Divendres, 5 juny 2020

La Firagost, de «tràmit» a «la Santa Úrsula d’estiu»

|

El primer dimecres d’agost és sinònim de Fira del Camp Català, la Firagost, que converteix els carrers de Valls en un aparador dels productes de l’agricultura i per a l’agricultura, la vinicultura o l’horticultura. Se celebra en dimecres perquè coincideix amb el dia de mercat setmanal a Valls, com així es va concedir oficialment el novembre de l’any 1210. Per el fet casteller també és sinònim de grans construccions i actuacions com les que es podrà veure aquest vespre a la plaça del Blat.

La diada castellera es remunta al 1956 i és a partir dels anys 80 quan comença a agafar importància, però és el gran salt de qualitat que ha fet en les darreres edicions ha permès veure part del millor repartori actual.
Enguany es compleixen 20 anys del 4de9f descarregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls, el primer castell de 9 en una Firagost, i és a partir d’aquest moment quan comencen a sovintejar els 9 pisos. Un any després la Colla Joves Xiquets de Valls intenta sense èxit el 4de9 sense folre i s’apunta el 3de9f, el dia que la seva rival completa la tripleta màgica i el pilar de 7. El primer 3de8 aixecat per baix descarregat a Valls va ser precisament en la Firagost de l’any següent, el 2001, registrant el primer gamma extra de la fira.

Publicitat

Una gamma extra que ja no tornaria fins el 2013, gràcies al 2de9fm que la Vella va descarregar en segona ronda i que va servir de punt d’inflexió, per la formació rosada i per aquesta diada. Ens convertia en el sisè completat per la colla, demostrant que entre setmana també podia convocar un gran nombre de camises per realitzar grans construccions.

El 2014 la Colla Joves va desmuntar el mateix castell en dues ocasions, i un any més tard, la Vella no només el torna a completar, sinó que a més, hi afegeix el pilar de 8 emmanillat, situant-lo com el nou sostre a la Firagost. Un sostre que la mateixa colla es va encarregar de trencar només un any després, el 2016, amb una actuació descomunal: Aquell dia la capital de l’Alt Camp va veure el seu primer castell de 10 descarregat, el 3de10fm, a més del 4de9f i pilar inicial, el 5de9f i el pilar de 8 amb folre i manilles. Es tracta de la setena millor actuació dels rosats i la número 21 en el global del món casteller. Va ser la resposta dels del Portal Nou al castell de 10 també descarregat dels Castellers de Vilafranca pocs dies abans a Vilanova i la Geltrú, un frec a frec que es va batejar com la “setmana del retrovisor”.

Primer 3de10fm descarregat per la Colla Vella (Firagost 2016)

El 5de9f va ser el castell sostre de l’edició del 2017, també a càrrec de la Vella, que no va poder amb el 4de9 sense folre que va desmuntar en dues ocasions.

En la darrera edició es va viure un altre dels grans moments de la Firagost gràcies al 2de8 sense folre que la Colla Joves va descarregar, el segon a la plaça del Blat, convertint-se en el primer i únic gamma extra dels vermells en la diada. Ho feia quatre dies després que la Vella el descarregués, per primera vegada, a Vilallonga del Camp.
La resposta dels rosats va ser el 3de10fm, que aquesta vegada només va poder coronar, però que els va servir per arrodonir una altra magnífica actuació, amb el 5de9f, el 4de9f amb el pilar i el pilar de 7 de comiat.

La Firagost ja no és aquell “tràmit” per les colles vallenques, s’ha acolorit en vermell en el seu calendari i en el del públic aficiont. Per aquest vespre es preveu una altra intensa jornada que en les darreres edicions ha regalat capítols dignes de Santa Úrsula, però en màniga i calça curta.

2de8 de la Colla Joves descarregat a la Firagost del 2018

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.