Els grans castells foranis al bressol casteller

0
622

Fins fa ben poc veure a Valls castells de 9 -o fins i tot de gamma extra- a càrrec de colles foranes era impensable. Però l’atracció de les diades organitzades per les dues colles dels Xiquets de Valls, en un tram del calendari on ja és habitual veure construccions importants, han trencat dinàmiques i ja s’ha convertit en un fet més o menys habitual en els darrers anys. En especial a la Diada del Pati sota l’organització de la Colla Joves.

El 2012 la Jove de Tarragona, convidats a actuar en ple juliol als Habitatges de la Colla Vella, es va convertir en la primera colla no vallenca en intentar un castell de 9 pisos a la capital de l’Alt Camp. El seu 3de9f però, va acabar cedint poc abans de l’aleta i aquell dia ja no van repetir. El passat dissabte la colla tarragonina va treure’s l’espineta sis anys després, completant aquesta construcció a la Diada del Pati.

Però l’honor de ser els primers en aconseguir una construcció de 9 pisos forana en territori vallenc van ser els Minyons de Terrassa el 2013, descarregant el 3de9, també al Pati. Els malves a més, repetien la fita en un altre indret, el 2016, ara a la plaça de l’Oli i convidats per la Colla Vella a la Diada dels Pagesos.

El Pati, de gamma extra

Un any després, Valls tornava a veure una construcció de 9 pisos a càrrec d’una altra colla forana, també en forma de 3de9f i a càrrec dels Castellers de Barcelona. El sorteig de l’ordre d’actuació de la Diada del Pati va determinar que els barcelonins tinguessin l’honor de ser la segona colla en aconseguir-ho. Pocs minuts després els Castellers de Vilafranca, motivats per l’oportunitat d’actuar a Valls més enllà de les Decennals, van elevar el llistó assolint els primers gammes extres per una colla no local, gràcies al 3de9 amb folre i agulla i la torre de 9 emmanillada. Els del Penedès van tancar les rondes amb el 4de9f, també l’únic fet per una colla no vallenca al bressol casteller. A més, van tenir l’honor d’anotar-se els primers gammes extres de l’any 2017 que es veien a Valls i registrar el que fins el moment és l’únic 3de9 amb l’agulla de la història fet a la ciutat.

Galeria de grans castells, ordenats per ordre cronològic

Altres grans castells a Valls 

Més enllà dels 9 pisos o la gamma extra, també cal destacar altres construccions importants al bressol casteller per part de colles no vallenques. La mateixa Jove de Tarragona el 1999 portant el 5de8, dia que els Bordegassos de Vilanova registraven el 2de8f i el pilar de 7 (carregat). La catedral també la van segellar els de Vilanova l’any 2002 quan els Capgrossos de Mataró van folrar el 2de8. A les Decennals del 2011 els Verds van completar la torre de 8 folrada, castell que a partir del 2013 s’ha fet habitual al Pati, a les Vivendes de la Colla Vella o diada dels Pagesos, de la mà de colles com els Xiquets de Tarragona, Xicots de Vilafranca, Nens del Vendrell, Moixiganguers d’Igualada i Castellers de Barcelona, a més del 4de8 amb l’agulla i el 5de8 a càrrec dels Minyons de Terrassa. El que queda pendent és descarregar el pilar de 7, que només han coronat els Bordegassos i Verds. També queda pendent el somni de qualsevol colla; actuar en una diada convencional a la mítica Plaça del Blat. Només els Castellers de Barcelona poden pressumir d’aquest fet i d’això ja en fa 46 anys.

 

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.