La millor actuació de la història?

"Per mi, com a periodista casteller, l’actuació de la Vella de diumenge no va ser la millor de la història, perquè tal com entenem avui en dia les diades, li va faltar un quart castell a l’alçada dels tres anteriors."

33
2944

almirall

Josep Almirall
Periodista casteller del 3 Rondes (Catalunya Informació)

A la retransmissió de la Diada de Santa Úrsula que vam fer diumenge el 3Rondes, ens va sortir de l’ànima exclamar que, després de descarregar el 4 de 9 net, la Colla Vella havia completat la millor actuació de tots els temps. No hi vam estalviar l’afegitó “amb els punts del Concurs a la mà i comptant només els tres castells”, és a dir, sense l’espadat de la ronda de pilars.

Amb els tres castells de diumenge, la Vella suma 7.315 punts, per sobre dels 7.080 dels Castellers de Vilafranca aquest any a la TAP i, també, dels 6.700 de la Diada de Tots Sants 2015 dels Verds i dels 6.680 dels Minyons de Terrassa a la seva Diada 2015, si en aquestes dues actuacions hi descomptem el Pilar de 8 del final. La proesa de la Vella va desfermar una onada de felicitacions i complicitats a la xarxa, moltes de les quals també li reconeixien el mèrit d’haver fet la millor actuació de tots els temps. Coincidien amb aquesta valoració centenars de particulars usuaris de Twitter, i també colles com els Castellers de Barcelona, els de Gràcia, els de Sant Cugat o la Colla Jove Xiquets de Tarragona. També és cert que moltes altres colles i particulars van felicitar la Vella efusivament, però sense valorar si l’actuació que va fer era o no la millor de la història.

La proesa de la Vella va desfermar una onada de felicitacions i complicitats a la xarxa, moltes de les quals també li reconeixien el mèrit d’haver fet la millor actuació de tots els temps.

Això, crec, demostraria que no hi ha una manera absolutament asèptica ni tampoc universal de com s’ha de valorar una diada, si comptant-hi el pilar del final, o no. Un cop més, també en aquesta qüestió, el món casteller es mostra disgregat, cofoi amb l’anarquia i sense haver estat capaç de consensuar quin criteri cal aplicar. Però, potser no ho ha fet perquè no es considera una prioritat, i encara menys una necessitat. Segurament ho és més per a la premsa castellera que no pas pels mateixos castellers i la majoria de colles, tot i que, al final, el cert és que tant els uns com els altres tendim a qualificar les diades en funció del resultat total vist a plaça.

Un cop més, també en aquesta qüestió, el món casteller es mostra disgregat, cofoi amb l’anarquia i sense haver estat capaç de consensuar quin criteri cal aplicar.

Personalment, crec que a l’hora de valorar les diades, tal com estan dissenyades avui en dia en tres rondes de castells i una de pilars al final –que també són castells-, cal valorar tots els arguments que una colla ha estat capaç de dur a plaça, inclòs el pilar de mèrit. Imaginem-nos que quan l’any 1995 es va carregar el primer Pilar de 8 del S.XX, les cròniques periodístiques, els aficionats, castellers i colles, només haguessim valorat els tres castells de les rondes anteriors i que la fita aconseguida quedés en un segon terme. Inimaginable. I no és que avui en dia els pilars de mèrit –de 6, de 7 o de 8-, els veiem fer cada setmana i per la gran majoria de colles. Continuen tenint un valor grandiós, especialment el de 8. Per tant, per què hem de marginar el pilar del final i comparar les diades convencionals amb el format del Concurs? És absurd.

Així doncs, amb el format actual de les diades, i amb la puntuació actual del Concurs, la Colla Vella no va assolir diumenge la millor diada de la història. Això és treure-li cap mèrit a la Vella? No; només és treure-li l’etiqueta de “millor actuació”. Entenc també –perquè a mi m’ha passat-, que en les diades ens deixem estar de punts i formats, i valorem les actuacions en funció de les nostres emocions, que són el resultat dels gustos personals i de les filies i fòbies de cadascú… I, llavors sí; podrem exclamar el que ens surti de dins sense massa necessitat de calculadora ni de tenir en compte tots els castells. Per això, molts vam sentir que diumenge havíem vist l’actuació més grandiosa, com tres setmanes abans ho havíem sentit al Concurs amb l’actuació dels Verds i com, encara no fa un any, ho vam sentir amb la dels Minyons de Terrassa a la seva diada. I, per mi, cadascuna d’aquestes actuacions –i alguna més, com quan es va descarregar el primer Quatre de nou net o la primera Torre de 8 neta-, en el seu context, continuen sent les millors actuacions de la història.

per què hem de marginar el pilar del final i comparar les diades convencionals amb el format del Concurs? És absurd.

També pot ser absurd –tot i que pels periodistes és l’eina que ens ajuda més a ser objectius-, aferrar-se als punts del Concurs quan valorem una actuació. La taula de puntuacions és una eina elaborada expressament pel desenvolupament del Concurs de Castells de Tarragona i que, més enllà de la TAP, té el valor que cadascú li vulgui donar. A més, la valoració dels castells ha anat variant, de vegades responent a la realitat, però d’altres, descaradament, als interessos de les colles amb més pes a l’Assessora del Concurs. Vull dir que, per mi, com a periodista casteller, l’actuació de la Vella de diumenge no va ser la millor de la història, perquè tal com entenem avui en dia les diades, li va faltar un quart castell a l’alçada dels tres anteriors. Però si deixo estar la meva feina i em deixo portar només per les emocions que em van provocar aquells 3 castells descarregats, la recordaré al racó de la memòria de les millors actuacions de la història. El món està ple de contradiccions, i el món casteller també.

33 COMENTARIS

 1. Com us agrada marejar la perdiu i buscar tres peus al gat els qui sou realment els autèntics professionals dels castells. Quines ganes de posar brosses al beure sense solta ni volta! S’entén però, heu de justificar els diners que cobreu gràcies a ells. No passa res, ningú aconseguirà treure’ns als de la Vella l’enorme satisfacció i felicitat què aquests dies tenim i que gaudim amb tot orgull.

 2. objectivament analizant el que dieu, pensar que una colla que ha DESCARREGAT, en una mateixa actuació, tres dels cinc castells més dificils del món casteller (3/10 4/10 2/8 4/9 2/9sm), no ha estat la millor actuació de l’história…em sembla dificil d’entendre.

 3. Dons aixo per San Félix Ja savem k son 4 rondas..la Colla k no tingui pilar no cal k i vaixi no podrán guanya a 4 rondas si no tenen pilar perque es veu k hará i an 4 rondas..pero la cuarta es obligada de pilar no senyor….dons no si son 4 rondas a la cuarta Fas el k vols no obliga a ningu a fe un pilar amb 4 rondas…..con sagrada busca on no ni na…anda Ja ….Jo de petit Ja i naba i aixo de la cuarta ronda ..no se de on surt …i repeteixo si son 4 farem 4 pero el Castell k vulguin ..fe…pilar acomianament tota la vida agrado mes o menys…i visca la Vella i tot el Mon casteller

 4. Dons aixo per San Félix Ja savem k son 4 rondas..la Colla k no tingui pilar no cal k i vaixi no podrán guanya a 4 rondas si no tenen pilar perque es veu k hará i an 4 rondas..pero la cuarta es obligada de pilar no senyor….dons no si son 4 rondas a la cuarta Fas el k vols no obliga a ningu a fe un pilar amb 4 rondas…..con sagrada busca on no ni na…anda Ja ….Jo de petit Ja i naba i aixo de la cuarta ronda ..no se de on surt …i repeteixo si son 4 farem 4 pero el Castell k vulguin ..fe…pilar acomianament tota la vida agrado mes o menys…i visca la Vella i tot el Mon casteller

 5. I no se ven be con va se pero igual la Vella no va vole fe el pilar ..per aixo mateix per deixa molt cla k las Diadas son de 3 rondas…i per finalitza cadascu fa el seu millor pilar….i no i a mes a rasca…i no es es aixi…dons passem a 4 rondas..i visca la Vella i tot el Mon casteller

 6. I si es así perq Vilafranca ba passa ronda i no ba fe el pilar de 8 al concurs per millora la Seva millor actuacio de la seva historia?

 7. Ja que converteixes els castells en punts amb el criteri exposat de 3 castells i pilar s´arriba a la conclusió que l´actuació de la Colla Vella per Firagost 2016 (3d10fm, 4d9af, 5d9f, Pd8fm per un total de 7595) es superior a la de Sta. Ursula (4/10fm, 3d10fm, 4d9, Pd5 per un total de 7470). Algú canviaria una actuació per l´altre?
  El que fa excepcional l´actuació de Santa Úrsula es haver ajuntat en una mateixa actuació per primera vegada dos castells de deu i un sense folre, tots descarregats. Per tu el que dona mèrit a l´actuació és acabar o no amb un pilar de vuit, que tots sabem que és molt difícil però que a final d´any se n´hauran fet una vintena. Jo valoro en canvi més una cosa única i assolida per primera vegada. I és evident que si s´hagués fet el pilar l´actuació encara hauria estat millor, però no fer-lo per mi no penalitza com per creure que altres actuacions amb castells menors son millors pel sol fet de sumar-hi el pilar de vuit. Soc més de sensacions i menys de punts.

 8. Estic totalment dacord amb en Xavier Cabré, i més diré, si sempre han sigut tres rondes i pilar, així te que continuar. El fet del pilar , ho podríem mirar com.Una delicatesen de cada colla, ( engrandeix el currículum ), però es la ronda emocional i.per ordre de alçades, ( de més a menys ).
  No qualificar la diada de Santa Ursula com la millor de la història, es voler buscar on no n’ hi ha, es buscar una polèmica, un debat, confrontació?, no ho sé. Les opinions són lliures, faltaria més , però buscar el que?, no te sentit. Visca la Colla Vella.

 9. Amb tot el respecte Josep,

  Alguna idea més per intentar rebaixar la enorme fita que la Colla Vella va aconseguir per Santa Ursula a la Plaça del Blat de Valls?
  La teva argumentació la trobo simplista.

  El cert es que varem fer el que, de moment, encara no ha fet ningu mai en la historia dels Castells: descarregar en una mateixa actuació 2 castells de 10 i un de 9 sense folre. Aquesta es la realitat.

  Respectant les opinions, aquesta realitat del mai vist, és la que ens omple de satisfacció infinita als castellers de la Colla Vella, i encara més per haver-ho fet a la Plaça del Blat i per Sta.Ursula.

 10. M’ha agradat molt el comentari del Xavier preguntant si l’any vinent canviareu el nom del programa Tres Rondes pel de Quadre Rondes. Quin acudit més bó! Els que us dediqueu a la tasca de periodistes sou els mestres en aixó de posar titulars, d’acceptar el canvi dels noms de posicions -segons l’indret d’on és la colla- i, en algun cas, fins i tot de fer valoracions -amb punts…i “comes” a les mans-. Tracteu totes les colles en peu d’igualtat; i jo estic d’acord, si ens referim a questions de respecte per les mateixes. Però el llenguatge, les definicions i les concepcions haurien de predominar els de la tradició. I la tradició del fet casteller és genuinament vallenca, “you know”? Una actuació castellera, de sempre, com recorda Pere Joan, consta de tres rondes -de castells- i pilar. Estic d’acord en que una gran actuació castellera es clogui amb un gran pilar, però la valoració de l’actuació propiament dita sempre s’ha fet dels tres castells (i si es fa un bon pilar, esclar que s’ha de destacar!). Les contradiccions i les paradoxes es produeixen quan començem a barrejar conceptes i circumstàncies. Les puntuacions del Concurs les utilitzeu quan us convé, i són unes regles de joc només pel Concurs. La resta d’actuacions (no m’agrada el nom de “diada”, que per a mi té altres connotacions) s’han de valorar eminentment pels tres castells de consuetud. No diguem quan s’entra a considerar quin castell és més difícil. Per què es fan més tresos de nou de quatres? Per què es fan tan pocs tresos de vuit aixecats per baix? Per què últimament hi ha més tendència a fer tresos de nou amb folre i pilar al mig que quatres? Les respostes poden ser variades, però n’hi ha una que serveix per a totes les construccions: segons les possibilitats o capacitats que té una colla o una altre en un moment donat. I quan manquen determinades possibilitats, s'”inventa” un castell nou (no cal entrar en detalls que tots coneixem). Per tant, aixó de posar aigua al vi ja fa temps que dura, i els que hem “cedit” o que ens han abocat a cedir, reclamem una mica més de respecte i consideració per part dels qui haurieu de vetllar en primera instància per l’essència d’aquesta tradició. Els castells són una tradició catalana -amb uns orígens molt clars, definits i indiscutibles- però no una tradició “de Catalunya” (alerta amb el matís). I els Xiquets de Valls, orgullosos de mantenir aquesta tradició més que bicentenària, amb ancestres encara més allunyats, estem encantats i feliços que altres pobles, ciutats i territoris del nostre país i de més enllà, alguns d’aquests amb una afició que ens acompanya quasi des dels inicis, l’assimilin i la practiquin, i en determinats casos esdevinguin deixebles avantatjats. Però crec que ja hem aguatat prous alliçonaments i exessives displicències. No cal fer més equilibris conceptuals ni buscar tres peus al gat, que de mestres tites el món, i també l’univers casteller, en va ple. Si l’actuació de la Colla Vella de diumenge passat no és la millor de la història fins el moment, no hi ha ningú que tingui autoritat per a proclamar-ne cap altre. Ai, quina gràcia m’ha fet allò de canviar el títol del Tres Rondes pel de Quatre!

 11. Ja fa molt temps que es vol demostrar que hi ha alguna colla millor que els verds, a la diada de Sant Fèlix d’aquest any el que es comentaba es si la Vella havía fet millor actuació que els Verds i no quants punts valen els castells que van fer, per altra banda els mitjans busquen el mateix, tan a Tv3 com a tv Tarragona semblava que s’aguessin tornat de la vella de cop i volta, es provable que la Vella hagi sigut millor que els verds aquesta temporada…encara que els verds han guanyat el concurs, a Vilafranca s’ha tingut sempre un respecte etern per la Vella, no pels castells que feia sino per com els feia, però segons el meu criteri això es va trencar al concurs, la Vella va fer catells només per guanyar, per passar per dabant dels verds en la diada mes competitiba que hi ha que es el concurs de Tarragona i va deixar de fer castells per demostrar com es fan els castells com sempre havía fet i com va fer també a la plaça del blat, però ara que la Vella es “lo mas” sembla que ningú veu el que està passant al voltant, Tarragona, Barcelona y Hanghzou seran els pròxims rivals a vencer si es que això tal y com molts creuen és simplement una competició. La millor actuació de la historía no es pot contar per punts s’ha de viure i sentir per poguer-la “jutjar” i les discrpàncies en la decisió son naturals i són realment l’esperit competitiu que han fet creixer els castells i no els punts que sumin els castells que has fet, es simplement la meva humil opinió 🙂

 12. Crec que no només s’han de contar els punts per ser “objectiu”. També s’ha de valorar que és la primera vegada en tota la història castellera que una colla assoleix dos castells de 10 i un de 9 net. Aquí és on rau la fita històrica, i també és objectivitat, sense deixar-se portar per les emocions. Si s’hagués fet el pd8fm seria més sorprenent i més històrica, i tant. Però això no treu que sigui, de moment, la millor diada de la història; ja sigui per punts, com vostè defensa, o per haver aconseguit una cosa que mai ningú havia fet.

 13. senyor Almirall plegui del programa tres rondes,el nom no s’escau amb la seva tesi és un nom falç, s’està enganyan a vostè mateix,ha de fer un nou programa que és digui les 4 rondes o les tres rondes més el pilar,desmereixa una actuació brutal com la que ha fet la colla vella amb la tesi del pilar ho trobo ridícul,com és que no va fer aquest article després del concurs de castells on la seva colla els castellers de Vilafranca van signar la millor actuació del seu historial 4d10fm,3d10fm,t8sfcarregada contan les tres rondes de castells????(nom del seu programa)

 14. Els castellers de Vilafranca tenen la millor actuació de la història amb 4 “rondes” i la colla Vella te la millor actuació de la història amb tres rondes. I no cal donar-li més tombs. Encara que no m’agradi em quedo amb la de Santa Úrsula. Enhorabona.

 15. Crec que l’article està incomplert, dons si l’autor considera que l’actuació de la Colla Vella no es la “millor de la història” deu ser perquè en te una al cap que considera “la millor” i no ens la diu. Intentem esbrinar-la:
  Es de suposar que la “millor actuació de la història” com a mínim hauria de ser reconeguda com a la seva millor actuació de la colla que l’hagi fet.
  Començarem pels Castellers de Vilafranca, la seva millor actuació, segons ells mateixos, va ser la del passat concurs (tres rondes) i tots sabem el resultat, el castell net no es va descarregar (independentment dels punts), per tant, sembla raonable que l’actuació de Santa Úrsula de la Colla Vella es millor, fet que ens porta a dir que els Casteller de Vilafranca no poden tenir l’actuació “millor de la història” si ells mateixos no la reconeixerien com a tal…
  Continuem pels Minyons, la seva millor actuació, es de suposar que seria la de la seva diada de l’any passat, on el tercer castell (3d9fa) no es va descarregar i si es va completar el p8fm o, amb la lògica expressada algun cop, l’altra opció que potser escollirien com a millor actuació seva seria la de “tot descarregat”, i aleshores ens porta a la de Sant Narcís de l’any passat (3d10fm, 5d9f, td9fm i p8fm), en qualsevol cas podem tenir en compte ambdues…
  El tercer candidat seria la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona amb la seva actuació d’enguany de la diada de Santa Teresa al Vendrell (3d10fm, 5d9f, 9d8 i pd8fm).
  La resta de colles sembla raonable pensar que les seves millors actuacions no superarien cap de les tres indicades anteriorment.
  Per tant, la solució sembla clara responent a aquestes dues preguntes:
  1. Quina actuació consideren el Minyons com a la seva “millor de la història” i si creuen que aquesta actuació supera a la realitzada per la Colla Vella per Santa Úrsula?
  2. La Colla Jove dels Xiquets de Tarragona consideren que la seva actuació per Santa Teresa d’enguany es millor o supera a la realitzada per la Colla Vella per Santa Úrsula?
  Amb la resposta d’aquestes dues preguntes es pot arribar a una conclusió clara, que cada lector, si vol, se les respongui.
  Per tornar a l’inici, estaria be saber quina es, a criteri de l’autor de l’article, la “millor actuació de la història”, potser ens sorprèn i es alguna de les que no surt aquí i que jo no arribo a imaginar.
  Personalment, un cop feta la reflexió anterior, em queda molt clar que la “millor actuació de la història” va ser la de la Colla Vella de Santa Úrsula, sense cap mena de dubte.
  Per acabar amb una mica de broma, com diria aquell jugador-entrenador de futbol:
  “No hase falta desir nada más” 😉

 16. Per saber si tots plegats tenim presents els pilars a l’hora de valorar una diada nomes cal fer una hipòtesis senzilla.
  Si l’1 de Novembre Castellers de Vilafranca calca la mateixa actuació que la Vella i hi afegeix el pilar de vuit… Considerareu que son actuacions comparables? O que la dels verds es millor?
  Crec que la resposta és prou evident i, per tant, això ens porta a pensar que SI que comptem els pilars dins la diada.
  Jo les actuacions del concurs no les ficaria al mateix sac perque alla no hi ha opció de fer un gran pilar a part dels 3 castells. Pero en qualsevol altre escenari, les diades les valoraria completes. Incloent-hi el pilar. I en aquest context coincideixo amb el que exposa en Pere Almirall.

  I això treu algun mèrit a la Vella?? Ni molt menys!! Vaig disfrutar com el que més veient la seva exhibició de diumenge!

  • SUPOSEM que als Castellers de Vilafranca els cau algun dels 3 castells de les 3 rondes, i descarreguen el pd8fm al final. Què és millor?
   a) pd8fm desc + 2 castells descarreg + 1 castell carregat (posa dins la combinatòria dels 3 castells qualsevol del 3d10fm,4d10fm o 4d9)

   b) descarregar els 3 castells sense fer el pd8fm.

   Aquí SÍ que hi pot haver polèmica, doncs per algú serà millor fer 3 descarregats junts, perquè les actuacions són de 3 rondes, i hi ha qui comptarà el pilar i dirà que és millor, per exemple, i anant a l’extrem més polèmic:
   3d10fmC, 4d10fmC, 4d9C, pd8fmC.

   Fer els 4 castells carregats és millor que sta Úrsula2016?

 17. Kitus i resta, és evident que li Castellers de Vilafranca calca la mateixa actuació que la Vella i hi afegeix el pilar serà millor actuació, però això només em serveix a mi quan hi ha “empat” en les tres rondes, es a dir, el pilar de mèrit podria actuar com a “goal average” (per fer servir un símil que suposo que tothom entendrà, quan hi ha “empat”, si no hi ha empat, tan es val el pilar que es faci… Per tant, sempre sota el meu criteri, tens raó quan dius que el pilar compta en una actuació, però només quan la resta es pot considerar “empatada” (no caldria fer els mateixos castells…).
  Per posar un altre símil de l’esport, es com si els castells de les rondes fossin “Grands Slams” i els pilars “Masters 1000”, al tennis. Tothom està d’acord que el millor jugador de l’historia es aquell que te més Grands Slams (en aquest cas Roger Federer), per molt que sumant els Grands Slams i Màsters 1000 en tingin, en conjunt més (com puguin ser Rafael Nadal o Nole Djokovic).
  Resum, primer les tres rondes i, si es pot considerar empatada l’actuació, aleshores mirem el pilar, si no es així, el pilar no hauria de fer decidir la millor actuació.
  Per exemple, si els Castellers de Vilafranca fan la mateixa actuació que el concurs (sense descarregar el tres castells) i hi afegeixen el Pd8fm descarregat, per a mi, aquesta actuació no superaria la de la Colla Vella, per molts punts que sumessin de més seguint les taules de puntuació vigents.
  Per cert, si algú vol que el pilar computi com a castell dins de les tres rondes, dons cap problema, que la colla l’intenti dins de les rondes de castells, que no seria el primer cop que passaria (recordo els Minyons de Terrassa fent-ho per Sant Fèlix), aleshores SI que, sense discussió el pilar SI que compatibilitzaria dins de l’actuació, dons formaria part de les tres rondes.
  Un altre exemple absurd de portar el criteri dels punts al límit: si una colla fa dos castells de nou en una ronda (els Castellers de Vilafranca ja ho han fet), aleshores els punts que es comptabilitzarien seria la suma dels dos castells? Es a dir, sería “millor actuació” descarregar el 3d9f i el 4d9f simultanis que descarregar un castell inèdit com el 5d9fp? Sembla raonable que no hauria de ser així…
  Dons el mateix passa amb afegir-hi els punts del pilar de mèrit en una actuació, no sembla tenir massa sentit si no es per “desempatar” en el cas d’empat a les tres rondes…
  Dit tot l’anterior, òbviament tothom es lliure de pensar el que vulgui i classificar-ho com més estimi convenient.
  Aprofito per dir-li a l’autor de l’article que encara no sabem quina es, per ell, la seva “millor actuació de la història”, si ho diu i ho argumenta potser canviaria d’opinió…

 18. Així doncs,

  Colla A: 3 de 9 amb folre, 4 de 9 amb folre, 5 de 8, pilar de 7 amb folre

  Colla B: 3 de 9 amb folre, 5 de 8, 4 de 8 amb el pilar, pilar de 8 amb folre i manilles.

  Conclusió: Com que no hi ha empat en les rondes de castells, el pilar de la Colla B no es té en compte. Per tant, la millor actuació és la de la Colla A.

  I tant i tant i tant…

 19. Cigaló, aquesta comparativa no em serveix, el p8fm es tècnicament més difícil que qualsevol altre dels tres castells, estem parlant de la “millor actuació de la història”, no de qualsevol actuació. Els castells de les tres rondes de qualsevol actuació que es vulgui posicionar com a la “millor de la història”, TOTS, superarien per “dificultat” o “tècnica” el Pd8fm. Crec que qui ho vulgui entendre ho té fàcil…
  I tant i tant i tant…

 20. Bé, despres de la diada de tot Sants, ara la colla Vella ja pot dir… “la tenim més grossa” que en definitiva es del que tracta aquesta polèmica,,, de qui la te més grossa…..

 21. I segons l’escrit que han publicat alguns castellers de Vilafranca al FB, entre ells el seu cap de colla, diuen, entre moltes altres coses impressionants, que tenen “la millor diada de totes les colles de la temporada”.
  Intueixo (no ho he calculat) que volen dir que:
  3d10fm+3d9fa+4d9+pd8fm > 3d10fm+4d10fm+4d9

  Hi estem d’acord en això?
  Als que deieu que fer dos castells de 10 i un castell net tenia molt mèrit…
  Un castell de 10 amb folre i manilles, un castell amb folre i agulla, un castell net i el pilar més difícil. Podria ser l’actuació més completa? I tocant “tots els pals”?
  Tot i que el “fracàs” amb el 4d10fm va ser notori…

 22. I afegeixo:
  “1/11/2016 – Tots Sants
  Fem la 3a millor actuació de tots els temps. Descarreguem, al primer intent després de 2 anys, el 4d9. Millor actuació de totes ls colles en tota la temporada.”

  Intueixo que si Tots Sants 2016 és “la tercera millor actuació de tots els temps”, la primera deu ser Tots Sants 2015 i la segona la Diada de Minyons 2015. Així doncs, segons ells, la de la Vella per Santa Úrsula no passa de la quarta posició…

 23. Kitus, el paper (i, per extensió, el FB) ho aguanta tot, el que no es va aguantar va ser el 4d10fm i, per tant, continuo pensant el que ja he dit i que, segons sembla, es el pensament majoritari del món casteller: fins ara, la “millor actuació de la història” es va veure a Valls, per Santa Úrsula…

 24. Aiiii, que se’ns gira feina amb el collons de calculadora!!!
  Haurem d’aplicar coeficients segons el tipus de “protocol” -toca’t els ous!!!!- que s’apliqui a cada actuació?
  Ho dic, més que res, perquè amb la seqüència de peus desmuntats i castells (impressionants, per cert!!!) que protaven els Verds per Tots Sants, de la majoria de places haurien sortit amb només dos castells (i P8fm).
  Què fem amb el nom del programa? 3 rondes? 4 rondes? 5 rondes vilafranquines???

  Salut!

 25. 3 rondes o millor 4 és el què els caldria a alguns/es però per agafar el diccionari i escriure correctament el nostre idioma! És més fàcil que fer un pilar, ja us ho dic!

  Per altra banda, com a no entés en castells, crec que els Minyons són els millors. Als castells, com a la vida, el que fa millor les coses no és el que en fa més o més gros sinó el que es diverteix més fent-ho!…i em sembla (sense ser-ne entés repeteixo) que aquests són els de Terrassa.

 26. De veritat creieu que si la Colla Vella hagués tingut el pilar de 8 en condicions no l’hagués tirat??? Aquí el que va passar es que la Colla Vella no el tenia per Santa Úrsula, tenia una baixa important i no la van pogué suplir. I sinó si conegueu algú de la colla els hi podeu preguntar.

  Amb això no trec cap mèrit a l’actuació, però penseu que si l’haguessin tingut l’haguessin tirat i no s’estaria discutint del tema…..”La Vella es la Vella” i sinó el van tirar va ser perquè no podien corre riscos, no ho dubteu!!!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.