Dissabte, 27 novembre 2021

Es publiquen els dos primers volums de l'”Enciclopèdia castellera”, una obra que vol convertir-se en un referent casteller

|

- Publicitat -

Cossetània Edicions acaba de publicar els dos primers volums de l'”Enciclopèdia castellera”, que vol convertir-se en una obra de referència recopilant i actualitzant la informació castellera. Dirigida per Xavier Brotons, filòleg i periodista casteller, compta amb l’aportació de diversos especialistes de prestigi.

Història dels castells, dels antecedents fins el 2016

Publicitat

En el primer volum de “L’Enciclopèdia castellera”, ‘Història I: dels antecedents al 1939’, s’abraça l’inici de la història del fet casteller, analitzant els seus antecedents i describint els seus orígens, fins al final de la Guerra Civil espanyola, passant per la Primera Època d’Or (primers castells de 9), la posterior Decadència i finalment la Reinaixença, iniciada el 1926. El volum inclou també l’estat de la qüestió sobre els castells nets més polèmics del segle XIX i sobre la possibilitat que s’intentés o fes un castell de 10 pisos. Aquest primer volum, està signat per Jordi Bertran, Joan Bofarull Solé, Xavier Brotons, Alexandre Cervelló, Jordi Castañeda, Pere Ferrando i Xavier Güell. 

El segon volum, ‘Història II: del 1939 al 2016″, analitza el període des del final de la Guerra Civil, fins a pràcticament a dia d’avui. O el que és el mateix, des de la represa de l’activitat castellera i un posterior estancament, fins a la recuperació dels folres i amb ells, la pugna per la supremacia entre els Nens del Vendrell i la Colla Vella dels Xiquets de Valls (1969-1980), l’inici de la coneguda Segona Època d’Or, amb la recuperació dels castells de 9, i de l’etapa d’excel·lència que encara gaudeix el fet casteller, iniciat el 1993 amb el 2de9 carregat dels Minyons de Terrassa. Aquest volum també inclou un estudi dels diferents concursos de castells que hi ha hagut al llarg de la història. Alexandre Cervelló, Eloi Miralles, Josep Bargalló, Santi Terraza, Joan Beumala i Jordi Suriñach signen aquest segon volum.

Al llarg dels anys 2018 i 2019 està previst que Cossetània Edicions publiqui la resta de volums de l’obra.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.