Dilluns, 28 de novembre del 2022

Joan Casas, director del Quarts de 9: "Aquest horari tampoc és el meu preferit"

|

- Publicitat -

Josep Torreño

[dropcap]C[/dropcap]oincidint amb l’arribada de l’estiu i de la diada de Sant Joan a Valls, el Quarts de 9, el programa casteller de Televisió de Catalunya, va engegar la desena temporada el passat 27 de juny al Canal33. Un programa que enguany ha canviat el dia d’emissió, -els divendres a la nit quan les colles es troben en els respectius assajos- i també  introdueix una secció nova sobre cultura popular presentada per Biel Duran. Aquests dos elements, l’hora del programa  i la nova secció, genera debat  a les places o a les xarxes socials. Mai plou al gust de tothom i el món casteller és especialment exigent amb la televisió pública.

Publicitat

Per això hem volgut tractar aquests temes amb el màxim responsable del programa, en Joan Casas, director del Quarts de 9.

¿Qui i perquè decideix emetre en divendres i a les 23.05h de la nit, quan la totalitat de les colles es troben assajant?
 
L’emissió del Quarts de nou, no es redueix a l’emissió del programa els divendres a les 23:05h.  El Quarts de Nou obre als castells tres finestres a TVC (Canal 33, Canal 3/24 i TV3) Quarts de Nou al Canal33 els divendres a les 23:05h, Quarts de Nou, resums especials de 6 diades al llarg de la temporada, el mateix dia de la Diada amb horari de tarda/vespre i  Quarts de Nou, Canal 3/24, Crònica castellera del cap de setmana, el diumenge vespre, abans del TN.
Cada un d’aquests canals té les seves necessitats de programació, i la competència entre els mateixos canals de TVC condiciona la programació de cada canal. 
Val a dir també que els Informatius es fan ressò de les diades castelleres més destacades de la temporada, coincidint o no, amb les diades en què estem presents els del programa Quarts de Nou.

No creu que aquest horari perjudica la majoria del públic potencial?

El concepte “majoria del públic potencial” ha estat de sempre un dels mals de cap del programa Quarts de Nou.
Si hem de fer un programa per als castellers.
Si hem de fer un programa per al públic novell en la temàtica castellera.
Si hem de fer un programa per la gent que no te ni idea del fet casteller…

Ja en el disseny del programa en la temporada del 2013, vàrem trencar aquesta dinàmica i vàrem optar per la forma de tres tipus de programa amb intencions diferents, de cara a què el públic potencial esculli el seu format.
Independentment de si coincidim amb els assajos de les colles, haig de dir que si, però igual que m’agrada que respectin la meva feina com a director del programa, no puc més que respectar la decisió que pren el responsable de la cadena, que vetlla per trobar els millors horaris i dies d’emissió de tots els programes del canal i amb el coneixement que té de les preferències del públic consumidor de TV intenta programar el millor que pot.

Tot i que només s’han emès dos programes en aquesta nova temporada, imagino que ha augmentat les reproduccions a la carta? Creu que molts dels castellers acostumen a consumir el programa per internet? 

La feina que estem fent aquest any a la xarxa d’internet està donant molt bons resultats, però encara és aviat fer cas a les estadístiques, com molt bé diu,  només s’han emès dos programes.
Evidentment si el consum a la carta augmenta de forma significativa voldrà dir que el programa agrada, i si el programa agrada ens ajudarà a millorar l’hora d’emissió del programa. La televisió a la carta és una bona eina per aquells que tan sols els agrada una part del programa.

Una altra de les queixes o comentaris sobre el nou programa vénen de la nova secció que heu incorporat parlant d’altres manifestacions de la cultura popular. La gent no entén per què en un programa de només 25 minuts i teòricament especialitzat en castells també s’hagi de parlar, per exemple, de la Patum, sense tenir cap relació. D’on sorgeix aquesta idea? Com es pot justificar? Comprèn aquestes crítiques?

Estem parlant del programa en divendres, un programa que s’emet pel Canal 33, i el públic del canal 33 és molt divers, penso que introduint una petita peça que ens parla d’elements de la cultura popular dins d’un programa evidentment casteller, ens acosta a un públic que està molt proper al món casteller i que fins ara no ens prestava atenció per ser massa especialitzats.  
 
Amb tantes colles i amb el gran moment que viuen els castells, és difícil tenir a tot el públic content. Com enfoqueu el tractament de l’actualitat al programa? Quins criteris segueixen per escollir les diades?
 
En quant el criteri per escollir diades, crec que som bastant coincidents amb els criteris que seguiu els diversos mitjans de comunicació. Per sort tenim dos reportatges dins del programa, el que ens permet fer seguiment tant de les diades destacades del cap de setmana amb les colles que hi participen, com fer seguiment de les activitats castelleres o no que desenvolupen les colles tan si participen d’aquestes diades o no. 
 
És viable un programa casteller enfocat al públic entès, de més durada amb millor horari i dia d’emissió? O per al contrari, TVC ha de tractar el fet casteller dirigint-se gairebé sempre al públic neòfit?
 
No entenc a què es refereix amb aquesta definició “un programa casteller enfocat al públic entès”.  Els especials que fem al llarg de la temporada, no estan enfocats al públic entès?  La crònica del 3/24, no està enfocada al públic entès? Els reportatges que hem fet en el primer programa de la temporada, “la Diada de Sant Joan viscuda per un personatge de cada colla vallenca”, “l’assoliment del 3 de 9 número 1000 de la nova era”, no estan enfocats al públic casteller?

Em refereixo a un programa sense complexos on hi hagi més anàlisi castellera, repassi moltes més jornades castelleres, amb més reflexió i dirigit a un públic més casteller. Per entendre’ns; un estil a l’antic programa de futbol ‘Gol a gol’.

Crec que seria força interessant tenir una finestra televisiva on poder fer un programa tipus “Gol a gol” amb possibilitats de veure imatges del màxim de nombre de colles possibles, amb entrevistes a plaça, amb comentaris d’experts analitzant les construccions més destacades, tant de les colles grans com de les colles petites. Amb actuacions gravades com a mínim amb dues càmeres, per poder tenir detalls dels èxits i falles de les construccions, amb operadors formats en temàtica castellera.

Imatges de qualitat, amb slow motion, per poder fer anàlisi tècnic de les estructures aixecades… Un programa per emetre els diumenges al vespre, en el que es valorés el fet de ser els primers a veure i valorar castells realitzats aquell mateix cap de setmana. Però en aquest moment, plantejar-se un tipus de programa d’aquestes característiques no deixa de ser una utopia, no tenim finestra, ni tenim mitjans tècnics per cobrir tantes diades de forma òptima.
De totes maneres l’opció d’un “gol a gol casteller” no veig que hagués d’anar en detriment del programa que estem fent en aquest moment. Serien dos  peces complementàries, com són complementaris el Quarts de Nou de divendres (que per contingut podria anar perfectament en dijous) les diades especials, les cròniques del 3/24 i fins i tot els programes que fan les televisions locals tant a nivell global (Dossos amunt!) com a nivell local ( Penedès TV, BTV, etc…)

Quin creu que serà el futur dels espais castellers a la televisió de Catalunya?
 
Crec que el futur ve marcat per aquest present. Mentre el fet casteller segueixi viu, TVC no podrà deixar de fer de mirall d’aquest fet.


Pots veure els programes a http://www.tv3.cat/quartsdenou
 quarts de 9

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.