Setmanari digtal

Dilluns, 03 de octubre del 2022

Entrevista a Raquel Sans, directora del documental casteller ‘El somni de Pau Casals’

|

- Publicitat -

Josep Torreño

[dropcap]E[/dropcap]l proper 2 de juny el Teatre Tarragona serà l’escenari de la presentació i de l’estrena d’ ‘El somni de Pau Casals‘, un documental que repassarà alguns dels episodis més interessants dels 82 anys d’història del Concurs de Castells de Tarragona. Aquest serà un dels plats forts dels actes que la Biennal del Concurs de Castells ha programat per celebrar la vint-i-cinquena edició dels Concursos castellers tarragonins, on també s’homenatjaran a les colles que han guanyat el certamen al llarg de la seva història.
D’aquest documental, El somni de Pau Casals, en parlem amb la seva directora, la periodista castellera de Televisió de Catalunya Raquel Sans.

Publicitat


Quin serà el contingut del documental?

Un documental en dos nivells. El primer ens explica la història organitzativa del Concurs i la seva evolució: d’un certamen de només 4 colles, en la seva primera edició, a l’espectacle actual, amb 42 colles. I en un segon nivell, es repassen alguns dels moments castellers més màgics que s’han viscut a la plaça: com el Concurs del 1970, la primera Tripleta Màgica, el primer castell de 10 o l’ajustadíssim Concurs del 98, per posar-ne alguns exemples.

I el format?

El documental és una mescla d’entrevistes, enregistrades a la Tarraco Arena Plaça, amb diferents imatges d’arxiu. El fil conductor són els testimonis de Pere Ferrando, historiador; Josep Bargalló, comissionat de la Biennal del Concurs de Castells; Jordi Jaria, expresident del jurat del Concurs i periodista i Xavi González, director del Concurs de Castells. D’altra banda, també hem entrevistat protagonistes castellers: Marcel·lí Guixens dels Nens del Vendrell, Guillem Bartolí de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Fede Gormaz de la Colla Joves, Ferran Ventura de la Colla Jove de Tarragona, Francesc Moreno ‘Melilla’ dels Castellers de Vilafranca, Jordi Migó de la Colla Vella, Xevi Castellví dels Capgrossos de Mataró i Pere Almirall dels Castellers de Vilafranca.

Perquè heu escollit aquest títol?

Perquè creiem que reflecteix la història del Concurs de Castells: una visió que una figura com Pau Casals va tenir els anys 30 per dignificar el fet casteller i que s’ha acabat convertint en una realitat en majúscules! El títol també ens ajuda a ressaltar la vinculació d’una de les figures catalanes més internacionals amb el fet casteller i en concret amb el Concurs.

Hi té molt a veure Pau Casals amb els castells i el Concurs?

Més del que ens pensem! El primer Concurs que se celebra a Tarragona és el de l’any 1932. Un moment en què els esports moderns, com el futbol, sembla que han arraconat els castells, que cada cop es perceben més com una activitat passada de moda. En aquest context, Pau Casals és un dels primers a manifestar la necessitat de realitzar un esdeveniment com el Concurs de Castells. La intenció és donar a aquesta activitat una pàtina esportiva amb la voluntat de dignificar-la. La seva proposta qualla el 1932 a Tarragona on decideixen convertir Pau Casals, llavors ja una figura de ressò Internacional, en president del primer jurat del Concurs.

I creus que s’ha complert el somni de Pau Casals?

Amb escreix! Els castells no només s’han dignificat, sinó que a més s’han convertit en un símbol de país. Pau Casals va ser un avançat al seu temps quan va percebre la necessitat de realitzar un esdeveniment com el Concurs que com deia aquell eslògan s’ha convertit en “L’espectacle casteller més gran del món”!

rodatge 2

D’on va sorgir la idea de fer aquest documental?

La idea sorgeix de l’Ajuntament de Tarragona. Enguany es compleixen 25 edicions del Concurs de Castells a Tarragona i des de l’organització es va considerar que seria molt interessant editar algun tipus de material per donar a conèixer la història del certamen. En aquest sentit, es van decantar per un documental divulgatiu i a començaments d’any el director del Concurs, Xavier González, em va fer l’encàrrec.

La veritat és que és la meva primera experiència en documentals, però he comptat amb l’experiència del realitzador Tòniu Xou, company del Quarts de Nou, amb qui hem fet treballat plegats. Us recomano que doneu un cop d’ull al seu Vimeo: http://vimeo.com/toniuxou!

I creus que el Concurs de Castells hi te a veure amb el gran moment de forma de les colles?

Jo crec que el Concurs hi ha contribuït com moltes altres grans actuacions! El fet d’existir un esdeveniment com el Concurs, obert cada vegada a més agrupacions, ha esdevingut no només un motor per a l’autosuperació de les colles, sinó un aparador per arribar a un públic més neòfit! I entenc que el fet d’arribar a més gent ha ajudat a millorar la imatge dels castells i en conseqüència ha multiplicat el nombre de castellers; d’altra banda, condició indispensable per explicar el bon moment actual!

Diga’m perquè no ens hem de perdre El somni de Pau Casals…

Perquè és un repàs molt interessant dels 82 anys d’història del Concurs, tant des d’un punt de vista teòric com des del punt de vista casteller. Per exemple, sabies que en els Concursos dels anys 30’ s’anaven canviant les bases sobre la marxa? O recordes que el 98 els Castellers de Vilafranca van guanyar el Concurs amb un 5de9f quan aquella temporada no havien fet cap 5de8? Són coses que es repassen en el documental.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.