Dissabte, 8 maig 2021

La Firagost, de «tràmit» a «la Santa Úrsula d’estiu»

|

- Publicitat -

El primer dimecres d’agost és sinònim de Fira del Camp Català, la Firagost, que converteix els carrers de Valls en un aparador dels productes de l’agricultura i per a l’agricultura, la vinicultura o l’horticultura. Se celebra en dimecres perquè coincideix amb el dia de mercat setmanal a Valls, com així es va concedir oficialment el novembre de l’any 1210. Per el fet casteller també és sinònim de grans construccions.

La diada castellera en aquest marc es remunta al 1956, als anys 80 agafa embranzida i recentment fa un salt de qualitat enorme que ha permès veure part del millor repartori casteller actual.

El del 4de9f descarregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls l’any 1999 és el primer castell de 9 en una Firagost. Un any després la Colla Joves Xiquets de Valls intenta sense èxit el 4de9 sense folre i s’apunta el 3de9f, el dia que la seva rival completa la tripleta màgica i el pilar de 7. El primer 3de8 aixecat per baix descarregat a Valls va ser precisament en una Firagost, la del 2001, registrant el primer gamma extra a la fira. Una gamma extra que ja no tornaria fins el 2013, gràcies al 2de9fm que la Vella va descarregar en segona ronda i que va servir de punt d’inflexió, tant per la formació rosada com per la diada, i demostrant que un vespre entre setmana també podia convocar un gran nombre de camises i realitzar grans construccions.

El 2014 la Colla Joves va desmuntar el 2de9fm en dues ocasions, i un any més tard, la Vella no només el torna a completar, sinó que a més, hi afegeix el pilar de 8 emmanillat, situant-lo com el nou sostre a la Firagost. Un sostre que la mateixa colla rosada es va encarregar de trencar només un any després, el 2016, amb una actuació descomunal. Aquell dia la capital de l’Alt Camp va veure el seu primer castell de 10 descarregat, el primer 3de10fm de la Vella, a més del 4de9f i pilar inicial, el 5de9f i el pilar de 8 amb folre i manilles. Va ser la resposta dels del Portal Nou al castell de 10 també descarregat dels Castellers de Vilafranca pocs dies abans a Vilanova i la Geltrú, en un frec a frec històric batejat com la “setmana del retrovisor”.

Primer 3de10fm descarregat per la Colla Vella (Firagost 2016)

El 5de9f va ser el castell sostre de l’edició del 2017, també a càrrec de la Vella, que no va poder amb el 4de9 sense folre, desmuntant-lo en dues ocasions.

Un altre dels grans moments de la Firagost va ser el 2de8 sense folre que la Colla Joves va descarregar, el segon a la plaça del Blat, convertint-se en el primer i únic gamma extra dels vermells en la diada. Ho feia quatre dies després que la Vella el descarregués, per primera vegada, a Vilallonga del Camp. La resposta dels rosats va ser el 3de10fm, que aquesta vegada només va poder coronar, però que els servia per arrodonir una altra magnífica actuació, afegint el 5de9f, el 4de9f amb el pilar i el pilar de 7 folrat de comiat.

En la darrera edició de la Firagost, la Colla Vella va aprofitar per estrenar els primers 5de9f i 4de9f i pilar de la temporada 2019, a més de revalidar el 2de9fm i el pilar de 7 amb folre. Per la seva banda, la Colla Joves va desmuntar el pilar de 8 emmanillat en dues ocasions, va completar el 3de9f i el primer 4de9f de l’any, a més del 3de8 amb el pilar i l’espadat de 7.

La Firagost ja no és aquell “tràmit” per les colles vallenques, s’ha acolorit en vermell al seu calendari i en el del públic aficionat, que en les darreres edicions ha gaudit amb capítols dignes de Santa Úrsula, però en màniga i calça curta. Si no fos per la pandèmia, de ben segur que la plaça del Blat hauria tornat a ressonar aquest vespre.

2de8 de la Colla Joves descarregat a la Firagost del 2018

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.