Setmanari digital i casteller

Dijous, 7 juliol 2022

Instants grans de la temporada 2014

|

- Publicitat -

Josep Torreño

[dropcap]P[/dropcap]er segon Nadal consecutiu publiquem Instants grans de la temporada, un recull d’imatges castelleres que els seus autors han escollit per a l’ocasió. Totes formen part del 2014, l’espectacular temporada d’un any que ja deixem enrere.
Per seguir amb la tradició els hem demanat una breu ressenya de la seva obra. Els autors són diversos fotògrafs -professionals o aficionats-, alguns amb reconegut prestigi internacional, que segueixen assiduament les places castelleres.
En nom de tots ells, esperem que gaudiu dels Instants grans de la temporada 2014.

Eduard Gil
Enllaç: flickr i tumbrl
“La Vella és la Vella”
Publicitat

eduardGIl

[dropcap]A[/dropcap]questa foto pertany a la celebració del segon 3de10 amb folre i manilles carregat de la història dels rosats. Amb aquesta fita històrica presentaven batalla als Verds i donaven aquell neguit concursaire que a uns tant agrada i altres tant detesten. Emoció, incertesa, il·lusió, decepció, dolor, alegria, esperança… tot això es pot veure a la multitud de cares que hi ha en aquesta foto. Perquè al cap i a la fi els castells són això: mil i una sensacions a flor de pell, cadascú la seva.

Josep Martí Sedo
Enllaç: Josep Martí Fotografia
“Sentiments”

2014 - 05 - 03 Fira Vi Falset

[dropcap]E[/dropcap]ls castells són valors, són colles, són persones, són mirades. El conjunt de tot dóna a entreveure mil sentiments que s’escampen i es palpen a les places. A vegades d’esforç, d’alegria, d’eufòria, de ràbia…
En un instant, en uns ulls, pots veure-hi reflectits mil d’aquests sentiments, i poder-los captar encisa l’ànima.

Daniel Soler
“El crit”

2. EL CRIT. Tots Sants '14

[dropcap]G[/dropcap]ran expressió de l’eufòria i emoció d’una de les castelleres dels Capgrossos de Mataró en veure com baixaven els dosos de la torre de 9 amb folre i manilles de la seva colla, la segona que descarreguen en la seva història.
Viure-ho des de la distància i a la vegada tant aprop…

Laia Díaz
Enllaç: Històries d’una càmera
“Castells vallencs sota la pluja”

diadasantjoanvalls-45

diadasantjoanvalls-44

[dropcap]L[/dropcap]a temporada 2014 ha estat la dels tres 3de10fm del Concurs, la de l’entrada de tres colles més en el selecte grup de la gamma extra, però tot i això em quedo amb què ha estat la temporada que va arrencar amb un Sant Joan vallenc de traca i mocador.
La jornada apuntava maneres des de bon principi, però quan l’abundant tempesta va començar a caure sobre la plaça del Blat i mentre a mi m’aguantava el paraigüa un amable turista belga perquè la meva càmera sobrevisqués al xàfec, l’actitud de les colles de seguir endavant i l’enfrontament de crits pacífic entre ambdues quan la plaça ja era ben xopa i ben buida, va ser un dels moments més memorables de la història moderna dels castells.

Antoni Coll
Enllaç: www.antonicoll.com
“La força d’una colla”

www.antonicoll.com

[dropcap]H[/dropcap]e escollit aquesta perquè m’agrada molt. Per mi és molt emocional i transmet tota la força d’una colla, ja que a la fotografia hi participen gairebé tots els integrants de la colla, fet que normalment és molt difícil d’arreplegar en una sola instantània, i a més en un moment únic i màgic per aquesta colla.
I també crec que és un magnific exemple del fenomen social que és capaç de provocar el món del castells a l’actual societat.

Rodrigo Sicilia
Enllaç: Rodrigo Sicilia Fotografia
“Força i amor”

IMG_3912 (2)

[dropcap]L[/dropcap]a llenya d’un castell ens dóna sempre imatges molt intenses i dures, i si és una torre de 8 al concurs que t’allunya de guanyar-lo, encara més. Moltes emocions juntes, la preocupació per l’estat de la canalla i la resta de castellers, per l’objectiu no assolit, perquè veus que el concurs et marxa de les mans… moments que sempre m’han costat molt de capturar per la seva intensitat, i perquè un dia serà la meva filla (és acotxadora dels Nois) la que sortirà plorant. Malgrat tot, la tendresa guanya la duresa en aquesta imatge.

Mireia Pérez
“Fes força!”

força

[dropcap]E[/dropcap]l que és important no es com és comença, si no com s’acaba. O sinó preguntem-li als Capgrossos de Mataró, que després d’un inici regular han acabat la temporada ‘sortint de la cova’ i fent un cop fort damunt de la taula descarregant el segon 2de9 amb folre i manilles de la seva història. A la foto els homes i dones del folre van estrènyer de valent per lluitar la torre a Vilafranca. Un esforç que va valdre la pena i que de ben segur recordaran durant molt de temps.

Jean Segovia
Enllaç: Fotografíes de Jean Segovia a Facebook
“La primera camisa”

JSM_8506.3

[dropcap]M[/dropcap]oltes vegades, quan parlem de fotografia castellera, ràpidament imaginem una d’aquelles magnífiques imatges d’una gran diada de gamma extra. Personalment, és en les colles petites i mitjanes, en les seves diades potser no tan espectaculars així com en els seus assajos plens d’estimulants objectius i sempre beneficiant-me del seu tracte tan proper, on fàcilment he trobat els autèntics “valors castellers” tan preuats per la fotografia castellera. Un exemple, sens dubte, és l’entrega de la camisa. Un dels moments més importants d’un nou casteller.
Un acte emotiu de reconeixement i benvinguda, el qual es fa presència de tots els membres de la colla i assistents. L’Abril, una nena nouvinguda a Castellers d’Altafulla, va rebre la seva a la Diada de Festa Major de Salomó (Tarragonès) un dissabte de principis de Maig, donant pas a un llarg període com a membre d’aquesta gran família anomenada “colla castellera”.

Pau Corcelles
Enllaç: Pau Corcelles a Twitter
“Viure la Colla, viure amb la Colla”

pau corcelles2


[dropcap]É[/dropcap]s diumenge al matí i la nostra gran família ja som al bus anant cap a qualsevol racó del nostre estimat País.
Viure la Colla, viure amb la Colla, ser de la Colla és una experiència única que enriqueix la vida.
A més la meva Colla, els Moixiganguers d’Igualada, hem tornat a assolir la nostra millor temporada, gràcies en part a la consolidació del 4de8 i la torre de 7 però sobretot gràcies a l’estrena de dos castells de categoria com són el 3de8 i la torre de 8 amb folre.
El 2014 ens ha donat molts moments a celebrar…

Marta Bros
Enllaç: Pàgina de Marta Bros
“Espontaneïtat”

8 (1)

[dropcap]E[/dropcap]m sumo a lloança de la nostra canalla que ha fet la colla, sense ells no hauríem pogut fer la temporada tan genial que hem fet enguany. La canalla que sempre ens anima, que ens dóna força i que ens regala moments espontanis divertits o de tendresa, com aquest de la imatge. En un moment o altre, tots hauríem de fer com la canalla, i deixar que l’espontaneïtat en domini.

Concepció Ventura
“Serenor”

concepció ventura

[dropcap]M[/dropcap]irada de serenor i tranquil•litat dels més grans envers als més petits, necessari sempre per donar-los estabilitat i confiança.
Imatge que dura tants sols un segon i que gràcies a la càmera el pots conservar.
Josep Pont i Roca
Enllaç: Instagram
“Feina fosca”

_MG_8021-Editar

[dropcap]L[/dropcap]a pinya, unió de gent diferent, amb aparença diversa, opinions variades i camises de tots colors però amb un objectiu comú: ser la ferma base del castell. Junts, compactes, abraçats, encaixats com un trencaclosques de braços, espatlles i caps fent una feina fosca, discreta però laboriosa, resistent i indispensable perquè quan comencen a sonar gralles, els que pugen saben que a sota hi tenen uns fonaments que mai els fallaran.

David Oliete
Enllaç: Pàgina de David Oliete
“Clavant la mirada

DAVID OLIETE

[dropcap]E[/dropcap]stava fent fotos pel Concurs de Castells a la passarel·la circular superior de la Tàrraco Arena Plaça. Era un dels primers castells de la jornada, ni més ni menys que el 4 de 9 amb agulla de la Vella. Silenci, tensió, emoció… i bogeria descomunal quan es va desfer el pilar. Si la Plaça no es va ensorrar en aquell moment crec que va ser perquè no es volia perdre els monstres de castells que s’hi farien més tard. La Vella va descarregar el pilar de manera espectacular i jo vaig començar a fotografiar amb el teleobjectiu les reaccions dels membres de la pinya vallenca. Va ser en aquell moment quan com per art de màgia, o atzar, no ho se, César Torrijos va aixecar la vista senyalant al cel i clavant la mirada a la meva càmera… Suposo que aquesta foto encara ha fet més espectacular en la meva memòria el que per mi va ser un dels Castells amb majúscules del 25è Concurs.
Joan Vidal Robert
Enllaç: Joan Vidal a Instagram

“Enxanetes”

anxenetes-1

[dropcap]D[/dropcap]ins d’un món on la competició sembla que marca l’emoció, també trobem moments per la reflexió. Els nens sempre diuen la veritat allunyats de les disputes dels grans. Els castells millor gaudir-los amb bona companyia.
Mireia Comas
Enllaç: Pàgina de Mireia Comas 

“Esforç”

mireia comas

[dropcap]E[/dropcap]ls terços del 3de9 amb folre dels Minyons de Terrassa defensant el castell a Igualada. És l’esforç visible dels castellers que veiem al tronc, però també l’esforç dels qui formen part de la pinya i que mai no veiem mai a les fotografies.

Sara Rius
Enllaç: Pàgina de Sara Rius
“Vencedors!”

fotoconcurssararius72

[dropcap]A[/dropcap]l millor Concurs de Castells de la història es van viure castells impressionants, actuacions històriques i moments irrepetibles. Però com sempre, només va tenir sol un vencedor a la classificació i aquests van ser els Castellers de Vilafranca, per setena vegada consecutiva. Va ser un Concurs disputadíssim que es van adjudicar a les acaballes del certamen, després de moltes hores de competir. A la celebració el cap de colla és mantejat pels seus castellers eufòrics.

Anna Rey
Enllaç: Pàgina d’Anna Rey

“Alegria de veterà”

IMG_2328

[dropcap]A[/dropcap] vegades des del darrere de la càmera, aconsegueixes transportar-te fins a un instant i viure’l en primera persona, com si aquella alegria o aquella derrota formessin part de tu, com si aquell instant l’estiguessis vivint tu independentment de tot. I aquest és el meu instant, un instant intens, 50 anys fent castells perquè amb un obrir i tancar d’ulls, arribis a la felicitat i a la pau més profunda del teu interior. Aquell sentiment casteller que amb una sola imatge es pot expressar… Descarregar un somni, un gran repte, un monstre, un gamma extra per primera vegada d’una colla, i especialment veure’l assolit d’un casteller tan reconegut com és el Quico Pino va ser un moment màgic i tot un privilegi.

Dani Seró
Enllaç: Instagram

“Tres passes màgiques”

Processed with VSCOcam with t1 preset

[dropcap]N[/dropcap]omés son 3 passes. Semblen fàcils. Però són la culminació del treball de tota la Colla. Una canalla que fa que la Jove es faci gran, en un any on després de caigudes de 2de9fm o de 3de9f i agulla, havíem de fer el 5de9f i el 3de10fm i no han dubtat. Han volgut fer les tres passes màgiques i consolidar a la Jove entre les grans colles del país.

Marc Serarols
Enllaç: Facebook i Flickr
“Gràcies castellers!”

marc serarols

[dropcap]J[/dropcap]osep, com m’agrada aquesta ja tradició de fer-nos escollir la nostra fotografia de l’any… quin maldecap, i a la vegada, quin regal!
Quin regal tornar a somriure al veure la cara d’entremaliada de l’Eva en descarregar aquests pilars cada vegada més alts, tornar a emocionar-me amb l’Ainoa que puja i que baixa, que baixa i que puja, i que plora i que riu, i que riu i que plora, i embaladir-me de nou amb la Clara, que quan el Guifré fa l’aleta llança aquell crit que forada la plaça, i tornar a gaudir del Monto, entrenador-jugador i jugador-entrenador, tot cor i coratge, i escoltar la veu de lo Ramon tan dolça i tan ferma, tot a la vegada. I omplir-me d’energia al tornar a veure l’Adama, que embogeix a la plaça més castellera, i pell de gallina amb en Gabriel i en José Manuel que davant del rei Jaume, retronen com almogàvers … no pararia.

I de sobte la trobo, ha de ser aquesta, en Sergi i l’Albert aquell dia en fer-se GEgants. Van plorar com quitxalla, la màgia de l’instant on la tensió s’allibera, i on entre sanglots i tremolors, l’emoció s’encomana. I la sort del fotògraf de ser-hi, de veure-ho i de viure-ho, i que la imatge, et quedi enfocada….Gràcies castellers!”

 

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.