Setmanari digtal

Diumenge, 25 de setembre del 2022

Jaume Galofré: “Tenir la colla motivada ajuda a fer el pas endavant d’encapçalar-la”

|

- Publicitat -

Josep Torreño

[dropcap]J[/dropcap]aume Galofré forma part de la Joves des de 2008. De família molt lligada a la colla, primer hi participa tocant el timbal amb els grallers. És a partir de 2010 quan pren posicions a les pinyes i folres, i un any més tard, fa els primers castells de 7 al pis de segons. A partir d’aleshores s’erigeix com un dels castellers de tronc més importants d’aquesta formació, parant al pis de terços castells com el 4de9 i el 2de8 sense folre, a més d’agafar un paper rellevant a l’equip de folres i manilles, aconseguint el primer pilar de 8 dels vermells. L’any passat es fa càrrec dels folres i manilles de la colla, demostrant que l’edat no és un impediment per guanyar-se el respecte d’una colla, encara que parlem d’una de les capdavanteres del país i amb molta història a l’esquena. Amb només 22 anys és des de divendres el nou cap de colla dels vermells. Un repte per a l’entitat que veu com pel carrer d’en Gassó de Valls entra aire fresc.

Publicitat

Què t’ha portat a ser el nou cap de colla de la Colla Joves?
El moment tècnic i social de la colla és espectacular, cada cop estem obrint més el ventall de castells i aconseguint regularitat en grans construccions. Això és gràcies a la gran massa social que tenim i lògicament a la seva implicació, sense l’empenta del gruix de la colla seria complicat arribar on vam arribar les últimes temporades. Si vius el dia a dia de la colla des d’aprop veus que el potencial de la colla Joves tot just comença a despuntar, podem arribar encara molt més lluny.

I la colla està motivada…
Tenir la colla motivada ajuda a fer el pas endavant d’encapçalar-la. Personalment fa temps que estic aprenent molt i agraeixo molt a tots els caps de colla el fet que em senti tant a gust treballant pel col·lectiu i aprenent d’ells. Sumes les ganes personals, la situació de la colla i l’empenta de l’equip tècnic i et porta a estar on estic ara.

JAUME

Però t’esperaves ocupar aquest càrrec tant aviat? 
Als últims anys em veia amb ganes de tard o d’hora encapçalar la junta tècnica de la colla Joves. Crec que hem sabut llegir adequadament la situació de la colla i ens hem atrevit a fer el pas endavant quan més adequat ho hem considerat. És cert que el moment ha acabat arribant més d’hora que tard, però la barreja de la meva joventut i la veterania de la gent de l’equip fa una combinació que il·lusiona i pot portar un aire nou a la colla Joves que farà impulsar encara més el creixement dels últims anys.

“Sumes les ganes personals, la situació de la colla i l’empenta de l’equip tècnic i et porta a estar on estic ara”

I a casa i els amics, què en pensen?
La gent que em coneix saben que hem preparat un equip potent i que personalment la motivació i dedicació seran gegants. Abans de prendre la decisió he parlat amb molts amics que han agafat responsabilitats similars a les seves colles tenint una edat jove. Han estat un bon suport per meditar a consciència la decisió. Pel que fa la família, potser no els agrada tant que estigui al capdavant, prefereixen que gaudeixi uns anys més i m’hi posi més endavant. Però per mi ser cap de colla és una manera de gaudir de la colla, sent conscient de tot el que comporta.

I amb qui formaràs equip a la tècnica?
Principalment he volgut comptar amb gent que pugui arribar on sóc conscient que tinc limitacions. En gran part les limitacions vénen donades per la falta d’experiència. Així que l’equip compta amb gent jove que ens pot aportar moltíssim i aprendre molt, i també de gent veterana que ens ajudarà a tindre el cap fred a l’hora d’encarar els moments importants de l’any.

L’equilibri de gent jove i experta es troba també en els equips de canalla i de pinyes i folres. Creiem que és la clau pel bon funcionament i perquè el nostre missatge arribi a tots els sectors de la colla. D’aquesta manera tot serà més fàcil de gestionar.

Amb què es basa el vostre projecte?
El projecte es basa a treure el màxim rendiment del potencial de la colla. Això es tradueix en dos punts: impartir un ritme molt elevat a l’assaig i fer castells grans en places on habitualment no ho fèiem.

La colla està en un punt on pot donar molt més de si, sempre i quan els que estem davant sapiguem alinear adequadament totes les variables que et porten a fer més i millors castells. La línia de treball que marcarem des d’un bon principi ens ha de portar a augmentar el nombre de castells de 8 i mig i de 9 bàsics, ampliar les places on fem castells superiors al 3de9f i rodar més gamma de castells.

A la Joves li manca  estabilitat per conservar els caps de colla. El vostre projecte vol tenir continuïtat per les properes temporades?
És cert que últimament no hem tingut estabilitat en la figura del cap de colla, però si en l’equip directiu, i això ha fet que als últims tres anys, cada un hem sumat partint de la base de l’anterior. Ho hem notat molt positivament. El nostre projecte inclou moltes peces dels anteriors, per tant aprofitarem la feina feta per anar a més. Ens agradaria molt tindre una certa estabilitat de l’equip directiu i que tinguem continuïtat, treballarem perquè així sigui i sobretot implicarem a gent jove perquè sigui partícip de les decisions que es prenen i d’aquesta manera assegurar una correcta formació dels membres de l’equip.

“Volem impartir un ritme molt elevat a l’ assaig i fer castells grans en places on habitualment no ho fèiem”

Quina Colla Joves veurem enguany?
Enguany veurem una colla Joves en creixement, una colla Joves que sent fidel al seu caràcter i manera de ser, farà un pas més en moltes places. Som una colla amb uns castellers de tronc envejables, això lligat a la gran massa social que tenim i a la feina a nivell de pinyes, folres i manilles, ens ha de portar al domini dels castells nets i a la consolidació de les manilles. El calendari ens és molt favorable i intentarem treure’n el màxim rendiment des de la bona base que ens marcarà un assaig exigent.

No espereu cap revolució, aquesta no és la intenció, però sí que treballarem i insistirem molt en regularitat i creixement. Tant en nombre de castells, com en gamma.

Quins castells t’agradaria treballar?
Sóc partidari de seguir la línia de l’any passat, començant per mantenir i mimar el 5de9f. El principal objectiu a partir d’aquí és tornar a descarregar el 4de9 sense folre, perquè ho hem fet i és un castell que el sabem interpretar molt bé. També treballarem molt per descarregar castells que la colla només ha pogut carregar, com el 2de8 net. En els últims anys hem insistit molt per recuperar-lo i ara hem de fer un pas més en el treball tècnic i mental per poder-lo descarregar.

“Som una colla amb uns castellers de tronc envejables, això lligat a la gran massa social que tenim i a la feina a nivell de pinyes, folres i manilles, ens ha de portar al domini dels castells nets i a la consolidació de les manilles”

I les manilles?
Una assignatura on dedicarem moltes hores és a les manilles. El pde8fm ens queda molt aprop de descarregar i la colla Joves torna a estar mentalitzada per descarregar el 2de9fm i d’aquesta manera fixar una base correcta en els castells emmanillats. Tot plegat ens permetrà sovintejar-los, perfeccionar-los i obrir noves portes.

Si aconseguim treballar en aquest sentit i tenim aquesta base assolida, podrem pensar en reptes superiors. Fer tastets de castells inèdits per la colla sempre són positius i ajuden a mantenir la motivació. Són castells que la colla ha d’estar preparada per afrontar en un futur pròxim.

Jaume Galofré
Foto: Aura Domènech

Castells inèdits com el 3de10?
Amb el 3de10fm vam fer molta feina l’any passat, és un castell que estem veient per on va, estem descobrint aquesta nova dimensió dels 10 pisos i ara per ara ens queda encara molta feina per fer. Som ambiciosos i no volem descartar res d’entrada, però ens convé molt treball de formiga, sense posar-nos pressió ni marcar-nos dates per poder arribar algun dia a atacar aquest castell amb les garanties suficients d’assolir-lo.

“El calendari ens és molt favorable i intentarem treure’n el màxim rendiment des de la bona base que ens marcarà un assaig exigent”

Quina empremta t’agradaria deixar al teu pas com a cap de colla?
L’única empremta que espera deixar qualsevol cap de colla és l’èxit col·lectiu. Només vull que es recordi que aquest grup de tants centenars de persones, tan divers, malalt dels castells i treballador com pocs, ha portat a la Colla Joves Xiquets de Valls a assolir un nivell envejable dins del món casteller. Ells seran els que deixaran empremta.

Per acabar, està confirmada la Colla Joves a la Mercè de Barcelona?
Sí. Ens encanta tornar a una plaça on vam fer-hi el primer castell de 9 que ha vist. Com a calendari, comptar amb diades grans sempre és un afegit al planificar la temporada. Podem treure molt rendiment d’aquesta diada i també ens va molt bé pel fet de poder fer castells grans lluny de casa. Estem molt agraïts que hagin pensat en nosaltres i esperem fer-hi un gran paper.

Els noms de la nova tècnica de la Colla Joves Xiquets de Valls 
Cap de colla: Jaume Galofré
Segon cap de colla: Josep Maria Queralt
Adjunt al cap de colla: Àlex Frías
Cap de canalla: Jordi Pallarès
Cap de pinyes: Josep Ramon Marquès
Cap de folres: Josep Rodon
Cap de nuclis: Jordi Guasch
Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.