Dimecres, 20 octubre 2021

Els Pallaresos: la justícia del 9

|

- Publicitat -

Joan Sala | Els Pallaresos

Divendres, després de l’assaig, en una discussió castellera d’aquelles on et sembla que estàs arreglant el món, un company de la colla em recordava la meva frase preferida: els castells són cruels. I ho són en moments determinats. Personal i col·lectivament. Al menys a mi m’ho sembla. Cruels i injustos.

Passa que, per sort, la majoria de cops els castells et retornen amb escreix totes les hores, els esforços, les emprenyades, fins i tot els anys que has invertit. Ahir va ser un d’aquells dies.

Els Xiquets de Tarragona actuem als Pallaresos des de 1997, amb l’excepció del 2006. Una localitat del Tarragonès on trobem referències històriques d’enlairament de castells a finals del segle XIX. Al Carrer Nou, al costat de l’Antic Ajuntament i del bar Can Boada. Ho hem fet dissabtes a la tarda, diumenges al migdia i, com ahir, a la tarda. Sovint sota un sol de justícia i acumulant alguns intents desmuntats i intents que, per a res  entraven en els nostres plans ni en la dinàmica que portàvem de temporada. Amb pocs punts de referència pels castellers de tronc. En definitiva, un lloc dur per a fer castells.

Tot això compensat per una confiança que ens ha donat l’Ajuntament i una afició local que és molt fidel a la diada castellera de la seva Festa Major.

Al llarg dels darrers anys, el llistó de l’actuació, com el de la pròpia colla, ha anat pujant de nivell però pels qui portem força anys amb la camisa ratllada se’ns feia bastant difícil imaginar un castell de 9 al Carrer Nou. Per sort, i una vegada més, la realitat actual dels Xiquets de Tarragona ha superat el que pensàvem els qui portem força anys amb la camisa ratllada…
La nostra actuació als Pallaresos ha començat amb el màxim castell que s’hi havia vist, el 2de8f. Un castell impecable, amb les manilles al folre, però que demostra les maneres i el perquè volem pujar-lo un pis. L’estructura se’l sap de memòria i tenim un nucli i unes manilles que estic segur que estaran a l’alçada quan toqui. Aviat.

El segon castell ha estat el 3de9f que ha tirat amunt després d’un peu desmuntat Des de la meva posició de dau el noto força plàcid fins a la carregada. A partir d’allí, és una contrarellotge per anar traient pisos però l’esforç de tots fa que es completi. El primer castell de 9 descarregat mai als Pallaresos. Nova plaça de 9. En el marc de la Festa Major. I per sobre de tot, la justícia de donar uns galons i un lloc en la història castellera a aquesta localitat.

Primer 3de9f als Pallaresos (Foto Eloisa Ruiz)

El 5de8 ha servit per tancar les tres rondes. El vuitè de l’any que iguala el màxim registre de la colla en una temporada, vuit descarregats i un carregat el 2012. Segurament el més complicat d’enguany a nivell de pinya ja que s’ha hagut de treballar força. Una mica lent de tempo però en definitiva descarregat. Tornem a gaudir de l’estructura de 5 i això és molt important.

Les colles que ens han acompanyat, i ja fa uns anys que ho fan, han estat els Castellers d’Altafulla i els Nois de la Torre. Dues colles amigues, amb les que coincidim a diverses places, i que ens fan d’amfitriones quan anem a la Plaça del Pou i a la Plaça de la Verdura.

3de7 carregat dels Castellers d’Altafulla (Foto Maria Grau)

Els Castellers d’Altafulla han carregat el 3de7 a primera ronda. Un petit accident que han redreçat completant el 4de7 i un 4de6a amb força noies al tronc i que entenc ha servit per preparar el de 7 i donar el premi de sortir fora de l’assaig a castellers que ho estan fent molt bé per+ò que encara no poden donar el pas a un castell superior. Molt bones sensacions les que desprenen els altafullencs enguany.

Els Nois de la Torre, en un procés actiu per reinventar-se, han descarregat el 4de6a, un 3de7 amb molt bones mides i un 3de6a que, igual que els d’Altafulla, han completat amb gent joveníssima. El pilar de 5 ha quedat en carregat però estic segur que arreglant alguna posició el completaran aviat. Com he dit abans, una dinàmica diferent, una aposta complicada d’entitat que jo compro i que segur donarà els seus fruits.

3de7 nois

Després de l’actuació, com va sent tradició i amb la complicitat dels Castellers d’Altafulla, els Nois de la Torre i aficionats locals, els Xiquets hem fet una prova de 2de9fm fins a sisens. No m’allargaré en explicar com ha anat perquè el més important és el que he descrit fins ara. Només diré que crec que anem en la bona direcció. El dia 19, Sant Magí, a la Plaça de les Cols es veurà.

Prova de 2de9fm dels Xiquets als Pallaresos (Foto Eloisa Ruiz)
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.