«La dona ha revolucionat el món casteller. Gràcies a la seva incorporació hi ha hagut una evolució tècnica que ha permès fer cada cop castells més lleugers i per tant més alts. Probablement sense elles no estaríem vivint un moment casteller tan brillant com el d’avui». Són paraules de la castellera Joana Tarrés, la noia que protagonitza el cartell de l’exposició ‘Dones castelleres’, que s’inaugura avui a les 8 del vespre al vestibul del Teatre Principal de Valls.

Que les dones tenen un paper importantíssim en les colles no ho posa ningú en dubte. És per això que 13 fotògrafs s’han agrupat per crear una exposició de 70 fotos on la protagonista és la dona castellera. La Joana creu que l’exposició «vol donar a conèixer la feina de tretze artistes que diada rere diada es passegen per les places captant l’essència castellera». Una feina que «a vegades no valorem suficient». Sense oblidar que mitjançant l’exposició també es vol «emfatitzar el paper de la dona en el fet casteller».

veiem diades amb castells formats íntegrament femenins, colles amb dones al capdavant i ocupant posicions que fins fa no gaire temps només ocupaven homes, els límits només ens els posem nosaltres

La Joana té 19 anys i va entrar als Castellers de Berga la primavera del 2012 quan començaven a fer les primeres passes. La primera temporada va fer de grallera i la segona ja es va decidir a participar directament de les estructures. Actualment fa de terça o de quarta en els castells de 7 i també de crossa o de tap en algunes pinyes.

Quan li van suggerir utilitzar una fotografia que  il·lustraria el cartell de l’exposició «no li vaig donar gaire importància i no era conscient que el cartell voltaria tant». De moment, comenta que només l’han reconegut gent de l’entorn proper i molts li fan broma «dient que faig cara d’estar enfadada».

La Joana al centre, en un assaig dels Arreplegats de la Zona Universitària (foto Maria Parra)

Abans d’entrar a la colla «al viure lluny de la zona tradicional, era ben poc el contacte que tenia amb el món casteller. Mai hauria imaginat que el paper de la dona fos tan important». Les dones han aconseguit castells que fa 30 anys ningú hagués imaginat; «veiem diades amb castells formats íntegrament femenins, colles amb dones al capdavant i ocupant posicions que fins fa no gaire temps només ocupaven homes, els límits només ens els posem nosaltres».

Assegura que amb empenta i ganes de fer-ho poden aconseguir qualsevol cosa i que si no ocupen posicions més destacades és per «herència cultural”. «A dia d’avui hem demostrat que som igual de capaces que els homes i per tant només és qüestió de fer un pas endavant i fer-nos escoltar». Acaba amb un «gràcies al paper de moltes s’ha demostrat que som igual de vàlides».

cartell

Més informació de l’exposició 

“Dones Castelleres”, una mostra fotogràfica que posa en valor el paper de la dona al món casteller

Els 13 autors de l’exposició ‘Dones Castelleres’

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.