Setmanari digital i casteller

Diumenge, 26 juny 2022

Els Castellers de Barcelona presenten un protocol contra l’abús sexual infantil per detectar i evitar situacions de risc

El document sorgeix després de la detenció fa un any d'un membre de la colla per abusos a menors

|

- Publicitat -

Els Castellers de Barcelona han presentat aquest diumenge el primer Protocol de Prevenció, Detecció i Actuació contra l’Abús Sexual Infantil. El protocol arriba després que el novembre del 2020 els Mossos d’Esquadra detinguessin un membre de la colla per vuit delictes d’abús sexual a menors. El document posa les bases per sensibilitzar, formar i capacitar tant adults com infants en la detecció de situacions de risc. Estableix circuits per notificar sospites o informacions relacionades amb la possibilitat d’aquestes situacions. De fet, fa obligatori notificar aquestes situacions si se’n té coneixement o sospita. L’incompliment d’aquest principi pot ser motiu de sanció, des de la prohibició per exercir càrrecs a l’expulsió definitiva.

L’objectiu final és convertir l’entitat en un espai “segur i lliure d’agressions”. El president de l’entitat, Ramon Gil, ha destacat aquest diumenge que el protocol és un pas “molt important” perquè la Colla ha de ser un “espai segur per a tothom”. De la seva banda l’educador social i responsable d’Equitat de la Junta de la Colla, Gregori Samper, ha reconegut que la intergeneracionalitat de les colles castelleres les converteix en espais pedagògicament rics, però al mateix temps “comporta uns riscos”, juntament al contacte físic, que va més enllà de l’habitual. Ha afegit que cal identificar aquests riscos per tal de minimitzar-los.

Publicitat

El protocol ha estat fruit de la tasca de la Comissió d’Equitat de al Cossa, que va començar a treballar en el document al gener. S’han anat fent sessions obertes quinzenalment. Un cop aprovat per la Junta i presentat als membres de l’entitat, queda pendent la seva ratificació en assemblea en la propera sessió ordinària.

Entre els seus objectius hi ha vetllar per la no vulneració des Drets dels Infants i adolescents, prevenir les situacions d’abús sexual o maltractament contra infants i adolescents, detectar les situacions de vulneració, assegurar les funcions de protecció i atenció cap a les víctimes, activar els recursos d’atenció necessaris i derivar els afectats cap als recursos necessaris.

Un dels objectius principals però és prevenir aquestes situacions, per això busca capacitar infants i adolescents per aprendre a identificar aquestes situacions de risc, per tal que siguin capaços de desenvolupar mecanismes i estratègies d’autoprotecció o demanar ajuda en cas de patir qualsevol mena d’assetjament.

La psicòloga i membre dels Castellers de Barcelona, Beth Luque, ha explicat que el protocol no deixa de ser un document però l’important és “tenir-lo interioritzat” i dur-lo a terme. Josep Maria Casanellas, també membre de la colla, ha afegit que el text convida a fer un canvi de cultura dins de la colla, entenent que hi ha situacions de risc que s’han de poder identificar i evitar qualsevol tipus d’agressió, ja sigui per gènere, raça o qualsevol altre motiu.

Els Castellers de Barcelona han posat el document a disposició de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, per tal que totes les colles que ho desitgin puguin adaptar-los a les seves pròpies particularitats

Publicitat

1 COMENTARI

  1. Cal també respectar la presumció d’innocència dels acusats. Cal que no se’ls faci fora de la feina ni es senyali ni lapidi públicamnet fins que no es demostrin les acusacions . Destrossar una vida per unes acusacions que poden ser malintecionades i tergiversades per ser el més “progre” a l’hora d’implementar protocols (necessaris això si) per evitar situacions d’abús. Cal no agafar caps de turc per donar-se les de entitat salvadora dels menors. Tothom es mereix que se l’escolti i es determini la seva innocència i culpabilitat d’una manera justa. Crec que una persona se la faci fora de la feina i no pugui pagar el seu habitatge nio guanyar-se la vida per una acusació en fase d’investigació ÉS DEL TOT INJUST. Cal fer justicia al final del procés , no al principi!! Crec que no dic res que , la justícia que tots voldriem creu que s’ha d’aplicar en tot supososat delicte , o es que en aquest tipus de delicte va abans la condemna que el judici??

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.