona que ha tornat a ensopegar.

L’actuació dels Xiquets de Reus a la diada del Mercadal és un bon símil del que ha representat la trajectòria d’aquesta veterana formació en les darreres temporades. Han arrancat assegurant el 5de8 en primera ronda, un dels més solvents de l’any, per a continuació apostar pel 3de9 amb folre. Era clau completar aquesta construcció si volien encarar el seu primer 4de9 amb folre, i així ha estat. L’execució, un pèl nerviosa,  i bellugadíssa, ha conservat les mides i la tensió suficient per descarregar el primer del curs. Amb els deures fets arribava l’hora de la veritat: ha costat trobar l’encaix perfecte entre folre i terços, però quan han sonat les gralles no ha dubtat ni un instant. El castell ha pujat prou segur i s’ha coronat amb relativa facilitat, ajudats per una plaça que ha esclatat amb l’aleta, però coincidint amb la sortida de la canalla ha començat a avisar pels pisos baixos i no han superat una batzegada que ha trencat l’estructura a nivell de quarts. Els reusencs han celebrat amb eufòria aquest nou èxit, dos anys després de recuperar la condició de colla de 9.

tripleta

Els Castellers de Vilafranca han començat forts amb el 3de9 amb folre i agulla, com ja van fer a Sant Fèlix. L’estructura del tres s’ha tancat a nivell de sisens i això ha obligat a defensar-lo fins a la sortida d’aquest pis, que no ha afectat gaire al pilar i quan l’han deixat lliure l’han completat sense ensurts. La torre de 8 sense folre havia de ser la segona construcció dels verds, però amb terços col·locats han desistit pels dubtes d’un dels components del pom de dalt i s’han decantat per un bon 3de9 amb folre. Tot i arrossegar un nombre de camises justes pels castells emmanillats, tancaven la seva actuació sumant la desena torre de 9 de la temporada i el novè pilar de 8 de l’any, un pèl treballats però eficaços i elevant el rècord en un sol curs amb aquestes dues estructures.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls també s’ha mostrat molt eficaç, segura i confiada amb els castells que ha protagonitzat al Mercadal. D’entrada amb un absolut domini del 3de9 amb folre, el catorzè de l’any, per donar pas al 2de9 amb folre i manilles. Els ha quedat entregirat però això no l’ha fet perillar i l’han completat amb solvència.
Els canvis obligats al 4de9 amb folre i pilar feien dubtar a la tècnica rosada, però finalment han apostat per ensenyar-lo en tercera ronda. Potser per l’encaix de folre i terços no l’han vist bé quan ja entraven els dosos i per això han decidit desmuntar-lo. La Vella sap que li ha trobat les mides i per això han apostat novament. Aquesta vegada l’estructura del quatre s’ha vist tremoladissa i amb molt de tacte s’ha anat bastint, un pèl lent, però segur.

reus1

Els Minyons de Terrassa no han gosat d’atrevir-se amb castells superiors ja que no han tingut el gruix de camises pròpies suficients per un 2de9fm o el 5de9f, fet que els honora. Per això han apostat per castells assequibles com els dos castells de 9 bàsics i el 9de8, a més del pilar de 7. Demostració impecable amb el 3de9f i el 9, sense secrets pels malves, però complicat ha estat defensar el 4de9 amb folre, tot i que no ha perillat. Els de Terrassa s’han acomiadat amb un pilar de 7 amb folre exquisit que presentava estrena de l’aixecadora.
A tall d’anèctoda un autocar dels Minyons ha arribat a plaça un pèl tard, ja que el canvi d’autocar que els havia de desplaçar a la capital del Baix Camp no tenia gasolina. Justament el mateix dia que han presentat el vídeo que versiona el curtmetratge de la CUP en les passades eleccions, on la furgoneta malva també es queda sense fuel.

3de9f
A l’esquerra, 3de9f dels Minyons, i a la dreta el de la Colla Jove (Fotos @castellistica)

La Jove de Tarragona havia de trobar a Reus calma i tranquil·litat i anaven pel bon camí. El 3de9 amb folre i 4de8 amb l’agulla inicials, tot i que es mostraven treballats i un pèl nerviosos, semblava que tancarien l’actuació assolint els seus objectius. Però han topat amb el 5de8, que s’ha trencat just moments abans de la segona aleta i han optat pel 4de8 en repetició. Val a dir que des de la temporada de 2007 que a la Jove no els havia quedat en intent el 5de8.

Fotografies: @Castellistica

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.