Dijous, 30 de març del 2023

“Els assaigs de dimarts i dimecres seran els que ens han de portar el 3de10 per Sant Fèlix”

|

- Publicitat -

Josep Torreño

[dropcap]E[/dropcap]l passat divendres ens vam citar amb Pere Almirall, dels Castellers de Vilafranca, que ostenta el càrrec de cap de colla per tercera temporada consecutiva. Dissabte vinent farà un any que els verds van descarregar per fi la seva bèstia negra particular, el 3de10 amb folre i manilles amb el que van protagonitzar la millor diada de la Història. Un any més tard el mateix castell vol ser l’objectiu principal de la jornada, i és que Sant Fèlix és per la seva colla el dia més especial de l’any i aquesta serà la seva cinquantena participació a la diada, ja que hi actuen per mèrits propis des de l’any 1965.
En el moment de l’entrevista encara quedava pendent un cap de setmana d’alt compromís que els Castellers de Vilafranca han saldat amb tots els objectius assolits. D’aquí a al 30 d’agost encara hauran d’enllestir els assaigs especials, demà dimarts 26 d’agost i el de l’endemà dimecres, a la Plaça de la Vila.

Publicitat

Parlem de l’inici de temporada i les caigudes. Els Castellers de Vilafranca segueixen en forma?

Partim de lo que va passar l’any passat no va ser nomal. El que és normal és que quan t’enfrontes als castells de gamma extra tens un porcentatge més gran de caure que en els altres castells. Va ser una temporada perfecte sense caure i costarà tornar a repetir lo de la temporada passada. Crec que la gent és conscient del que vam fer.

Malgrat no sigui una afirmació seriosa, no hi ha pas fin de ciclo com alguns apunten…

Fin de ciclo? Què vols dir que Castellers de Vilafranca mai no faran res més? Hi ha moltes colles doncs que han tingut fin de ciclo! Els Minyons quants anys han trigat a recuperar-se fins ara? La Vella ha tingut alts i baixos, la Joves ha tingut alts i baixos,  la Jove de Tarragona no en parlem…! No sé si serà aquest any el fin de ciclo de la colla, seguim treballant amb la mateixa intensitat i si tenim una temporada més dolenta que les altres treballarem per millorar-ho l’any que vé. La feina està a l’assaig, podem tenir temporades més bones o no tant bones.

(…)

Jo crec que hi ha moltes ganes de que estiguem malament!

I ho entens?

Sí, i és normal! Quants anys fa que estem al capdavant del món casteller? Fa molts anys que estirem del carro, parlant clar.

I ara hi ha colles que estan augmentant molt de nivell, com ara la Jove de Tarragona, que apreta a plaça.

Sí, però quin ventall té ara mateix els Castellers de Vilafranca? Si que la Jove t’ha fet el 5de9f i t’ha carregat el pilar de 8fm, però li queda molta muntanya per pujar, molts ‘8.000’. I si compares el ventall que té Minyons, Vella, Joves de Valls, aquestes sí que han pujat molts ‘8.000’, nosaltres també. Lo difícil és que una vegada has pujat a tots els ‘8.000’ com hem fet nosaltres, és pujar-hi cada any. A la Jove de Tarragona els hi queda molt de recurregut, encara. Ho estan fent molt bé i tenen la sort de que són una multitud de gent a l’assaig i poden fer bones proves, però els hi queda molt per pujar.

“Si la gent s’estima la colla és ara que s’ha d’actuar o ja no estem a temps. Sant Fèlix depèn d’aquests assaigs.”

Com arribeu d’assaig a la vostra festa major?

Arribem bé, però ens falta una mica de gent als assaigs especials. L’any passat va ser diferent, portàvem l’objectiu de descarregar el primer 3de10fm i la gent responia millor. També hi ha canvis al tronc, gent que enguany fa any sabàtic o gent que vol dedicar-se més a la família. No hi ha excuses, amb això ja comptaves a principi de temporada.

Hi ha més relax de la gent al descarregar-se aquest 3de10 ?

Podria ser un dels problemes. Per A o per B, després de descarregar-ne dos la gent es relaxa. També es noten que manquen aquells 50 o 60 afeccionats de la vila que venien a ajudar-te per descarregar el 3de10 i que de moment no han vingut.

Vilafranca està massa acostumada als èxits dels Castellers de Vilafranca?

La gent de la vila en tenia moltes ganes del 3de10 i l’any passat vam fer una campanya brutal, l’assistència als assaigs va ser massiva. El que la gent ha de tenir clar és que sinó dóna un cop de mà no podem fer aquests castells, que s’han d’assajar molt. El que menys podem fer a assaig són bones proves amb el nucli fort de la pinya, folre i  manilles. Si de les poques vegades que et marques assajar això no pots, arribaràs a plaça amb dues proves a plaça, molt just. No és que la glòria demani compromís, és la colla que demana compromís. Si la gent s’estima la colla és ara que s’ha d’actuar o ja no estem a temps. Sant Fèlix depèn d’aquests assaigs.

Com el teniu enguany?

Les proves van bé, la que vam fer fins a sisens a la diada del Figarot va donar la sensació que està igual de bé que l’any passat. Estic molt content. La gent ja no fa aquells esforços innecessaris i tothom treballa millor i ben dret.

“En aquests darrers assaigs especials falten les 60 o 70 persones de la vila que venen a ajudar-te.”

Ara la gent se’l creu més?

I tant, la gent de folre i manilles ja no puja amb aquella tensió d’abans, l’únic que aconseguies era empassar-se el castell de banda a banda i trencar el pis de segons.
Ara falten aquests assaigs d’avui divendres, dimarts i dijous de la setmana que vé a plaça. Espero que vingui molta gent i acabem de fer bones proves i això serà el que ens farà portar el 3de10fm a Sant Fèlix.

En el 3de10 hi hà canvis respecte amb els dos de l’any passat?

Hi ha canvis. S’estrenaria una sisena i per a dalt tot és nou. En llocs de folre o manilles també hi ha canvis obligats que substitueixen a gent que s’ha agafat any sabàtic.

Pere Almirall dirigint el 3de9 amb l’agulla del passat dissabte al Catllar

Serà l’objectiu número 1?

Aquest 3de10fm també ha d’anar acompanyat d’altres castells importants, fer un 4de9  o 3de9 amb l’agulla, un 5de9f o el pilar de 8 no serà fàcil, tots tenen molta dificultat i esperem que surtin bé. Tots són molt importants. Mirarem de portar aquests castells perquè crec que estan ben assajats.

Ara que parles de les altres colles i tenim Sant Fèlix a tocar, tu també haguéssis escollit aquest cartell de colles?

Això és feina dels administradors. Jo, personalment, crec que els Minyons, per molt que a vegades surtin polèmiques o reclams com lo de la canalla l’última vegada, la diada de Sant Fèlix la viuen, la senten seva i per poc que puguin vindran a tirar el màxim. Això és el que m’agrada d’una colla.  Les colles han de venir a tirar-ho tot, que s’estimin la diada.

¨No sé si serà aquest any el fin de ciclo de la colla, seguim treballant amb la mateixa intensitat i si tenim una temporada més dolenta que les altres treballarem per millorar-ho l’any que vé.”

Dimecres l’assaig a plaça serà clau. Tornareu a posar-hi els setens?

Prefereixo posar sisens amb el folre i  manilles més complert, evidentment que posar setens l’any passat va ser molt positiu, això ja es veurà, si pogués fins i tot posaria dosos!

Què significa per tu la diada de  Sant Fèlix?

Per a mi aquell dia la plaça i la diada és la Meca dels Castells. S’ha demostrat amb les colles que han vingut i els castells que han portat a plaça. Han vingut a donar-ho tot, s’han vist molts bons castells i s’ha vist molta rivalitat.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.