Setmanari digtal

Divendres, 12 de agost del 2022

La “no” Diada de Sant Fèlix 2020

|

- Publicitat -

Sí, se’m farà estrany. Molt estrany no veure castells aquest 30 d’agost a la plaça més castellera. Un fet que des que vaig néixer no he viscut en cap ocasió. Ni la pluja ha pogut amb la Diada per excel·lència.

Ens hauríem de remuntar al final de la Guerra Civil per trobar el darrer cop que no hi va haver castells. Els maleïts anys 1936, 1937 i 1938 la vila es va quedar sense castells. Al segle XX tenim una altra data sense castells “oficials”, l’any 1921, per culpa de la Guerra d’Àfrica, la del Rif, es van suspendre els actes de la Festa Major a excepció dels actes religiosos. Però a plaça, els afeccionats castellers penedesencs, els que a casa ajudaven a aixecar castells a les colles vallenques, aquell 30 d’agost van enlairar pilars de 4 espontanis. Vilafranca no es volia quedar sense castells.

Publicitat

Perquè Sant Fèlix no és una diada qualsevol, qui ningú no ho dubti. És la Diada amb més història i rellevància de la temporada castellera. És singular en la seva organització -i mira que ho patim-, i en la manera de viure-la. És la diada on ja de bon matí te olor i color casteller. L’única (amb colles arribades de fora) que manté el seu dia inflexible, i que any rere any tot bon casteller o afeccionat no es perd.

Els darrers anys les colles ens havien regalat diades prèvies de somni, que feien encara més apassionants els reptes de les formacions i de la mateixa plaça. Una diada gran, molt gran, gràcies a la gent de Valls, Vilafranca, El Vendrell, Terrassa i Tarragona, que sempre han anat a màxims.

La Diada de Sant Fèlix és mítica. Una diada on hem vist els millors castells, les millors colles i grans duels al sol d’una plaça de la Vila entesa i d’entesos. “La Diada Nacional a l’àgora més castellera” (Fonxo Blanc, dixit). A més, enguany el calendari ens l’havia servit en diumenge, un fet que les colles foranes no menystenen, que els permet tenir un plus.  Ara caldrà esperar el 2026 per coincidir un Sant Fèlix en diumenge.

Enguany era un Sant Fèlix especial, ja que tocava rememorar el 25è aniversari del primer castell de gamma extra descarregat a Vilafranca en l’època moderna dels castells. Sí, aquella desitjada torre de 9 amb folre i manilles que els Castellers de Vilafranca van descarregar el 30 d’agost del 1995, aquella torre ideada i intentada des del 1989 i que els Verds finalment van vèncer. Un primer gamma extra que va encetar l’idil·li de la plaça. No en va, és la diada on s’han vist més castells de 9 i de gammes extres.

Fins i tot no podrem rememorar que l’endemà, diada de Sant Ramon, els Verds van carregar el primer pilar de 8 amb folre i manilles del segle XX, que no es veia des del 1880. Una “melillada” excelsa, on els verds per Sant Fèlix van deixar en carregat el de 7 amb folre, i d’on ja es venia d’aquella diada inventada el juliol per provar expressament el pilar més gran. Uns Castellers de Vilafranca, per cert, que just enguany farien 55 anys de la seva primera i ininterrompuda presència a la Diada de Sant Fèlix.

Enguany, també toca fer memòria dels 25 anys de la darrera remodelació de la Plaça de la Vila, i que permetia veure els castells amb la màxima esplendor gràcies a la unificació de la plaça de la Vila amb la plaça de Sant Joan.

Passió castellera al màxim per cadascú de nosaltres, en una plaça que rememora èpoques de gran lluïment i competència. Història pura.
Enguany farà 85 anys que els Nens del Vendrell carregaven el seu primer 4de8 (primer d’una colla penedesenca). Ho va fer a Vilafranca, al Sant Fèlix del 1935. Una data per a la història, ja que és la primera vegada al segle XX que es veuen dos 4de8 junts (el carregat dels Nens i el que descarrega la Colla Nova Xiquets de Valls) i tres colles que l’intenten en una mateixa plaça, sumant el que no va assolir la Colla Vella. Un Sant Fèlix de concurs que va endur-se la Colla Nova.

Parlant dels Nens del Vendrell, també cal recordar que enguany farà 50 anys del primer pilar de 7 amb folre carregat a Vilafranca al segle XX, d’una de les colles “top” del moment i que tant em va fer gaudir a la plaça. Es va endur el Concurs Anxaneta de Plata del 1970, el tercer dels quatre que es van celebrar.

La curiositat també ens diu que enguany faria 50 anys que, per primera vegada, hi va haver una actuació a Vilafranca amb 5 colles a plaça. El 30 d’agost de 1970 van actuar les 4 colles del concurs: Nens del Vendrell, Castellers de Vilafranca, Colla Nova de Sant Magí de Tarragona i Minyons de l’Arboç, sumant els Castellers de Barcelona, en el seu debut a Vilafranca, que van actuar fora de concurs.

Potser se’ns fa estrany pensar que només fa 45 anys de la primera tripleta de 8 a Vilafranca al segle XX, que va anar a càrrec dels Nens del Vendrell. Torre de 8 amb folre carregada, 3de8 i 4de8. Sis anys més tard, el 30 d’agost de 1981, la Colla Vella dels Xiquets de Valls els aconsegueix descarregar junts per primera vegada a la Diada del patró vilafranquí.

I és que enguany, a més no podrem celebrar com cal altres fites en dates rodones, d’aquelles que a mi m’agrada recordar, com aquestes:

No podrem celebrar (com cal) que just farà 35 anys del primer 5de8 descarregat dels Castellers de Vilafranca, el 30 d’agost de 1985.

No podrem celebrar (com cal) una fita històrica que no ens pot passar desapercebuda i que va passar tot just fa 20 anys. I és que per primera vegada en la història, podíem veure descarregar castells de gamma extra per part de les quatre colles participants. En aquells moments una fita que va ser valorada i recordada com la millor actuació de tots els temps. Vilafranca veuria descarregar el seu primer 4 de 9 sense folre, que a més era el primer de la Colla Joves Xiquets de Valls. També la Plaça de la Vila va poder veure descarregar el seu primer 3 de 8 aixecat per sota, de l’època moderna, a càrrec de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, castell que els vallencs havien aixecat per darrer cop a la vila el 1880. I a més també, per primer cop a la història 4 colles intentaven en una mateixa diada el 5de9 amb folre.

Els Castellers de Vilafranca assolien 4 gammes extra en una actuació (3D+1C) per segona vegada (la primera ho havia fet al Concurs de 1998) i la Colla Vella Xiquets de Valls ho faria per primera vegada.

Castellers de Vilafranca 4de9fa, 5de9f, Pde8fm + Tde9fm (C) i (In)Tde8
Colla Vella dels Xiquets de Valls 5de9f, 2de9fm, 3de8ps + Pde8fm(C)
Colla Joves Xiquets de Valls 4de9sf + (In)5d9f
Minyons de Terrassa 2de9fm + (In)5d9f

D’aquella Festa Major del 2000 també cal recordar que els Castellers de Vilafranca van fer almenys un castell de gamma extra en les 3 diades de la Festa. A banda de Sant Fèlix, van descarregar la Torre de 9 emmanillada a la Vigília i el pilar de 8 per Sant Ramon. Un fet únic fins al moment.

No podrem celebrar (com cal) que el 30 d’agost de 2005, ara fa 15 anys, vàrem veure entusiasmats el castell més gran carregat mai a la plaça de la Vila, la Torre de 9 sense manilles, que els Castellers de Vilafranca coronaven per primer cop a la història, fent realitat allò que l’1 de novembre de l’any anterior els va deixar amb la mel als llavis.

I no podrem celebrar tampoc (com cal) que el 30 d’agost de 2015, fa 5 anys, podíem veure el primer castell de deu pisos descarregat per una colla forana. El 3 de 10 amb folre i manilles que a la plaça de la Vila van regalar-nos els Minyons de Terrassa (l’any següent ho faria la Colla Vella dels Xiquets de Valls). Una Colla que aquell any completava el seu primer 4de9 sense folre a Sant Fèlix.

Definitivament, no em resigno a no ser a la plaça de la Vila el 30 d’agost com he fet els 53 anys anteriors de la meva vida, amb el pare i el germà, o sense ells. Tocarà esmorzar a la Palma amb amics amants de la cultura i la festa, per a després, només sigui per nostàlgia, ser on toca cada 30 d’agost: a la plaça més castellera.

Publicitat

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.