Setmanari digital i casteller

Dissabte, 21 maig 2022

La contracrònica de Sant Magí

|

- Publicitat -
Anèctodes, apunts i un punt crític a la diada castellera de Sant Magí a Tarragona

Josep Torreño

Arribar a les 10 del matí per agafar lloc a una de les places més complicades per l’espectador (i sobretot pels castellers)  a dues hores per l’inici de l’actuació dóna per molt. Per sort, o no, avançar-te tanta estona a un esdeveniment es dóna poc sovint a les places castelleres. No quedava altra cosa que seure a la ‘grada’, esperar i observar un ambient que a poc a poc, anava carregant-se de públic i més públic.

La plaça de les Cols
Publicitat

Segur que tots coneixeu la plaça de les Cols, l’antiga ‘Quartera’, allà on durant molt de temps s’hi celebrava el mercat del blat. Per situar-nos es troba just al peu de les escales del Pla de la Seu, on es troba la imponent catedral. Aquell racó, que les haurà vist de tots colors, fou l’epicentre de la ciutat durant molts anys. En els annals de la història castellera passarà com el lloc on els Xiquets de Valls van completar per primera vegada a la història el 4de9 sense folre, fa 132 anys. Per les colles de la ciutat dels Escipions estem parlant possiblement de l’emplaçament més estimat i carismàtic de tots.  

Amb un espai molt reduït, les colles ho tenen molt difícil, molt, per situar-se al lloc on s’aixequen els castells, el punt més central i amb menys (?) pendent de la plaça. No tenen més remei que compartir el mateix espai, fer el castell i donar pas a la colla de torn. A més als de Tarragona els hi dóna cada vegada més per això de fer castells i les colles, sobretot les dues grans, arrosseguen molta gent. Assegut a les escales, pocs minuts abans de les 12 del migdia, la imatge de l’entrada a plaça de la Colla Jove de Tarragona, que venia pel carrer Major, ha estat tot un espectacle!

entradaplaçajove
Després dels grallers, aquests són els primers castellers de la Colla Jove que han entrat a la plaça de les Cols de Tarragona. (Foto: Josep Torreño)

Mediterràniament 

Retrocedim en el temps i tornem a les 10 i 20 minuts del matí de dilluns 19 d’agost. La plaça de les Cols presentava un aspecte engalanat als balcons amb alguns domassos de les colles, amb estelades, senyeres i…publicitat. Cridava especialment l’atenció dos anuncis d’ ‘Industrias La Goma’ presents al primer pis d’un dels edificis que flanqueja el carrer Major. Un dels habitants d’aquell pis sembla despertar-se pel soroll de l’escala de l’operari que col·locava la pancarta habitual d’Estrella Damm. Treu el cap pel balconet i, efectivament, es produeix una trobada que ens desperta l’interès. La seqüencia de les fotografies parlen per si soles.

L’operari es disposa a col·locar amb tota normalitat un dels elements publicitaris del patrocinador principal del món casteller.

ESTRELLA0
(Foto Josep Torreño)

Surt el veí del primer pis, imaginem que no vol que el seu anunci es tapi. Pel gest amb la mà no sembla que li estigui desitjant un bon dia a l’operari…

ESTRELLA1
(Foto Josep Torreño)

L’amic operari baixa de l’escala, es dirigeix a la furgoneta i treu un regal generós pels veïns. En situacions com les d’ahir, cal saber tirar de bons recursos!

ESTRELLA2

Si us fixeu en la segona fotografia de la seqüència mentre discuteixen els dos protagonistes, la veïna de dalt penja el domàs de la seva colla. L’operari també la convenç perquè li faci lloc i posar un altra pancarta.

 

ESTRELLA4
(Foto Josep Torreño)

Tota aquesta seqüència, que acaba bé, l’hem seguida la cinquantena de persones que aleshores esperàvem l’arribada de les colles i l’inici de la jornada castellera. La majoria són ‘guiris’ que amb els seus aplaudiments van entendre perfectament l’idioma de la generositat humana.

Tradizione o concorrenza?
ASPECTE ESCALES1
Aspecte del públic des de les escales del Plau de la Seu (Foto: Josep Torreño)

Tantes hores compartint lloc a les escales de les Cols mentre esperem i gaudim de l’actuació castellera acaba amb inevitables converses amb la gent desconeguda del voltant. Molts són ‘guiris’ que s’han sentit atrets pels castells i arriben molt preparats per a seguir les evolucions de les colles. Barrets de palla -si no en portaven tenien els que regalaven els Xiquets de Tarragona (molt encertats). Ulleres de sol, beguda refrescant, i, fins i tot, coixinets per seure amb comoditat (vaig veure com una família se’n treia un de la bossa, l’inflava i seien tots junts en el mateix).
Francès, i, sobretot, italià eren els idiomes predominants a la nostra zona. Una família italiana situada al segon esgraó a dalt de tot sentia curiositat pels castells i va trobar-se amb l’amabilitat d’una coneguda cap de colla, que precisament li parla en un italià notable gràcies a la seva formació acadèmica en aquell país. L’home presenciava castells per primera vegada i no va pensar-s’ho dues vegades per a fer una pregunta poc o molt habitual aquí: Tradizione o concorrenza? (tradició o competició?). Bona!

On és la farola?

Ja hem parlat de les característiques de la plaça, poc freqüent al món casteller. La proximitat dels castells amb els edificis del voltant no és ni de bon tros cap perill per les construccions humanes, ni tampoc ho són les faroles penjades a la cantonada del carrer Major amb les Cols. Però per seguretat la Colla Jove de Tarragona va sol·licitar fa uns dies treure una farola per fer amb comoditat el 9de8, petició que va ser atesa. El castell, de molta envergadura, hi cabia, però per donar seguretat als del tronc i no ser un element de distracció, van demanar retirar-la.  Un exemple més de la prevenció castellera.

FOTOFAROLA
A l’esquerra, imatge del 4de9f de la Jove de Tarragona a Sant Magí de 2012. A la dreta, el 9de8 aconseguit ahir amb l’absència de la farola a la cantonada de l’edifici. (Fotos Alba Galan i Josep Torreño)
Un públic molt exigent

La de Tarragona és una afició fidel, entesa i també exigent. Va quedar demostrat en un dels moments extra castellers de la jornada que va protagonitzar un grup d’afeccionats que seguien l’actuació des d’un dels privilegiats balcons de la plaça. Amb la diada aturada van aparèixer ensenyant un cartell demanant el 5de9 amb folre a la Colla Jove, castell que treballen els liles i podrien ensenyar aviat. Com es pot veure a la fotografia el cartell deia literalment ‘No hi ha collons’.

COLLONS
Des del balcó s’exigia a la Jove el 5de9 amb folre (Foto: Josep Torreño)
Transmissió en estéreo

En les grans diades és molt recomanable seguir el punt de vista de les emissores de ràdio que transmeten la jornada en directe, com van fer conjuntament Tarragona Ràdio i la televisió TAC12. El desplegament tècnic i humà acostuma a comptar amb un micròfon autònom a peu de plaça que serveix per recollir les impressions dels protagonistes, sentir les indicacions dels caps de colla amb perfecció i assabentar-te les intencions de les colles al moment, paper que ahir portava a terme amb molt de mèrit el periodista Àlex Alonso entre tota la multitud. Pels qui estàvem situats a la part alta de les escales no ens va caldre engegar la ràdio, ja que sentíem de molt aprop els comentaris tècnics de Carles Cortés, just al darrere nostre. Castells i comentaris en viu i més en directe que mai.

CARLES CORTÈS

 

Tarragona, ‘capital dels castells’

La jornada de Sant Magí va acabar suspesa (ja n’hem parlat dels fets que es van produir i que podeu consultar a la secció de castells del FestaDirecte!cat).
Del neguit a l’ indignació hi va haver un pas molt petit i les cares llargues dels castellers de les quatre colles eren més que evidents. El fet de suspendre l’actuació per la gestió dels serveis sanitaris va fer posar en dubte l’anomenada capitalitat dels castells a Tarragona.
Lluny de tot això, la ciutat és capdavantera apostant per iniciatives castelleres amb èxit com l’organització del Concurs de Castells, el desenvolupament de diades àgils -que Valls i Vilafranca també han adaptat en algunes jornades aixecant castells a l’antiga- i tot un seguit d’iniciatives interessants, la majoria sorgides de les colles. El que va passar ahir podria haver passat a qualsevol lloc.

Potser caldria millorar el protocol sanitari i avaluar des de la plaça quins castellers necessiten trasllat directe a l’hospital amb l’ambulància o els que poden ser atesos fora de les ambulàncies. A banda de les quatre colles de la ciutat, ahir hi havia milers de persones entre el públic, qualsevol atenció que els espectadors necessitessin també s’ha de tenir en compte i el dispositiu possiblement no era del tot suficient. El pròxim 26 d’agost l’Ajuntament i les colles es reuniran per treure conclusions i valorar el millor per la diada de Sant Magí vinent.
Ahir vam veure triomfar a totes les colles -tret de la llenya del Serrallo amb el 5de7, òbviament-, i els castells que van registrar-se, des del 7de7 dels mateixos Xiquets del Serrallo al 9de8 de la Jove passant pel 3de9 dels Xiquets de Tarragona i el 2de7 de Sant Pere i Sant Pau, han passat llastimosament en segon pla. Amb tot, el més important de tot és que la nena del Serrallo està en perfecte estat de salut i avui podria rebre l’alta mèdica. La resta, no és important.

Mala premsa

Vilafranca celebrarà d’aquí a deu dies la diada de Sant Fèlix, una de les més potents a nivell mediàtic. Caldrà estar atents al tractament ofensiu que pugui generar alguna caiguda. La premsa més carronyaire (la d’aquí i la d’allà) la que només busca lesions castelleres, voldrà posar-nos en dubte, com passa cada vegada que malauradament es produeix algun accident. Alguns mitjans han barrejat l’accident de Gràcia amb la jornada d’ahir -previsible d’altra banda-  però no té res a veure.
A fer pinya!

Publicitat

2 COMENTARIS

  1. “la ciutat és capdavantera apostant per iniciatives castelleres amb èxit com l’organització del Concurs de Castells, el desenvolupament de diades àgils -que Valls i Vilafranca també han adaptat en algunes jornades aixecant castells a l’antiga”…

    …estas segur que és així? … no va ser primer a Valls? (diada de completes Sant Joan 2011).

    Salut

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.